Cuprul
Esenţial în prevenirea bolilor cardiovasculare, în menţinerea sănătăţii pielii şi a culorii părului şi în creșterea fertilității, cuprul se găseşte în cel puţin 15 proteine din corpul omenesc.
Dar unii nutriţionişti spun că există multe cazuri de carenţă a acestui nutrient important. Cuprul, metalul maro-roşcat maleabil folosit în mod obişnuit pentru vase de gătit şi lucrări de instalaţii, este prezent şi ca microelement în tot corpul omului.
Acest mineral se găseşte ca supliment nutriţional sub formă de carbonat, citrat şi gluconat. Deşi cuprul poate fi obţinut dintr-o gamă largă de alimente, dietele tipice au un conţinut scăzut de cupru pentru că alimentele care sunt sursa cea mai bună, cum ar fi moluştele şi crustaceele, ficatul, cerealele integrale, fasolea, nucile, alunele şi seminţele, nu se consumă frecvent.
CUM ACŢIONEAZĂ CUPRUL
Cuprul este esenţial în formarea colagenului, o proteină de baza din oase, piele şi ţesutul conjunctiv. El joacă un rol important în dezvoltarea globulelor roşii ale sângelui, poate ajuta organismul să folosească fierul înmagazinat şi poate să crească imunitatea şi fertilitatea. Implicat în sintetizarea melaninei (pigmentul natural care se găseşte în păr, piele şi ochi), cuprul ajută şi la o bună pigmentare.
PROFILAXIE
Cercetările arată că el poate preveni creşterea tensiunii arteriale şi tulburările ritmului cardiac (aritmii). Iar unii cercetători cred că poate proteja ţesuturile de vătămările produse de radicalii liberi, ajutând la prevenirea cancerului, a bolilor de inima şi a altor afecţiuni. Un aport suficient de cupru poate ajuta şi la menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului.
BENEFICII SUPLIMENTARE
Cuprul este necesar pentru sintetizarea multor enzime, şi în special superoxid dismutaza (SOD), care pare să fie unul dintre antioxidanţii cei mai puternici ai organismului. Poate preveni şi pierderea de masă osoasă care poate duce la osteoporoza.
CÂT DE MULT VĂ TREBUIE
Deşi nu există o DZR pentru cupru, adulţii sunt sfătuiţi să ia zilnic 1,5-3 mg pentru a menţine o funcţionare normală a organismului.
DACĂ LUAŢI PREA PUŢIN
O deficienţă reală de cupru este ceva rar. Apare de obicei doar la persoanele cu anumite afecţiuni, cum ar fi boala Crohm sau celiachie (boala celiaca), sau la cei cu boli ereditare care inhibă absorbţia cuprului, cum ar fi albinismul. Simptomele deficienţei sunt: oboseala, aritmii, păr fragil, decolorat, hipertensiune arterială, anemie, defecte ale scheletului şi infertilitate.
Dar chiar şi o deficienţă moderată poate produce efecte adverse asupra sănătăţii. De exemplu, un studiu preliminar pe 24 de bărbaţi a constatat că o dietă săracă în cupru a dus la o creştere semnificativă a colesterolului LDL (“rău”) şi la o scădere a colesterolului HDL (“bun”). Aceste schimbări în profilul colesterolului au mărit riscul de boli cardiace la subiecţi.
DACĂ LUAŢI PREA MULT
Chiar 10 mg de cupru luate o dată pot produce greaţă, dureri musculare şi de stomac. Nu s-a semnalat o toxicitate gravă din cauza suplimentelor orale cu cupru. S-a întâmplat însă ca unor persoane care lucrează cu pesticide ce conţin cupru să le fie atacat ficatul, iar altele au intrat în comă sau chiar au murit.
MOD DE ADMINISTRARE
Dozaj
Dacă nu vă recomandă altfel un medic, cuprul ar trebui luat numai sub forma unui supliment cu multivitamine şi multiminerale, care nu furnizează mai mult de 1 mg de cupru pe zi.
Este recomandat să luaţi un supliment la aceeaşi oră zilnic, preferabil, la masă, pentru a reduce riscul iritării stomacului.
ALTE SURSE
Moluştele şi crustaceele (stridii, homari, crabi etc.) şi peştii sunt o excelentă sursă de cupru. Oricum, dacă vă faceţi griji legate de nivelul colesterolului, există si multe alimente pe baze vegetale bogate în cupru. Printre ele se numără leguminoasele; cerealele integrale, cum ar fi secara şi grâul şi produsele obţinute din ele (pâinea, fulgii de cereale, pastele); alunele, nucile şi seminţele; legumele precum anghinarea, avocado, ridichile, usturoiul, ciupercile şi cartofii; fructele cum ar fi roşiile, bananele şi prunele; şi produsele de soia.
NU UITAŢI! Dacă suferiţi de o boală, sfătuiţi-vă cu medicul înainte de a lua suplimente.
Farmaciile şi magazinele de tip Plafar nu oferă de obicei suplimente individuale de cupru. Mineralul se vinde mult mai des în combinaţie cu zincul. Este important să luati cupru suplimentar dacă folosiţi zinc mai mult de o lună, pentru că zincul inhibă capacitatea organismului de a absorbi cuprul.
Nu tineţi seama de afirmaţiile de pe etichete că o anumita formă de cupru este mai bună pentru dvs. decât o alta. Nu există nici o dovadă că vreuna dintre forme este mai bine absorbită decât alta sau că este altminteri preferată de organism.
DESCOPERIRI RECENTE
Cuprul poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Într-un studiu recent asupra unor femei sănătoase între 45 – 56 de ani, cele care au luat un supliment cu 3 mg de cupru pe zi nu au înregistrat scăderi ale densităţii osoase, în timp ce la cele cărora li s-a dat un placebo s-a semnalat o pierdere semnificativă.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011
mihai
Buna…sunt placut impresionat de articol…intradevar cand porti bratari din cupru se schimba ceva in tine…la nivel mental…fizic… Sunt un artizan din cluj si realizez bijuterii din cupru si pietre semipretioase ….cine e interesat sa mi vada lucrarile va invit cu placere : http://hadarugart.weebly.com/ …