Blog

Ienupărul

Ienupărul este o plantă care se găseşte în cele mai diverse locuri, chiar şi în zonele alpine de peste 2500 m, însă în ţară noastră şi în câmpii.

În numeroase locuri s-a colonizat în vederea fixarii solurilor nisipoase, în special în zonele din sud. Planta face parte din familia citricelor, în locuri mai înalte se cultivă sub forma unor arbuşti mai mici, în zonele mai joase sub formă de tufe înalte sau pomi mai mici şi drepţi. Frunzele sub forma de ace, pe partea superioară sunt de culoare verde deschisă, pe partea de mijloc – albăstrui.

Frunzele de 1-2 cm lungime, întepatoare sunt aşezate câte trei la un loc, formând verticile. Ienupărul înfloreşte în aprilie sau mai, florile fiind diodice, adică unule bărbăteşti şi unele femele. Florile mascule au forma unor conuri, cele femele au aspectul unor muguri. Se cunosc aproape 60 de specii de ienupăr, toate dioice. Din ovulele fecundate se dezvoltă fructele rotunde, denumite gălbule. Durează doi ani până ce fructele verzi în septembrie –octombrie se coc şi devin negre.

Ienupărul este o plată protejată, însă este permisă recoltarea fructelor coapte.
Ienupărul se găseşte atât în zonele mlastinoase şi golase, cât şi pe platouri sau în păduri de conifere.

Efectul ienupărului

Ienupărul stimulează transpiraţia şi are efect diuretic. Poate fi de ajutor la numeroase tulburări digestive. Stimulează metabolismul şi ajută la vindicarea diferitelor afecţiuni hepatice, biliare şi de piele. Ienupărul este eficient la tratarea diferitelor infecţii respiratorii, mai departe are efect benefic la ameliorarea simptomelor în caz de gută, artroză, reumatism. Nu se recomandă celor care suferă de afecţiuni renale. Utilizarea sa este interzisă în caz de sarcină, deoarece poate provoca avort.

Care părţi se utilizează?

Fructele negre, coapte se recoltează toamna şi se prelucrează proaspete. În aşa fel se obţine gemul de ienupăr care se poate utiliza atât intern cât şi extern. Din fructele uscate se poate realiza ceai prin inmuiere: trei linguriţe de fructe se lasă în 250 ml de apă rece se lasă timp de o jumătate de zi, apoi se consuma de 3 ori pe zi câte o cană. Se utilizează în special extractul pe bază de alcool. Reţeta: 150 g de fructe se lasă în 0,5 l de alcool de 70oC, timp de o săptămână.

IENUPĂRUL – DOMENIUL DE APLICARE

✅ infecţii gastrice şi intestinale
✅ balonare
✅ gută
✅ reumatism
✅ artroză
✅ infecţii ale vezicii urinare
✅ răceală.
Share this post

Leave your thought here