Menopauza
De obicei, ovarele femeii încetează să mai elibereze ovule în jur de 50 de ani şi ciclu menstrual ia sfârşit. După ce femeia n-a mai avut ciclu timp de şase luni, se spune că a trecut de menopauză. Deşi nu este o boală, menopauza poate avea simptome dezagreabile.
Timp de cinci-zece ani înainte de ultimul ciclu, femeia se poate confrunta cu probleme precum ciclu neregulat, bufeuri şi nervozitate după menopauză. Pot apărea uscăciune vaginală, scăderea masei osoase şi riscul crescut de arteroscleroză.
Pe masură ce ovarele încetează să mai producă hormonii estrogenşi progesteron, simptomele menopauzei se accentuează şi creşte riscul bolilor de inimă şi al osteoporozei.
Pentru a înlătura aceste probleme, unele femeii optează pentru terapia de substituţie hormonală (TSH), dar temerile privind legătura între TSH pe termen lung şi cancerul la sân sau pur şi simplu credinţa că natura trebuie să –şi urmeze cursul le îndeamnă pe celelalte femei să încerce remediile naturale. Aceste terapii sunt benefice şi pentru femeile care au simptome de menopauză cât timp au înca menstruaţie (o etapă numită perimenopauză), majoritatea medicilor sunt împotriva TSH în această perioadă.
MENOPAUZA – SIMPTOME
- ✅ Bufeuri
- ✅ Transpiraţii nocturne
- ✅ Ciclu neregulat
- ✅ Uscăciune vaginală
- ✅ Nervozitate sau depresie uşoara
PREVENIRE ŞI TRATAMENT
În prezent, femeile au la îndemană mai multe posibilităţi de a controla simptomele menopauzei. Soluţia oferită de medicina convenţională este terapia de substituţie hormonală, dar multe femei consideră că şi terapiile naturale pot calma neplăceri precum bufeurile şi transpiraţiile nocturne.
Consumul de alimente bogate în fitoestrogeni
Compusi vegetali de tip estrogen poate ameliora simptomele perimenopauzei şi menopauzei. Fitoestrogenii au o structură similară cu estrogenul uman, dar au proprietăţi estrogenice mai slabe. Unele dovezi sugerează că izoflavonele, un tip de fitoestrogen existent în alimentele din soia, pot ameliora bufeurile şi uscăciunea vaginală asociate menopauzei. Date epidemiologice arată că femeile care consuma fitoestrogeni din soia ca parte a dietei zilnice – de pildă, în ţări precum China şi Japonia – tind să sufere mai puţin de simptomele neplăcute ale menopauzei.
Într-un studiu recent, pe o perioadă de 6 ani, pe circa 1000 de femei japoneze cu vârste între 35 si 54 de ani, s-a constatat că femeile care au consumat cele mai multe produse din soia aveau semnificativ mai puţine bufeuri. Cercetătorii cred că izoflavonele din soia pot ajuta şi la reducerea riscului de boli de inimă, un asasin important al femeilor postmenopauză. Pentru o femeie, după menopauza, riscul de infarct creşte de zece ori din cauza micsorării nivelurilor de estrogen.
Pentru a combate riscul crescut, se recomandă o dietă sănătoasă pentru inimă, care pune accentul pe mese bazate pe plante bogate în fibre solubile care scad colesterolul, grăsimi mononesaturate şi acizi graşi omega-3. Înlocuirea grăsimilor saturate şi trans cu grăsimi mononesaturate ajută la reducerea nivelurilor de colesterol şi protejează împotriva arterelor infundate.
Unele studii au arătat că un consum de acizi grasi omega-3
Care se găsesc din abundenţă în peştele gras şi nuci, poate ajuta la prevenirea infarctelor şi atacurilor cerebrale.
Micşorarea nivelurilor de estrogen în timpul perimenopauzei şi menopauzei predispune femeile la osteoporoză. Pentru protejarea împotriva acestei boli care subţiază oasele, trebuie să se consume din abundenţă calciu şi vitamina D, pietrele de temelie ale unor oase rezistente. Studiile arată că femeile la postmenopauză cu cele mai ridicate consumuri de calciu şi vitamina D au cel mai scăzut risc de osteoporoză şi fracturi.
Pentru ameliorarea insomniei şi a depresiei uşoare care însoţeşte frecvent menopauza, trebuie să se consume alimente bogate în triptofan, cum sunt laptele, carnea de pasăre, nucile şi alunele. Acest aminoacid este transformat în serotonină, o substanţă chimică din creier, care favorizează relaxare senzaţiei de depresie uşoara. Carbohidraţii complecşi, care se găsesc în fasole, cartofi şi cereale, pot ajuta deoarece se crede că intensifică biodisponibiliatea triptofanului în creier.
Consumul de alimente bogate în vitaminele B
Poate ajuta la combaterea melancoliei, niveluri scăzute ale acestor vitamine pot fi legate de depresie. De asemenea, vitaminele B accelerează producţia unor neurotransmiţători din creier, necesari pentru somnul odihnitor şi o stare de spirit liniştită.
Faceţi regulat exerciţii, pentru a reduce frecvenţă bufeurilor şi a preveni bolile de inimă. Antrenamentul cu greutăţi uşoare contribuie la protecţia oaselor. Practicaţi în mod regulat o activitate fizică de intensitate medie sau mare (30 de minute zilnic sau 40 de minute de patru ori pe săptămână): gimnastică, mers rapid, înot, mers pe bicicletă, jogging etc. – şi/sau o gimnastică uşoară sau energetică. Faceţi în fiecare dimineaţă o baie calduţă de 20 minute, unele femei sunt de părere ca acest obicei preveni bufeurile pentru întreaga zi.
SUPLIMENTELE ALIMENTARE
Dacă alegeţi să nu folosiţi terapia de substituţie hormonală, puteţi utiliza plantele din tabel ca să controlaţi bufeurile şi alte simptome. Anumite combinaţii oferă efecte superioare.
Ginsengul siberian este considerat un tonic feminin bun şi poate avea şi alte beneficii. Unele studii arată că, deşi folosită singura nu are efect în cazul simptomelor de menopauză, dong quai poate amplifica efectele altor plante medicinale. Lemnul-dulce conţine compuşi vegetali (fitoestrogeni) care îndeplinesc funcţii similare celor ale estrogenului produs de organismul femeii.În plus, unele substanţe pot scădea riscul bolilor de inimă şi osteoporoza la femeile trecute de menopauză.
Studiile au arătat că produsele din soia protejează inima în plus, bufeurile şi alte simptome ale menopauzei sunt rare în ţările in care soia reprezintă un aliment de bază. Dacă nu vă place gustul produselor din soia, puteţi lua suplimente cu izoflavone din soia, compuşii consideraţi parţial responsabili de efectele protectoare ale acestei plante.
Studiile arată ca vitamina E oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, împiedicând colesterolul “rău” LDL să se lipească de pereţii arterelor, unele femei consideră că, în doze mari, vitamina E elimină şi bufeurile. Calciul şi magneziul sunt esenţiale pentru a avea oase puternice şi ajută la prevenirea osteoporozei; ca să se absoarbă mai bine, luaţi-le împreună cu vitamina D. Puteţi lua vitamina E, calciu, magneziu şi vitamina D chiar dacă folosiţi TSH.
Dozaj recomandat pentru suplimente:
- Calciu/magneziu: 600 mg calciu şi 300 mg magneziu pe zi. Alegeţi un supliment care conţine şi 10 mcg vitamina D
- Izoflavone din soia: 50 mg pe zi. Alegeţi produse care conţin genisteină şi daidzeină.
- Vitamina E: 250 mg de doua ori pe zi. Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante.
- Ginseng siberian: 100-300 mg extract pe zi. Alegeţi un produs standardizat care conţine cel putin 0,8% eleuterozide.
- Dong quai: 200 mg sau 30 picături de tinctură de trei ori pe zi. Alegeţi un produs standardizat care conţine 0,8-1,1 % ligustilidă.
PLANTE
ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Daca aveţi un istoric de tumori dependente de estrogen (de exemplu, cancerul de sân), nu folosiţi remedii din plante decât sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în plante medicinale.
Uz intern
MENOPAUZA – RECOMANDĂRI PENTRU BUFEURI ŞI ALTE SIMPTOME
- trifoi roşu: tablete, standardizate pentru conţinutul în izoflavone. Urmaţi instrucţiunile producatorului dacă medicul sau specialistul în plante medicinale nu v-a oferit alte indicaţii.
- salvie: infuzaţi 20 g frunze uscate într-un litru de apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 1-2 căni pe zi.
- lemn-dulce: luaţi 200 mg extract standardizat de trei ori pe zi. Precauţie: poate creşte tensiunea arterială vorbiţi cu medicul înainte de a-l lua.
La recomandarea unui specialist în plante medicinale – creasta-cocoşului, mielarea, cretişoară, sunatoare.
Uz extern
PENTRU TRATAMENTUL DURERILOR DE SÂNI
- >gălbenele: infuzaţi 5 g de flori uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Răciţi, strecuraţi şi aplicaţi comprese pe zona afectată, de trei ori pe zi. Puteţi aplica o cremă pe bază de gălbenele conform instrucţiunilor de pe etichetă.
PENTRU TRATAMENTUL USCĂRII MUCOASEI VAGINALE
- aloe vera: aplicaţi gel cu aloe vera la nivelul vaginului o dată pe la culcare.
TERAPII ALTERNATIVE PENTRU MENOPAUZĂ
Tratament individual
HOMEOPATIE
– bufeuri la femeile vorbaăreţe, vesele: lachesis 9CH, 3 granule ăn fiecare zi, timp de trei luni
- bufeuri cu palpitaţii şi stare de angoasă: amylium nitrosum 5CH, 3 granule în fiecare zi, timp de trei luni;
- bufeuri nocturne, cu stare de anxietate şi senzaţie de slăbiciune: Lilium tigrinum 9CH, 3 granule în fiecare zi timp de trei luni;
- căldură care urcă de la şale până în vârful capului, cu senzaţie de umezire a palmelor: Phosphorus 7CH, 3 granule în fiecare zi, timp de trei luni;
- senzaţia de căldură şi transpiraţie abundentă (la femeile emotive): Jaborandi 4CH, 3 granule în fiecare zi, timp de trei luni;
- bufeuri violente, cu palpitaţii (la femeile cu temperament coleric) şi senzaţie puternică de frig: aurum metallicum 7CH, 3 granule în fiecare zi, timp de trei luni.
FITOTERAPIE
- bufeuri: EPS Soia (3/4) şi salvia sclarea (1/4), 1-2 linguriţe pe zi;
- tulburări de dispoziţie, nervozitate, iritabilitate: păducel, sulfină, pasiflora, catusa (sub formă de ceai de plante sau pudră)
FLORITERAPIE
- tulburări de dispoziţie, nervozitate, iritabilitate: menopauza este o perioadă a fragilităţii psihice, emoţionale şi afective. Ajutaţi-vă organismul optând pentru unul dintre elixirele care vi se potrivesc.
MASAJUL AURICULAR
- bufeuri: cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 57 sistem neurovegetativ, 19 ovare, 26 glande endocrine, 16 vârf cerebral, 22 occipital.
PRESOPUNCTURA – SHIATSU – DO-IN
- bufeuri: apăsaţi punctul situat în centrul palmei, cu degetul mare de la cealaltă mână.
Specialiştii despre menopauză
- pentru un tratament al “terenului”: un acupunctor, un fito-aromaterapeut, un homeopat, un auriculoterapeut, un specialist în reiki etc.
- pentru a vă menţine în formă, practicaţi o gimnastică uşoară sau una energetică: taiji quan, qi gong, yoga.
MENOPAUZA – ALIMENTAŢIA
Consumaţi din belşug:
- fructe de mare, peşte gras, seminţe de in – pentru acizi graşi omega-3;
- broccoli, produse lactate – pentru calciu;
- alimente din soia seminţe de in – pentru fitoestrogeni;
- peşte gras, produse lactate – pentru vitamina D.
Reduceţi consumul de:
- cofeină;
- alcool;
- alimente condimentate;
- ulei de porumb, de floarea-soarelui şi de şofran.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011