Bromelaina
O enzimă digestivă cu proprietăţi antiinflamatoare, bromelaina se extrage din planta de ananas. A fost folosită începand cu anii ’50 pentru o gamă largă de scopuri terapeutice, de la tratarea rănilor uşoare până la boli cardiace.
Ce este?
Bromelaina este o enzimă care descompune proteinele şi coagulează laptele şi care se găseşte în ananasul proaspăt. Suplimentul comercial se obţine de obicei numai din tulpina ananasului, fiind diferit de enzima din fruct. Se produce cu precădere în japonia, Taiwan si Hawaii.
Cum acţionează bromelaina?
Bromelaina este un agent antiinflamator puternic care poate reduce durerea şi umflăturile şi favoriza refacerea ţesuturilor.
Se crede că eficienţa este dată de interacţiunea cu substanţele de tip hormon numite prostaglandine. Bromelaina poate inhiba acţiunea prostaglandinelor care produc durere şi inflamaţie, favorizând formarea altor prostaglandine, antiinflamatoare. Ea stimuleazş şi descompunerea fibrinei, o proteină insolubilă care poate fi asociată cu retenţia de lichid. Bromelaina este o enzimă neobişnuită ce digeră proteine, deoarece trece prin tractul digestiv şi este absorbită intact.
Acţiunea antiinflamatoare a bromelainei o face folositoare în tratamentul durerilor şi umflăturilor cauzate de luxaţii şi leziuni musculare, ca şi în vindecarea rănilor şi arsurilor. Într-un studiu pe 700 de pompieri cu arsuri, cei care au luat bromelaină au constatat că rănilor lor s-au vindecat de 2 ori mai repede decât la ceilalţi.
Alte studii arată că bromelaina ajută la reducerea vanatailor şi durerilor pricinuite de unele operaţii minore, în special la femeile care au avut intervenţii chirurgicale după naştere. În combinaţie cu tripsina, o alta enzimă proteolitică (ce descompune proteinele), bromelaina poate fi eficientă în cazul infecţiilor tractului urinar. Într-un studiu preliminar, 78% din subiecţi au spus că simptomele s-au ameliorat prin administrarea combinaţiei de enzime. Luată împreună cu papaina, bromelaina poate calma şi durerile menstruale, reducând spasmele uterului.
BENEFICII SUPLIMENTARE
Contracarând vâscozitatea excesivă a trombocitelor din sânge, enzima ajută la combaterea bolilor cardiovasculare, reducând riscul de tromboză şi durerea anginoasă şi relaxând constrictia arterială. Bolnavii de angină care au luat 1000-1400mgde bromelaină au raportat dispariţia tuturor simptomelor lor într-un interval de 4 până la 90 de zile. ( Durata de timp necesară ca ameliorările sa devină evidente a fost legată de severitatea simptomelor iniţiale ale pacienţilor.)
Ca enzimă care descompune proteinele, bromelaina poate avea efect anticancerigen, dar este nevoie de mai multe dovezi în acest sens. De asemenea, ea poate să mărească eficienţa chimioterapiei şi eventual să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase. Dacă este luată oral, s-a constat că enzima favorizează sinteza unor compusi anticancerigeni.
Bromelaina pare să reducă vâscozitatea mucusului, ceea ce poate fi de folos în tratamentul astmului sau al bronşitei cronice. S-a dovedit, de asemenea, eficienţa în sinuzită. Alte studii arată că enzima poate ajuta la absorbtia antibioticelor, cum ar fi Amoxicilina şi Penicilina, ca şi la absorbţia curcuminei, ingredientul activ din turmeric (curcuma). Există dovezi care arată că, în combitatie cu papaina, o enzimă proteolitică extrasă din papaia necoaptă, bromelaina poate calma ciclu menstrual dureros.
Ca antiinflamator, bromelaina poate fi folositoare în artrita reumatoidă. Într-un studiu preliminar, 73% din pacienţii cărora li s-a dat suplimentul timp de 3 săptămâni-13 luni au semnalat rezultate de la bune la excelente. Odată ce bromelaina poate reduce umflăturile şi vânătăile postoperatorii, neafectând procesul de coagulare a sângelului, poate fi administrată uneori pacienţilor care vor fi supuşi unei operaţii de liposucţie.
MOD DE ADMINISTRARE
DOZAJ
Doza tipică recomandată de bromelaină este între 250mg şi 500mg de 3 ori pe zi.
INDICAŢII DE UTILIZARE
Bromelaina ar trebui luată în general pe stomacul gol, dar cand este folosită ca adjuvant digestiv este preferabil la masă nai cu seamă pentru a ajuta la digerarea mâncărurile grase sau bogate în proteine. Pentru alinarea umflăturile sau a inflamaţiilor, luaţi suplimentul până ce simptomele se ameliorează sau dispar.
EFECTE SECUNDARE POSIBILE
Chiar dacă bromelaina se ia în doze foarte mari, efectele secundare sunt extrem de rare. Unele persoane cu o sensibilitate specială pot face reacţii şi iritări ale pielii. În comunicările preliminare s-a semnalat asociată cu folosirea enzimei.
PRECAUŢII
- Nu luaţi suplimente cu bromelaină dacă sunteţi alergici la ananas
- Deoarece bromelaina subţiază sângele, nu trebuie luată cu medicamente anticoagulante, se ştiu puţine lucruri despre interacţiunea lor.
– NU UITAŢI: Dacă suferiţi de o boală, consultaţi medicul înainte de alua suplimente.
INDICAŢII PENTRU CUMPĂRARE
- Există anumite variaţii în concetraţia preparatelor comerciale, aşa că verificaţi informaţiile de pe etichetă înainte de a cumpăra. Pentru un efect terapeutic puternic, un produs trebuie să conţina cel puţin 200 de unităţi de coagulare a laptelui per gram
- Ananasul crud luat ca atare nu poate furniza cantităţi terapeutice de bromelaină. Acestea trebuie obţinute din suplimente.
DESCOPERIRI RECENTE
Cerceările din Germania au evidenţiat o terapie combinată care poate reduce drastic riscul unui al doilea infarct. S-a constatat că la pacienţii care au luat capsule cu potasiu, magneziu şi bromelaină la fiecare masă s-a redus riscul cu 95%. Se consideră că o combinaţie de magneziu şi potasiu întăreşte inima, în timp ce bromelaina previne vascozitatea trombocitelor din sânge şi dizolvă fibrina, o proteină care poate contribui la formarea de cheaguri de sănge.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011