Blog

Diareea

Ceva ce am avut toţi la un moment data în viaţă, diareea este caracterizată de eliminarea frecventă a unor scaune neformate, de obicei apoase.
Adesea numită şi ,,gripa stomacului”, diareea poate fi extrem de deranjantă şi uneori este însoţită de dureri şi crampe abdominale severe. Cazurile grave de diaree pot produce deshidratare.

Dacă un sugar sau un copil are diaree, trebuie consultat un medic, deoarece copiii sunt mult mai vulnerabili şi tind să devină slabi şi deshidrataţi. De asemenea, vârstnicii şi persoanele cu tulburări ale sistemului imunitar şi alte boli grave trebuie să primească îngrijiri profesionale pentru a controla diareea.

Totuşi, pentru mulţi majoritataea crizelor de diaree nu sunt periculoase, se vindecă singure şi nu durează mai mult de trei zile, atunci problema este serioasă.

CAUZE

Cea mai obişnuită formă de diaree este cauzată în general de consumarea alimentelor sau a apei contaminate cu anumiti viruşi, bacterii sau paraziţi (cum este cryptosporidium). De asemenea, în alimentele nepasteurizate şi pe tocătoarele şi ustensilele de tăiat care nu sunt bine spălate se găsesc adesea bacterii care apar în alimente (E.Coli, Salmonela şi Listeria). Când gătiţi carne, spălaţi toate suprafeţele folosite la gătit cu apă fierbinte şi săpun.

Când călătoriţi în străinatate, în special în ţările în curs de dezvoltare, fiţi atenţi să beţi apă îmbuteliată şi evitaţi consumul fructelor nespălate; astfel puteţi să aveţi ceea ce se numeşte ,,diareea călătorului”, care este legată de consumul de apă, gheaţă sau alimente neprelucrate care pot conţine bacterii sau paraziţi.

Pentru prevenirea diareei legate de viruşi şi de infecţii poate ajuta o igienă corectă. Diareea poate fi cauzată de contaminarea fecală a mâinilor sau a unor obiecte, care se poate răspandi rapid. Prin urmare, spălatul atent al mâinilor este esenţial după ce se utilizează baia sau se schimbă scutece. Învăţaţi şi încurajaţi copiii să menţină o igienă corectă, în special înainte de masă.

Alţi factori care pot duce la diaree cuprind intoleranţa la lactoză, stresul, consumul alimentelor care conţin sorbitol, anumite medicamente, megadozele de vitamina C sau medicamente antiacide care conţin magneziu. Diareea inflamatoare (numită şi diareea cronică) este puţin mai frecventă. Ea este legată de obicei de probleme medicale cum sunt colita, sindromul de colon iritabil şi alte tulburări gastrointestinale.

DIAREEA – SIMPTOME

✅ Scaune frecvente, moi şi apoase
✅ Crampe abdominale
✅ Greaţă, febră sau sete

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Una dinte cele mai utile măsuri dietetice pe care trebuie să le luaţi dacă aveţi diaree este să înlocuiţi pierderea de fluid: beţi multă apă. Deşi poate nu simţiţi că vă este foame, încercaţi să mâncaţi de-a lungul zilei cantităţi mici de alimente.

Dacă diareea este gravă şi pur şi simplu nu puteţi să mâncaţi, cel puţin sugeţi bucăţele de gheaţă şi încercaţi să beţi cantităţi mici de lichide cum sunt supa şi băuturile pentru sportivi ( sau apa minerală amestecată cu o cantitate mică de zahăr sau sare).

Unele alimente neiritante, bogate în carbohidraţi complecşi (cartofi piure, pâine prăjită sau orez), tind să afecteze cel mai puţin sistemul digestiv. Aveţi grijă să mâncaţi orez alb şi cartofi curăţaţi de coajă, deoarece straturile de tărâţe ale orezului brun şi coaja cartofilor conţin fibre solubile care pot înrăutăţi diareea.

Alimentele care conţin fibrele solubile de pectină, cum sunt sucul de mere şi bananele, sunt utile pentru întărirea scaunelor. De asemenea, aceste alimente încetinesc tranzitul reziduurilor în colon. Bananele sunt o sursă bogată de potasiu, care adesea se pierde la o eliminare excesivă a fluidelor.

Dacă luaţi antibiotice, alimentele care conţin probiotice pot ajuta la înlocuirea bacteriilor sănătoase din colon care sunt distruse de medicamente. Probioticele ( bacterii sănătoase) din iaurtul care conţine ,,culturi active sau vii” pot ajuta la refacerea echilibrului normal al bactriilor din intestine.

CE MAI PUTEŢI FACE

-Beţi multă apă şi alte lichide, pentru a preveni deshidratarea.
-Când călătoriţi în zone unde există riscul să faceţi diaree, consumaţi doar mâncăruri gătite. Evitaţi cuburile de gheaţă şi folosiţi doar apă îmbuteliată, chiar şi pentru spălatul pe dinţi.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Deşi fibrele solubile din psyllium sunt cunoscute mai degrabă ca tratament al constipaţiei, ele absorb excesul de lichid din intestine şi refac consistenţa scaunului. Probioticele restabilesc nivelul de bacterii sănătoase din intestine şi sunt deosebit de importante dacă diareea a apărut în urma consumului de antibiotice.

Aceste remedii pot fi folosite în locul medicamentelor fără reţetă (cu excepţia acidophilus, care poate fi folosit împreună cu ele, dar nu trebuie luat în acelaşi moment al zilei).

Dacă diareea a fost cauzată de o toxiinfecţie alimentară, aşteptaţi câteva ore înainte de a o trata, pentru ca organismul să aibă timp să elimine toxinele. În caz contrar, începeţi imediat să folosiţi remediile recomandate.

Dozaj recomandat pentru suplimente:

Psyllium
Dozaj: 1-3 linguri de pulbere pe zi, dizolvate în apă sau suc.
Sfat: Beţi multă apă în timpul zilei.
Carob
Dozaj: 20-30 g de pulbere pe zi amestecate cu apă sau lapte.
Sfat: Lichidele e bine să fie calduţe.
Probiotice
Dozaj: 2 comprimate de trei ori pe zi, pe stomacul gol; o variantă este să mâncaţi zilnic 2-3 porţii de iaurt cu fermenţi vii.
Sfat: Alegeţi culturi de acidophilus sau bifidus, sau un amestec al celor două.

PLANTE

Atenţie! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Uz intern
Pentru calmarea intestinului
-Turita mare
Puneţi 1 lingură de frunze la o cană cu apă; lăsaţi-le să stea 15 minute, apoi strecuraţi ceaiul şi beţi când e nevoie (1 cană de ceai de până la 6 ori pe zi).
-Frunze de mur/zmeur
Puneţi 1 lingură de frunze la o cană cu apă; lasaţi-le să stea 15 minute, apoi strecuraţi ceaiul şi beţi când e nevoie (1 cană de ceai de până la 6 ori pe zi).
Pentru calmarea crampelor abdominale
-Angelica
Adaugaţi o lingură de rădăcină la 3 sferturi de cană cu apă; daţi în clocot şi opăriţi 5 minute. Luaţi două doze pe zi.
-Roiniţă
Infuzaţi 2-3 g de frunze uscate într-o cană de apă clocotită timp de 5 minute, apoi strecuraţi. Beţi o cană la prânz şi una seara, după mese.
-Cimbru
Infuzaţi 2 g de plantă uscată într-o cană de apă clocotită timp de 5 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
Pentru reducerea gazelor intestinale
-Anason chinezesc
Infuzaţi 1 linguriţă de fructe uscate într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2 căni pe zi, înainte de mese.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

HOMEOPATIE

 • Diaree violentă, în jeturi, cu multe gaze: Podophyllum 4CH, 3 granule, de trei până la 5 ori pe zi.
 • Diaree survenită după ce aţi mâncat sau băut ceva: Aloe 4CH, 3 granule,de trei până la de cinci ori pe zi.
 • Diaree în jeturi, cu spasme abdominale şi stări de greaţă (limba rămâne, în mod paradoxal, curată): Ipeca 5CH, 3 granule, de trei până la cinci ori pe zi.
 • Diaree provocată de o intoxicaţie alimentară (cu nevoie de căldură): Arsenicum album 4CH, 3 granule, de trei până la cinci ori pe zi.
 • Diaree cu urme de sânge în scaun (cu halenă şi transpiraţie urât mirositoare): Mercurius solubilis 5CH, 3 granule, de trei până la cinci ori pe zi.
 • Diaree provocată de o stare de nervozitate, de o veste proasta sau de trac: Gelsemium 9CH, 3 granule, de trei până la cinci ori pe zi.

FITOTERAPIE

Infuzie de frunze de afin, mur, zmeur şi stejar (un litru pe zi, pe lângă alte băuturi) sau extract uscat de rachitan (400 mg, cu un pahar mare de apă, după fiecare scaun).

AROMATERAPIE

Luaţi o picătură de ulei esenţial de scorţişoara, într-o linguriţă de miere lichidă, de 4-6 ori pe zi.
Atenţie: HE Scortişoară e contraindicat gravidelor.

MASAJ AURICULAR

Cu ajutorul unui vârf moale, masaţi-vă punctele 58 Shenmen, 57 Sistem neurovegetativ, 99 Intestin gros, 97 Intestin subţire, 105 Splina.

PRESOPUNCTURA – SHIATSU – DO-IN

Presaţi cu degetul, prin alunecare, de-a lungul marginii exterioare a indexului, până în vârful unghiului format de degetul mare şi index. Efectuaţi acest masaj de zece ori pe ambele părţi.
Atenţie: nu este recomandat femeilor însărcinate.

Specialişti

 • Dacă diareea persistă sau este însoţită de semne alarmante (febră mare, dureri, sânge sau puroi în scaun, iar bolnavul are o stare generală alterată), sunaţi la un serviciu de urgenţă.
 • În cazul diareei cronice: un nutriţionist, un dietetician, un naturopat sau un terapeut care poate trata ,,terenul” bolii (un homeopat, un acupunctor, un auriculoterapeut, un fito-aromaterepeut etc.).
 • În cazul în care diareea este legată de probleme psihice sau de stres: psihoterapie sau hipnoza.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

 • Cartofi, orez alb – pentru carbohidraţi complecşi
 • Banane, suc de mere, gutui – pentru pectină
 • Iaurt cu culturi active – pentru refacerea florei bacteriene

Reduceţi consumul de:

 • Alimente bogate în grăsimi, zahăr sau sorbitol
 • Lapte
 • Alcool
 • Cofeină

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: De ce nu este bine să te doară în dos?

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul alphaDIGEST.

Share this post

Leave your thought here