Blog

Cum ajutăm organismul să lupte cu diabetul

Cum ajutăm organismul sa lupte cu diabetul? Conform Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice peste 11% din populația României suferă de diabet. Procentul la nivel național este semnificativ. La nivel mondial statistica arată că 1 din 11 oameni suferă de această boală.

Diabetul este o afecțiune serioasă, dar cu un regim de viață și un tratament adecvat acesta poate fi ținut în frâu. Pacientul poate duce o viață lungă fără probleme majore de sănătate.

Pentru a discuta care sunt acele tratamente naturiste ce pot ajuta bolnavii de diabet să îți îmbunătățească calitatea vieții, trebuie mai întâi să discutăm despre ce presupune această boală ca simptome, mecanism, cauze și regim de viață.

Pentru a putea funcționa, corpul uman are nevoie de energie, energie pe care și-o extrage din alimentație. Metabolismul uman transforma compușii esențiali nutritivi, adică proteinele lipidele și glucidele în elemente chimice, adică aminoacizi, acizi grași și glucoză.

Glucoza este principalul element din care rezultă energia necesară vieții. Pentru ca această să poată trece din sânge în tot restul organismului, la nivel celular, este necesar un hormon produs de pancreas, hormon ce poartă numele de insulină.

Nivelul de glucoză din sânge scade astfel, apoi crește, este produsă insulina și din nou transferă glucoza către celule și tot așa.

diabet

Pancreasul

Persoanele ce suferă de diabet au un pancreas ce nu produce deloc insulină sau produce în cantitate prea mică. Există și o altă categorie de persoane care se numesc rezistenți la insulină, despre care se spune că suferă de pre diabet. Pancreasul lor produce insulină și în cantitate suficientă, dar organismul nu știe cum să o folosească.

Cei ce suferă de diabet au glicemia, adică nivelul glucozei în sânge, foarte crescută. Asta pentru că, așa cum am văzut mai sus, glucoza rămâne în sânge. Această anomalie anatomică duce la sete exagerată, urinări frecvente, chiar și pe timpul nopții, o senzația continuă de foame, chiar și după masă, vindecarea foarte grea a rănilor de orice fel, oboseală, slăbire bruscă, infecții, etc. Dacă diabetul nu este descoperit și nu se începe regimul și tratamentul, în timp această afecțiune poate să ducă la probleme grave. Duce la probleme de vedere, chiar și orbire, la insuficiență renală, neuropatie (leziuni la nivelul nervilor) și chiar accident cerebral.

Principala cauză a apariției diabetului este moștenirea genetică. De foarte mult ori cei care au avut în familie cazuri de diabet vor dezvolta și ei această boală la un moment dat.

De asemenea, o a doua cauză pentru diabet este obezitatea sau supraponderabilitatea. Din păcate această cauză este în creștere în ultima vreme. Îngrijorător este că acum câțiva ani diabetul de tip 2 se întâlnea la persoanele trecute de 45 de ani. Astăzi există cazuri și la copiii mici sau adolescenți și cauza principală este greutatea excesivă.

Tipuri de diabet. Cum ajutăm organismul să lupte cu diabetul

Există două tipuri principale de diabet ce pot apărea. Diabetul de tip 1 este acea formă de diabet în care insulina nu este deloc produsă. Tratamentul său este realizat prin injectarea periodică, obligatorie a insulinei prin injecții speciale. Acest tip de diabet apare devreme în viață, chiar în copilărie.

Diabetul de tip 2 este cel mai răspândit tip de diabet și de obicei apare la adulți. El este caracterizat prin producția insuficientă de insulină și poate fi tratat prin regim, medicamente de scădere a glicemiei și chiar și injecții cu insulină, dacă este necesar.

Din păcate, diabetul nu se poate vindeca, dacă îl descoperiți va trebui toată viața să țineți această afecțiune sub control. Pentru cei ce suferă de diabet de tip 1, singura variantă este administrarea injectabilă de insulină de câteva ori pe zi precum vă prescrie medicul curant.

Pentru cei cu diabet de tip 2, înseamnă că va trebui să va măsurați în mod constant glicemia, să mergeți regulat la doctor și să vă faceți analizele necesare, dar și să aveți un regim de viață extrem de ordonat și organizat, cu o dietă strictă și echilibrată. Va trebui să excludeți din dieta zahărul rafinat, cerealele, alcoolul, mierea si sucurile de fructe, iar ca regulă generală orice aliment ce conține carbohidrați cu absorbție rapidă.

Produse naturiste pentru diabet

De asemenea putem apela la produse naturiste, suplimente de plante și chiar anumite produse alimentare ce ajută ținerea sub control a glicemiei, adică duc la scăderea nivelului său.Gel de Aloe Vera Bio

Aloe Vera – este o plantă cunoscută mai ales pentru efectele sale de cicatrizare și calmare, de aceea o întâlnim în creme și loțiuni de cele mai multe ori.

Sucul de Aloe Vera are însă efecte benefice asupra bolnavului de diabet pentru că are efectul de a scădea glicemia.

Chiar și cremele pot fi de folos pentru că ele grăbesc vindecarea atunci când ne lovim sau rănim, iar la diabetici acest proces de vindecare este mai încet.

 

Usturoiul – este unul dintre cele mai eficiente metode naturale de lupt cu diabetul. Conform studiilor publicate, usturoiul a demonstrat că este eficient în scăderea glicemiei, dar și în stimularea producției de insulină.

 

Scorțișoara – cercetările recente arată că acest străvechi condiment poate scădea nivelul de glucoză în sânge pe de-o parte. Pe de altă parte are proprietatea de a crește sensibilitatea organismului la insulină. Este componenta multor suplimente nutritive, dar îl poți folosi la gătit în foarte multe rețete sau poți chiar să ronțăi un bețișor.

 

Orzul această cereală este una dintre miracolele naturii. Atât semințele sale, cât și iarba de orz verde au foarte multe proprietăți

beneficiile sucului din orz verde
curative, iar una dintre acestea este reglarea glicemiei în sânge.

Puteți să îl folosiți pe post de cereală la micul dejun sau să îl cumpărați sub formă de pulbere și să îl beți cu un pahar de apă, oricum ar fi vă va ajuta.

Pe lângă regimul alimentar necesar, monitorizarea glicemiei și un stil de viață sănătos, ținerea sub control a diabetului de tip 2 poate fi sprijinită de adăugarea în dieta dvs. a alimentelor de mai sus sau a suplimentelor alimentare care conţin aceste plante.

 

Share this post

Leave your thought here