Blog

De ce nu e bine să te doară „în dos”?

Am să las ruşinea la o parte şi am să vă vorbesc deschis despre o problemă personală de sănătate: constipaţia. Această problemă atât de des întâlnită în râdul populaţiei adulte, şi nu numai, m-a afectat şi pe mine ani la rând.
De la constipaţie la hemoroizi nu a fost decât un foarte mic pas. Iar de la hemoroizi la fisură anală şi mai puţin.

Nu ne mai duce pe noi în ispită culinară şi ne leapădă de stres!

Stilul de viaţă alert, grijile, stresul, mâncatul pe fugă au fost „prieteni” de nădejde. Acum doi ani, după o suferinţă îndelungată, am mers la doctor, care mi-a pus repede diagnoscticul şi mi-a confirmat ceea ce bănuiam de multă vreme: nu aveam altă şansă decât intervenţia chirurgicală. Încercasem creme, alifii, supozitoare – tot arsenalul farmaceutic posibil.

O să spuneţi, probabil, că nu am făcut nimic notabil pentru rezolvarea problemei mele de fond, şi anume digestia. Ei bine, nu am stat cu mâinile în sân. Am luat pastile cu probiotice, prebiotice, simbiotice, lactuloză şi chiar laxative, însă tot nu am reuşit să rezolv pe termen mai lung această situaţie.

Aşadar m-am operat. Am testat pe propria persoană zicala „mă doare în dos”. Nu e bine să te doară! Mai bine în tocul de la pantof, decât acolo! Să spunem că durerile, jena permanentă şi arsurile au încetat după operaţie. Scăpată de hemoroizi şi de fisură, durerile au încetat. A rămas, însă, să mă ocup de digestie (plan nutriţional echilibrat – fructe, legume, multă apă), şi să fac o cruce mare în fiecare dimineaţă înainte să folosesc vasul de taoletă.

Doctore, cu toată dragostea, nimic nu mai e ca la-nceput

Trecută prin furcile caudine, mi-am învăţat bine lecţia şi am adoptat un stil de viaţă mai sănătos. Încerc să mănânc de trei ori pe zi, să fac puţină mişcare şi să beau mai multa apă. Tot păţitu-i învăţat! Însă operaţia rămâne operaţie, şi ce se taie nu mai e ca la început…iarna nu-i ca vara (vorbă de duh din popor). Nu pot afirma că îmi e indiferent nici astăzi atunci când trebuie să merg acolo unde şi vodă s-a dus pe jos.

În această ordine de idei şi de fapte, ceea ce am citit zilele trecute pe internet mi-a atras atenţia. Vă pun la dispoziţie link-ul la sfârşitul acestui articol. Este vorba de o descoperire a unui medic european, Simetra. Supranumele acestui medic este comic, nu vreau să mă repet, categoric veţi descoperi cum i se mai spune în lumea medicală, dacă veţi da un search pe internet. Eu am căutat ceva vreme să găsesc poze sau alte documente atestatoare ale existenţei sale plenare. Nu am găsit, însă, nimic mai mult decât o grămadă de site-uri de ştiri de profil sau blog-uri care preluau ştirea şi denumirea acestui medic fix ca atare. O colportare de date care te face, cel puţin pentru început, să te îndoieşti de veridicitatea existenţenţială a acestui personaj.

Ce-am făcut?

Cum însă experimentul personal nu presupunea să înghit amestecuri miraculoase şi ca atare nu mă determina să mă expun la cine ştie ce riscuri, am acceptat provocarea. Aşadar chiar dacă iniţial am râs în sinea mea, până la urmă ideea nu a fost deloc rea. Despre ce este vorba?

wc corect

Despre proasta poziţionare a corpului uman în timpul actului defecaţiei. Se face trimitere la wc-urile turceşti, care se pare că respectau anatomia tubului digestiv. Această informaţie despre wc-urile otomane nu este nouă. Am mai auzit prin diferite cercuri de prieteni întru suferinţă comunicate pe aceeaşi temă. Se ajungea mereu la concluzia conform căreia erau bune ele, acele toalete, însă mirosul era înfiorător. Mai sunt şi astazi astfel de instalaţii aruncate prin diferite colţuri ale ţării. Cine a folosit măcar o dată în viaţă ştie că este imposibil să ieşi de acolo nepătat. Aşadar wc-ul de la turci este bun şi nu prea, însă ideea medicului mi s-a părut mult mai nimerită.

Ce să fac să fie bine, să nu fie rău?

Ideea presupune ca, în momentul când îţi vine chemarea să te duci „în fundul grădinii”, să iei cu tine un scăunel cam de 20-30 cm înăţime şi să îl pui sub picioare cât timp stai pe tron. Nu e mare lucru, ca atare am încercat şi eu folosindu-mă de un scăunel pe care îl aveam prin casă. Şi surpriză! Mersul la toaletă a mai fost niciodată la fel! Încercaţi măcar o dată, nu aveţi ce pierde! Poate că ne aflăm în pragul unei revoluţii individuale şi noi nu realizăm acest lucru!

Ar putea să te intereseze şi următorul articol: Constipaţia

Share this post

Leave your thought here