Blog

Hemoroizii

Variind ca simptome şi gravitate, hemoroizii sunt extrem de frecvenţi, afectând majoritatea adulţilor cel puţin o dată în viaţă. Hemoroizii sunt de fapt vene varicoase sau vene slabe umflate, în anus sau în rect.

Venele – vasele care transportă sângele către inimă – sunt delicate, iar venele din rect şi anus sunt fragile. Simptomele cuprind mâncărimi, durere şi sângerare. Hemoroizii sunt clasificaţi ca interni sau externi şi tind să se înrăutăţească în timp dacă nu sunt trataţi.

HEMOROIZII – CAUZE

Sarcina, obezitatea sau ridicarea frecventă de greutăţi pot conduce la hemoroizi prin crearea unui exces de presiune în vene, slăbindu-le. Deoarece încordarea din timpul defecaţiei apasă venele, constipaţia poate agrava hemoroizii. Crizele de diaree, poziţiile aşezate sau culcate prelungite pot contribui, de asemenea, la această stare. Predispoziţia pentru vene fragile şi muşchi slabi în jurul venelor tinde să fie ereditară.

HEMOROIZII – SIMPTOME

✅ Urme de sânge pe hârtia igienică
✅ Scaun dureros, cu sânge
✅ Mâncărimi în zona anală
✅ O umflătură dureroasă pe sau lângă anus
✅ Scurgeri de mucus din anus

HEMOROIZII – PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Exerciţiile regulate, o dietă bogată în fibre şi multe fluide reprezintă cheia pentru controlul hemoroizilor. Activitatea fizică frecventă poate ajuta la fortificarea muşchilor din jurul venelor, accentuând capacitatea acestora de a împinge sângele.

Fibrele dietetice

Uşurează eliminarea şi previn constipaţia. Fibrele insolubile promovează regularitatea, iar fibrele solubile moaie reziduurile şi stimulează contracţiile intestinelor, uşurând trecerea scaunelor. Cercetările au arătat că o dietă bogată în fibre poate îmbunătăţi semnificativ simptomele hemoroizilor, care includ inflamaţii şi sângerare. Atunci când se consumă o dietă bogată în fibre, este esenţial să se bea cel puţin 8 pahare cu apă zilnic. Lichidele sunt importante pentru prevenirea constipaţiei asociate cu hemoroizii.

Vitamina C

Ajută şi ea la fortificarea pereţilor venelor şi reduce umflarea venelor. Se crede că flavonoidele intensifică acţiunea acesteia. Studii preliminare efectuate pe oameni sugerează că flavonoidele pot îmbunătăţi funcţionarea vaselor de sânge, posibil prin întărirea ţesuturilor venelor.

Aceste substanţe sunt antioxidanţi puternici care pot combate deteriorările produse de radicalii liberi şi reduc ruperea vaselor de sânge. Se crede că hesperetina, o flavonoidă din citrice, intensifică acţiunea vitaminei C şi poate îmbunătăţi funcţionarea vaselor de sânge. Şi diosmina, o flavonoidă înrudită existentă în mere şi hrişcă, poate întări celulele suport şi ţesuturile conjuctive din vasele de sânge. Se crede că naringina, o flavonoidă din grepfruit (înrudită cu rutinozida şi cu hesperetina), susţine structura şi funcţionarea vaselor de sânge.

Cercetări de laborator arată că quercitina

O flavonoidă din ceapa roşie, mere şi afine, poate avea proprietăţi antiinflamatoare puternice care protejează împotriva venelor deteriorate. Se crede că şi compuşii taninului (cunoscuţi şi ca proanthocyanidine) din coacăzele negre pot fi benefici pentru vene prin protejarea deteriorărilor produse de radicalii liberi.

Zincul

Care combate infecţiile, este important pentru procesul de vindecare şi poate ajuta la reducerea la minimum a iritaţiilor în perioada în care se reface ţesutul cu hemoroizi.

Ce mai puteţi face

Amintiţi-vă să respiraţi normal atunci când ridicaţi greutăţi sau obiecte grele – ceea ce ar trebui să evitaţi cât puteţi – , ori în timpul defecaţiei. Dacă vă ţineţi respiraţia, presiunea din abdomen creşte, ceea ce poate afecta venele. Evitaţi iritanţii externi (precum hainele strâmte) şi pe cei interni (condimente, băuturi alcoolice). Păstraţi o igienă strictă, dar aveţi grijă, şi o igienă excesivă a zonei anale poate fi contraproductivă în tratarea hemoroizilor.

Trebuie să folosiţi metode de igienă eficiente, dar blânde. După defecaţie folosiţi hârtie igienică umezită sau şerveţele speciale. Evitaţi statul prelungit pe scaun. Calmaţi inflamaţia cu cuburi de gheaţă învelite într-o ţesătură fină. Dacă apare constipaţia, urmaţi un regim dietetic adecvat sau luaţi medicamente uşoare, conform recomandării specialistului în medicina plantelor.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Suplimentele recomandate trebuie folosite împreună cu o alimentaţie bogată în fibre şi cu un program regulat de exerciţii fizice. Fibrele ajută la formarea, înmuierea şi eliminarea scaunului. Exerciţiile sunt importante pentru tonifierea muşchilor care înconjoară venele şi favorizează mişcările intestinale.

Spre deosebire de unguentele din farmacii, vitaminele şi plantele medicinale recomandate ajută la fortificarea venelor şi calmarea iritaţiilor în timpul procesului de vindecare. Încercaţi să luaţi vitamina C, flavonoide şi ghimpe (Ruscus aculeatus) pentru tonifierea şi strângerea venelor. Zincul contribuie la vindecarea rănilor; dacă-l utilizaţi pe termen lung, trebuie însoţit de cupru, deoarece împiedică absorbţia acestuia.

Dacă alimentaţia dvs. nu conţine suficiente fibre, sau credeţi că aveţi nevoie de mai multe, luaţi psyllium sau seminţe de in. Ambele permit eliminarea mai uşoară a scaunului. Când hemoroizii sunt dureroşi, aplicaţi unguent de sunătoare (sau de hamamelis) de mai multe ori pe zi, mai ales după defecaţie. Acest unguent ajută la contractarea ţesuturilor inflamate.

Dozaj recomandat pentru suplimente

Vitamina C/flavonoide
Dozaj: 500 mg vitamina C şi 250 mg flavonoide de două ori pe zi.
Sfat: Reduceţi doza de vitamina C dacă faceţi diaree.
Zinc
Dozaj: 15 mg pe zi.
Sfat: Dacă luaţi un supliment de zinc timp de peste o lună, alegeţi unul acre conţine şi 2 mg cupru.
Psyllium
Dozaj: O lingură de pulbere în apă sau suc, zilnic.
Sfat: Aveţi grijă să beţi mai multă apă pe parcursul zilei.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.

Uz intern

PENTRU TONIFIEREA VASELOR DE SÂNGE

 • Viţă-de-vie Tablete, capsule, până la echivalentul a 24 g de seminţe uscate pe zi, standardizate pentru conţinutul de antocianidine.
 • Castan sălbatic Tablete, echivalentul a 1,5 g de castane uscate, standardizate pentru conţinutul de aescină. Luaţi 2 -3 tablete pe zi.
 • Afin Tablete, până la echivalentul a 20 g de fructe proaspete pe zi.
 • Coacăz negru Infuzaţi 5 g de fructe uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Strecuraţi şi beţi 2 – 3 căni pe zi.
 • Ginkgo (tinctură ) Luaţi 15 picături de tinctură într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi, înainte de mese.
 • Ghimpe (extract) 150 mg de trei ori pe zi. Alegeţi un produs standardizat cu 9 – 11% ruscogenină.

PENTRU CALMAREA IRITAŢIILOR ŞI INFLAMAŢIILOR TRACTULUI DIGESTIV:

 • Ulm american 1 linguriţă de pulbere de ulm se amestecă în ¼ cană cu apă şi se bea de 3 ori pe zi această cantitate înainte de mese, împreună cu tradiţionalul pahar cu apă.

Uz extern

 • Castan sălbatic Aplicaţi creme sau geluri pe bază de castan sălbatic de 2 -3 ori pe zi, conform indicaţiilor de pe etichetă.
 • Muşeţel Aplicaţi apă de flori de muşeţel de 2 -3 ori pe zi.
 • Untişor (creme sau unguente care conţin 3% plantă) Aplicaţi de 2 ori pe zi.
 • Hamamelis Aplicaţi unguente pe bază de hamamelis o dată pe zi.
 • Sunătoare (unguent) Aplicaţi de 3 – 4 ori pe zi, la nevoie. Sfat: Foarte eficient dacă-l folosiţi după scaun.

TERAPII INDIVIDUALE

Tratament individual

HOMEOPATIE

 • Hemoroizi dureroşi cu senzaţie ca de ghimpi în anus: Aesculus 5CH, 3 granule de trei ori pe zi.
 • Hemoroizi voluminoşi sau sub formă de ciorchine, cu mâncărimi: Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
 • Hemoroizi dureroşi în timpul sau după defecare: Ratanhia 4CH, Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
 • Hemoroizi care se ameliorează atunci când sângerează (de culoare violet): Lachesis 5CH, Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
 • Dacă vă balonaţi sau vă constipaţi cu uşurinţă: preventiv, Lycopodium 7CH, o doză pe săptămână, timp de două luni

FITOTERAPIE

 • EPS Castan porcesc şi Sulfină, în părţi egale. În criză: o linguriţă la 10 kg greutate corporală, pe zi. Apoi, după ameliorarea problemelor, 2 linguriţe pe zi, timp de 15 zile.

AROMATERAPIE

 • Luaţi 2 picături de ulei esenţial de chiparos mereu verde de trei până la patru ori pe zi, cu puţină miere. Atenţie, uleiul esenţial de chiparos este contraindicat în cazul mastozei şi al sânilor dureroşi.

REFLEXOTERAPIE

 • Masaţi-vă zonele reflexe plantare (pe fiecare parte) inimă, ficat, rinichi, intestine, colon descendent (picior stâng), rect, anus, hemoroizi.

PRESOPUNCTURĂ – SHIATSU – DO-IN

 • Presaţi, cu ajutorul degetului mare, punctul aflat la mijlocul gambei, între muşchi, apoi faceţi un mic masaj circular, pe care trebuie să-l efectuaţi de mai multe ori pe zi, pe ambele părţi.

Specialişti

 • Pentru tratarea “terenului” bolii: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut, un naturopat, un cromoterapeut.
 • Pentru adaptarea alimentaţiei: un micronutriţionist, un nutriţionist, un dietetician, un naturopat.
 • Pentru a vă menţine în formă, practicaţi o gimnastică uşoară sau energetică: taiji quan, qi gong, yoga.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

 • Cereale integrale, prune uscate, seminţe de in, verdeţuri pentru salată – pentru fibre insolubile
 • Fasole, mere, morcovi, prune – pentru fibre solubile
 • Citrice, fructe de pădure, mere, struguri – pentru flavonoide
 • Ardei, căpşuni, citrice, kiwi – pentru vitamina C
 • Carne de pasăre, fructe de mere, germeni de grâu, seminţe – pentru zinc

Reduceţi consumul de:

 • Curry, ardei iute şi alte alimente picante şi iuţi

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: De ce nu este bine să te doară în dos?

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul alphaDIGEST.

Share this post

Leave your thought here