Blog

Dovleacul

Cultivat în America Centrală de peste 9000 de ani, dovleacul este răspândit acum în toată lumea, apreciat pentru fructul lui enorm, globulos. Numele de pepo vine din cuvântul grecesc pepon, care înseamnă copt la soare.
Tulpina lungă şi ascuţită poartă frunze mari, pufoase, şi flori galben-închis, în formă de pâlnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care conţin multe seminţe plate şi albe.

Dovleacul – PĂRŢI UTILE

SEMINŢELE ŞI PULPA FRUCTULUI

✅ Pulpa se mânâncă proaspătă sau se usuca în scopuri medicinale.
✅ Seminţele sunt decojite şi mâncate ca atare sau sunt presate pentru a se obţine ulei. Se folosesc şi în tincturi.

COMPUŞI ACTIVI

Pulpa este o sursă bună de beta-caroten şi conţine vitamina E, ambii antioxidanţi anticanceroşi. Seminţele conţin circa 30% ulei nesaturat – compus în mare parte din acid linoleic – şi sunt bogate în fier, fosfor şi zinc – benefice în acnee şi în afecţiunile prostatei.

Dovleacul – UTILIZĂRI MEDICINALE

Seminţele de dovleac sunt prescrise în cazul unor afecţiuni ale prostatei. Conţinutul bogat în zinc şi efectul diuretic le recomandă pentru adenomul de prostată. Un studiu clinic efectuat în Suedia a descoperit că substanţa numită curbicină, obţinută din seminţele de dovleac şi din palmierul pitic, reduce considerabil simptomele adenomului.

Uleiul din seminţe de dovleac se recomandă şi în tratarea afecţiunilor şi în tractul urinar. O lucrare publicată în 1994 în revista Universităţii de Medicină din Tongji descrie eficacitatea uleiului de seminţe în îmbunătăţirea funcţiei vezicii urinare şi a uretrei.

Seminţele de dovleac sunt folosite de mult timp pentru eradicarea viermilor intestinali cilindrici şi sunt încă un bun remediu antiparazitic, netoxic.Un studiu taiwanez privind curăţarea organismului de viermii laţi (Taenia saginata) a evidenţiat eficienţa combinaţiei de seminţe de dovleac şi nuci areca: aminoacidul curcubitină are proprietăţi tenicide (ucide teniile).

Cercetări egiptene publicate în 1995 au descoperit că uleiul de seminţe de dovleac ameliorează afecţiunile artritice, iar decoctul de seminţe este util în inflamaţiile intestinale. Pulpa de dovleac este bogată în fibre şi acţionează ca laxativ uşor. Pentru uz extern, pulpa se striveşte şi se aplică în cataplasmă pentru tratarea arsurilor, iar uleiul este calmant.

Dovleacul – CULTIVARE

Planta creşte bine în zone calde şi temperate. Se cultivă din seminţe, pe sol bogat, bine drenat şi însorit.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ În tratamentul constipaţiei, problemelor prostatei şi celor urinare.
Capsule: Luaţi capsule cu 430 mg de extract dovleac pe zi.
Tinctura (din seminţe): Luaţi 150 de picături pe zi, într-un pahar cu apă.
✅ În tratamentul viermilor intestinali
Seminţe: Consumaţi 60-100 de seminţe decojite pe zi, pentru a preveni sau elimina viermii. După aceea, luaţi un purgativ, cum ar fi uleiul de ricin.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ Până acum, nu s-au raportat efecte adverse sau fenomene toxice.
✅ Nu vă autoadministraţi planta în cazul adenomului de prostată, deoarece poate fi vorba de un cancer: apelaţi la medic.
✅ Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.
✅ Uzul excesiv de diuretice poate produce crampe şi probleme cardiovasculare sau renale.
✅ Nu depăşiţi doza recomandata: pot apărea leziuni hepatice.

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Tratamente naturiste pentru afecţiunile de prostată.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Lucernă Verde.

Share this post

Leave your thought here