Blog

Infecțiile tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt unele dintre cele mai frecvente infecţii bacteriene şi sunt caracterizate de o nevoie frecventă de urinare şi o senzaţie dureroasă de arsură în timpul acţiunii.
Simptomele mai pot include febră slabă, dureri de spate, crampe abdominale şi sânge în urină.

În mod tipic, infecţia afectează uretra, tubul care transporta urina din vezica în afara corpului. Deoarece au uretra mai scurtă (ceea ce usurează migrarea bacteriilor către vezică), femeile sunt mult mai predispuse să sufere de ITU decât bărbaţii. Adesea infecțiile tractului urinar recidivează şi, dacă o infecţie este lăsată netratată, poate conduce la o infecţie gravă a rinichilor.

Infecțiile tractului urinar – CAUZE

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt cauzate de bacterii care migrează în uretră. De obicei urina nu are germeni, dar bacteriile din zona genitală sau rectală pot trece în tractul urinar prin uretră şi, frecvent, până în vezica unde atacă peretele vezicii, se multiplica şi produc infecţia.

Ignorarea necesităţii de urinare măreşte riscul de ITU. Alte cauze mai sunt consumul scăzut de lichide, igiena incorectă (stersul trebuie să se facă din faţă spre spate), sarcina şi activitatea sexuală.

Infecţiile tractului urinar – SIMPTOME

✅ Nevoia frecventă de a urina;
✅ Eliminarea unei cantităţi mici de urină;
✅ Senzaţia de uşturime sau de arsură în timpul urinării;
✅ Urina cu miros urât, tulbure sau neobişnuit de închisă la culoare;
✅ Crampe sau senzaţie de greutate în abdomenul inferior.

Infecţiile tractului urinar – PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Deoarece ITU pot progresa rapid într-o infecţie periculoasă, dacă suferiţi de această boală cel mai bine este să apelaţi la medic.

Pentru a îmbunătăţi curgerea urinei în timpul infecţiei, beţi cel putţin un pahar de 225 g cu apă la fiecare oră pentru a elimina germenii nocivi din tractul urinar. Vindecătorii populari recomandă pătrunjelul pentru eliminarea ITU. Compuşii din pătrunjel, cum sunt miristicina şi apiolul, pot acţiona ca diuretice, mărind curgerea urinei.

Ştiinţa convenţională a început să confirme un alt remediu tradiţional pentru infecţiile tractului urinar- consumul de suc de merişoare.

Un test clinic de 153 de femei în vârstă a arătat că femeile care au băut 280 g de suc de merişoare conţinut scăzut de calorii au avut cu 50% mai puţine bacterii în urină. De asemenea, probabilitatea de a avea urina infectată a scăzut cu 25% în fiecare lună.

Cercetătorii au izolat tanini în sucul de merişoare şi au găsit ca aceste substanţe pot fi extrem de protectoare impotriva ITU. Se crede că aceşti tanini pot combate ITU prin împiedicarea atasării bacteriilor de pereţii vezicii şi rinichilor, a multimplicării nelimitate şi a producerii infecţiei. Ca urmare, bacteriile se elimină prin urină.

De asemenea, se crede că merişoarele acidifică urina, făcând tractul urinar un mediu mai puţin ospitalier pentru bacteriile nocive. Şi vitamina C (în afară de faptul că întăraşte apărarea imunitară a corpului) poate acidifica urina, făcând mai dificilă colonizarea bacteriilor infecţioase.

Dacă bacteriile infecţioase din zona genitală sunt lăsate să se înmulţească nelimitat, ele pot trece din organele genitale în uretră, cauzând ITU. Dar consumul de probiotice (bacterii benefice) poate ajuta, deoarece aceasta favorizează dezvoltarea în corp a bacteriilor sănătoase. Aceste bacterii elimină microbii nocivi şi pot chiar secreta substanţe antiinfecţioase. Corpurile nostre gazduiesc peste 400 de specii de bacterii sănătoase, care se hrănesc cu carbohidraţi nedigerabili, sunt fructooligozaharidele (FOS). Consumul de FOS (din ceapă şi anghinare de exemplu) poate ajuta dezvoltarea florei prietenoase.

Ce mai puteţi face

În general, beţi multe lichide: 1,5-2 l de apă, ceaiuri sau sucuri pe zi. Urinaţi întotdeauna de îndata ce simţiţi nevoia şi goliţi complet vezica de fiecare dată. Zona genitală şi anală trebuie să fie mereu curate şi uscate. Spalaţi-vă înainte şi după actul sexual. Ştergeţi în totdeauna zona anală din faţă spre spate, pentru a evita transmiterea bacteriilor către tractul urinar. Evitaţi hainele strâmte, deodorantele vaginale, irigaţiile sau lenjeria intimă din fibre artificiale. Schimbaţi-vă imediat dupa ce faceţi gimnastică sau înotaţi.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Luaţi suplimente recomandate de la primele semne de usturime la urinare. Începeţi cu vitamina C, care acidifiază urina, facand din vezica un mediu mai puţin primitor pentru bacteriile daunătoare; în plus, ea întăreşte mecanismele de apărare ale corpului. Suplimentele pot fi folosite împreună cu planta echinaceea, care stimulează imunitar.

Beţi multe lichide ca să eliminaţi din organism bacteriile şi toxinele.
Unele infecţii ale tractului urinar se pot agrava, afectând şi rinichii; prin urmare, este important să folosiţi terapiile naturale doar 24-36 de ore, apoi, dacă nu dau rezultate, să cereţi sfatul unui urolog. Dacă infecţia este confirmată, medicul vă poate prescrie antibiotice, dar din păcate acestea ucid şi bacteriile sănătoase care protejează tractul digestiv şi tractul urinar.

Probioticele (culturi de bacterii “prietenoase”) sunt extrem de utile persoanelor care iau antibiotice, deoarece refac rezerva de bacterii benefice. Astfel, puteţi continua să luaţi celelalte suplimente recomandate împreună cu antibioticele.

Dozaj recomandat pentru suplimente

Vitamina C
Dozaj: 250 mg din 2 in 2 ore, conform toleranţei individuale.
Sfat: Reduceţi doza dacă faceţi diaree.
Probiotice
Dozaj: Două capsule de trei ori pe zi, pe stomacul gol, sau 2-3 porţii mici de iaurt cu fermenţi vii zilnic.
Sfat: Cumparaţi culturi de acidophilus sau bifidus sau o combinaţie a celor două.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Terapeuţii folosesc multe plante medicinale (singure sau în amestec) în tratamentul infecţiilor urinare, deşi efectele acestora nu sunt înţelese întotdeauna. Este vorba despre buchu (Barosma betulina), morcovul sălbatic, matasea de porumb, iarba câinelui (Elymus repens), florile de soc şi coada-calului, care pot fi luate sub formă de tinctură sau ceai. Când urina este alcalină (ca în cazul persoanelor cu o dietă strict vegetariană), se recomandă o alta plantă, strugurii-ursului (Arctostaphylos uva ursi). Merişorul acidifiază urina, dar, mai important împiedică infecţiile bacteriene să ajungă la mucoasa tractului urinar.

Uz intern

 • Buchu (capsule cu 350 mg de pulbere) Luaţi câte o capsulă cu un pahar mare cu apă, de 2 ori pe zi, la mese.
 • Merişor (capsule cu 400 mg de extract uscat) Luaţi câte o capsulă de 2 ori pe zi, cu multă apă. Sau beţi câte 500 ml de suc proaspat de 2 ori pe zi.
 • Păpădie (capsule cu 300 mg de pulbere) Luaţi câte o capsulă cu apă, de 3 ori pe zi.
 • Usturoi (capsule cu 300 mg de pulbere) Luaţi câte 1-3 capsule pe zi.
 • Splinuta Puneţi 5 g de plantă la 1 l de apă clocotită. Lasaţi să infuzeze timp de 5 minute. Beţi 1-3 căni pe zi, ultima cu mult înainte de culcare.
 • Porumb (tinctură, 1:5 în alcool 25%) Beţi 5-15 ml de 3 ori pe zi.
 • Mesteacan (tinctură, 1:4 în alcool 25%) Luaţi cate 15 picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.
 • Strugurii-ursului (tinctură 1:1 în alcool 25%) Luaţi 2-4 ml de 3 ori pe zi.
 • Nalba-mare Infuzaţi 2-3 g de rădăcină uscată într-o cană cu apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2-3 căni pe zi.
 • Echinaceea Beţi o cană de ceai de câteva ori pe zi. Echinaceea poate fi amestecată cu hydrastis sau urzică.
 • La recomandarea unui specialist în medicinăa plantelor – Dracila (tinctură)

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

 • Cistita, încă de la primele simptome: Serum Anticolibacilar 4CH, o fiolă de 3 ori pe zi, timp de 8 zile.
 • Apoi, luaţi în plus:
  1. dacă simţit nevoia urinării frecvente, urina fiind puţin abundentă şi foarte închisă la culoare: Cantharis 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi;
  2. dacă urina este puţin abundentă, mictiunea este îngreunată de arsuri puternice şi dacă nu aveţi senzaţia de sete: Apis 7CH, 3 granule de 3 ori pe zi;
  3. dacă urina este închisă la culoare, cu sânge, însoţită de spasme dureroase ale vezicii urinare: Mercurius corrosivus 7CH, 3 granule de 3 ori pe zi;
  4. dacă aveţi dureri intense, sub formă de arsuri, şi simţiţi nevoia să beţi cantităţi mici de apă rece: Arsenicum album 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi;
  5. cistita în urma primelor raporturi sexuale sau dupa fiecare act sexual: Staphysagria 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi;
  6. la bărbaţi, senzaţia de arsură şi înţepături iradiind până la gland: Pareira brava 4CH, 3 granule de 3 ori pe zi.

FITOTERAPIE

 • Cistita: ulei esenţial de cuişoare, eucalipt cu lămâie (frunze) şi/sau cimbru cu tuianol – 2 picături, în total, cu puţină miere de 3 sau 4 ori pe zi.
 • Tratamentul poate fi însoţit de efectuarea de frecţii ale abdomenului inferior, dimineaţa şi seara, cu ulei esenţial de cimbru cu tuianol, diluat la 10% în ulei de migdale dulci.

OLIGOTERAPIE

 • Cistita: Cupru 2-3 doze pe zi, timp de 4-5 zile, sau Cupru-Aur-Argint, o doză pe zi.

MASAJ AURICULAR

 • Cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 58 Shenmen, 100 Vezica, 77 Cai urinare, 102 Rinichi, 102 San Jiao. Puteţi masa şi 57 Sistem neurovegetativ, 36 Glande suprarenale, 26 Glande suprarenale, 26 Glande endocrine

REFLEXOTERAPIE

 • Cistita: masaţi zonele reflexe plantare (pe fiecare parte): vezica, uretere, rinichi şi plex solar

Specialisti

 • În cursul crizei: un homeopat, un fito-aromaterapeut, un acupunctor, un naturapat sau un auriculoterapeut, spre exemplu.
 • Pentru un tratament al “terenului” ( mai ales în cazul cistitelor recurente): la fel ca mai sus – sau un micronutriţionist, un naturopat etc.
 • Alţi pacienţi pot diminua simptomele sau chiar pot vindeca o cistită acută: un reflexolog sau un cromoterapeut, în special.
 • Pentru tratarea tulburărilor de comportament sau a conflictelor pshihoafective: psihoterapia, hipnoza ericksoniana, sofrologia.
 • În cazul apariţiei problemelor după o naştere sau un accident: un osteopat, un kinetoterapeut, un fasciaterapeut.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

 • Iaurt – pentru probiotice
 • Afine, merişoare – pentru tanini
 • Ardei, brocoli, citrice, fructe de pădure – pentru vitamina C

Reduceţi consumul de:

 • Alcool
 • Cafea
 • Ceai
 • Zahăr

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here