Blog

Diagnosticarea prin unghii

Diagnosticarea prin unghii este un procedeu special de diagnosticare cu ajutorul căruia din modificarile unghiilor se pot deduce anumite boli.

Diagnosticarea prin unghii este unul dintre multele procedee de diagnosticare, îmbogăţind cu aspecte noi rezultatele examinărilor.
Procedeul a fost sistematizat de medicul naturist Ernst Issberner-Haldane (1886-1968). Acesta a constatat că modificările organice influenţează forma, culoarea şi mărimea unghiilor.

Aplicarea diagnosticării prin unghii

La examinarea unghiei se vor avea în vedere următoarele aspecte:

1. Aspectele examinării

 • Forma părţii superioare a unghiei: scurtă sau lunguiaţă, lată sau îngustă, rotundă sau ovală
 • Profilul unghiei din vedere frontală: are proeminenţă normală, marginea este ascuţită sau în formă tubulară?
 • Modelul unghiei: prezintă sau nu pete, adăncituri, proeminente, canale longitudinale sau transversale?
 • Culoarea unghiei: roz, roşie, albă, albastruie, galbenă sau neagră.
 • Starea unghiei: subţire sau groasă, slabă, flexibilă, moale sau tare, casabilă sau elastică.

2. Semne care indică afecţiuni

În opinia lui Issbener-Haldane – Diagnosticul poate fi stabilit în baza celor cinci aspecte de examinare, din combinaţiile acestora se pot trage concluzii:

 • Unghia prea scurtă poate indica prezenţa unei afecţiuni cardiace ereditare sau de predispoziţie.
 • Unghia roasă indică o stare exagerată de nervozitate. Rosul unghiilor pe plan secundar poate cauza probleme gastrice, deoarece unghia conţine şi componente indigeste.
 • Se pot deduce probleme ale căilor respiratorii şi predispoziţia la tuberculoza din unghia în forma ovală, conică. În acest caz forma degetelor aminteşte de beţişoarele de tobe.
 • Petele albe de pe unghii indică prezenţa acidului uric acumulat în organism şi nervozitate
 • Unghia foarte palidă indică o lipsă de fier. Unghia de culoare albăstruie este semnul lipsei de oxigen şi conţinutului ridicat de bioxid de carbon, apărute ca urmare a funcţiei cardiace şi pulmonare insuficienţe
 • Brazdele longitudinale prezentate pe mai multe unghii sunt semnul unei digestii leneşe. La persoanele fumătoare acest fenomen se observa mai ales pe degetul mare. Brazdele unduite, orizontale indică o excreţie exagerată a rezidurilor.
 • Unghiile foarte tari de regulă sunt legate de o osatura tare, unghiile moi indică o osatură moale. Adesea unghia devine casabilă ca urmare a aplicării regulate a lacului de unghii, dar poate fi şi semnul prezenţei arteriosclerozei.
 • Lipsa semicercului indică probleme ale sistemului nervos sau o slăbiciune cardiacă sau nervoasă.
 • Unghiile de culoare roşie închisa sunt semnul hipertensiunii, adesea putem deduce şi irascibilitate.

Procedeu de examinare complementar
Faptul că din starea unghiei se pot deduce anumite afecţiuni organice este acceptat şi de medicină. Examinarea unghiei în sine bineînţeles nu este suficientă în vederea determinării procedurii de tratament.
Cum este utilizată diagnosticarea prin unghii?
La diagnosticarea prin unghii nu este nevoie de nici un fel de instrumente auxiliare. Se bazează pe examinarea unghiei şi experienţa terapeutului.

Cine se ocupă de diagnosticarea prin unghii?

Examinarea unghiilor este o metodă care se bazeazî pe cunoştinţe medicale generale, poate constitui o parte a examenului de medicină internă. În modul descris mai sus este aplicat în mare parte de medici naturişti.

Cum este unghia sănătoasă?

Suprafaţa unei unghii normale este netedă, nu prezintă zgârieturi şi brazde. Este uşor arcuită, perlată, roz. Unghia flexibilă, la bază fiind vizibil semicercul. Pielea de la baza unghiei protejează unghiile, nici din motive cosmetice nu se recomandă tăierea, cu numai împingerea ei.

Share this post

Leave your thought here