Blog

Îngrijirea corectă a părului

O bună îngrijire a părului presupune îngrijirea atât a scalpului, cât şi a întregului corp. Majoritatea problemelor generate de părul sunt, de fapt, generate de scalp, care poate produce o cantitate prea mare sau prea mică de grăsime, prezintă dermatite sau alte infecţii.

Creşterea părului este influenţată de stres şi de modul în care corpul absoarbe vitaminele, mineralele şi alte elemente nutritive. Dacă părul dumneavoastră este prea gras sau prea uscat, fragil, cade, se despica la vârfuri sau are o stare generală proastă, toate acestea pot fi indicii că este bine să faceţi un consult medical. Un deficit de nutriţie poate fi cauza unor probleme ale părului. Unii specialişti afirma că părul nostru reflectă starea generală de sănătate.

Tipuri de păr

În general, există mai multe categorii de păr. Unii oameni au părul gras, ceea ce înseamnă că glandele sebacee sunt super active, producând multă grăsime care lubrifiază părul şi pielea, dând un aspect gras.

Părul poate să fie şi uscat, cu vârfurile despicate, datorită unei slabe activităţi a glandelor sebacee sau datorită excesului de produse chimice (şampon, vopsea, balsam etc).Se poate însă să fiţi un norocos care are un păr normal, nici prea gras, nici uscat.
Mătreaţa este de asemenea o problemă cu care se confruntă şi cei cu păr gras, şi cei cu părul uscat. Aceasta apare datorită unei dereglări a glandelor sebacee ale scalpului care produce mai multe celule ale pielii decât este necesar.

Hrănirea părului pe cale naturală

Pentru a vă hrăni cel mai corect părul este bine să:

✅ consumaţi cât mai multe alimente naturale şi să păstraţi o dietă echilibrată;
✅ faceţi cât mai multă mişcare;
✅ limitaţi consumul de alcool, zahăr, cafea şi de alimente grase;
✅ suplimentaţi aportul de acizi graşi care se găsesc în caise, germeni de grâu şi seminţe de in;
✅ apelaţi la multivitamine.

Unele probleme ale părului pot fi cauzate de un deficit de zinc, vitamina A, vitamina B12, vitamina C sau fier. Drojdia de bere şi vitamina B5 sunt de asemenea bune pentru păr. Este bine să apelaţi la întregul complex de vitamina B decât să le luaţi separat.

Alimentaţia în funcţie de tipul dumneavoastră de păr

  • Pentru părul gras – consumaţi multe fructe proaspete şi alimente care conţin vitamina B2, cum ar fi drojdia de bere, iaurturile naturale, brânză, ouăle, ficatul, spanacul şi alte vegetale cu frunze verzi.
  • Pentru părul uscat – consumaţi mai mulţi acizi graşi care se găsesc în nuci, fructe şi legume, roşii, gălbenuş de ou, brânză, lapte, iaurt.
  • Părul cu mătreaţa – consumaţi orez brun, pâine graham, paste făinoase, fructe şi legume şi alimente bogate în proteine, cum sunt carnea, ouăle, nucile şi laptele.

Îngrijirea părului în general

Periatul

Este foarte bine să vă periaţi părul înainte de a-l spăla pentru a înlătura celulele moarte de pe piele şi pentru a-l descurca. Întotdeauna să fiţi atenţi la capetele firelor în timp ce vă periaţi pentru a evita ruperea şi despicarea lor. Periaţi încet şi blând până la capătul firelor. Folosiţi periile acelea tip arici, care vor ajuta la distribuţia uniformă a grăsimii pe par pentru a proteja şi hrăni şi capetele firelor.

Spălarea părului

Întotdeauna utilizaţi un şampon bun care este potrivit tipului dumneavoastră de păr. Puteţi, de asemenea, să adăugaţi în şampon puţin ulei esenţial care, în afară efectelor aromo terapeutice, va ajuta şi la hrănirea firelor de păr.
Când vă spălaţi pe cap este bine să:

  • folosiţi apă călduţă pentru umezirea părului – apa prea fierbinte va arde scalpul şi va degrada firele de păr;
  • utilizaţi doar puţin şampon pe care să-l puneţi în palmă;
  • întindeţi şamponul pe par cu degetele;
  • masaţi bine părul, timp de 1-2 minute, pentru că şamponul să ajungă la toate firele de păr. Acest masaj este minunat pentru circulaţia sângelui în scalp;
  • dacă aveţi părul lung – nu şamponaţi capetele firelor, ele vor fi spălate atunci când vă clătiţi părul;
  • clătiţi-vă bine de şampon – dacă este mult clăbuc înseamnă că şamponul dumneavoastră poate este prea bogat în detergent, ceea ce nu este un lucru bun pentru păr. Clătiţi bine până aţi îndepărtat tot şamponul;
  • nu mai folosiţi şampon până când părul nu este murdar;
  • nu vă periaţi părul cât timp este ud pentru că se poate rupe uşor.

Uscarea părului

Dacă vă spălaţi zilnic pe par este bine să nu utilizaţi mereu uscătorul de păr. Acesta poate cauza multe stricăciuni părului, inclusiv despicarea firelor. Încercaţi pe cât posibil să-l uscaţi natural de cele mai multe ori. Atunci când folosiţi totuşi un uscător, ţineţi-l departe de păr şi reglaţi-l la o temperatură nu prea mare.

Sfaturi pentru păstrarea unui par sănătos

✅ mergeţi regulat la coafor sau frizer pentru a vă păstra stilul tunsorii;
✅ utilizaţi produse care protejează părul înainte de a-l usca cu un uscător;
✅ nu periaţi părul ud;
✅ dacă vă vopsiţi, întotdeauna să faceţi un test pe o şuviţă înainte de a aplica vopseaua pe întreg părul;
✅ nu vă temeţi să cereţi sfatul unui specialist înainte de a vă vopsi singure;
✅ nu alegeţi o culoare prea închisă faţă de culoarea naturală a părului dumneavoastră. Puteţi să o faceţi gradat;
✅ dacă părul dumneavoastră este într-o stare proastă nu-l vopsiţi.

Terapii naturale contra mătreţii pentru părul dumneavoastră

Specialiştii în terapii naturiste recomanda în afară preparatelor din plante şi adoptarea unei diete echilibrate, reducerea activităţilor stresante şi chiar masajul.

Terapia cu ajutorul plantelor

Pentru a preveni exfolierea pielii şi formarea fulgilor încercaţi să masaţi scalpul cu ulei din arborele de ceai.
Foarte bun este masajul scalpului cu aloe vera înainte de spălarea părului cu un şampon în care aţi picurat uleiul de rozmarin. Folosiţi creme ce au în compoziţie ulei de măsline dacă scalpul dumneavoastră este uscat sau diluaţi-le cu suc de lămâie sau măr dacă scalpul este gras.
Stresul poate agrava apariţia mătreţii. Obişnuiţi-vă că regulat să practicaţi exerciţii fizice, care au darul de a reduce nivelul stresului.

Aromoterapia

Specialiştii în aromoterapie recomanda celor care suferă de pe urmă mătreţii masajul scalpului, de câteva ori pe săptămână, cu un amestec făcut din patru picături de ulei de lavandă, patru picături de ulei de muscata şi două picături de ulei de santal.

Consideraţii asupra dietei pentru părul dumneavoastră

Mătreaţa este uneori considerată un simptom al unei alergii alimentare, oricum de cele mai multe ori este dificil de determinat care anume aliment sau combinaţie de alimente o produce. Dacă tratamentele tradiţionale contra mătreţii nu par să vă ajute, încercaţi să eliminaţi alimentele grase (ciocolată, nuci), condimentele, produsele lactate, zahărul în exces şi suplimentaţi-vă dieta cu vitamine.

Cereţi sfatul unui specialist atunci când:

  • Mătreaţa este grasă, are o culoare galbenă şi nu reuşiţi să scăpaţi de ea cu ajutorul şampoanelor şi loţiunilor speciale – poate suferiţi de o dermatită seboreică şi este nevoie de un tratament mai agresiv pentru înlăturarea ei.
  • Mătreaţa dumneavoastră va produce mâncărime şi apare doar în câteva locuri.
Share this post

Leave your thought here