Blog

Acneea este cea mai comună afecţiune cronică a pielii, care se caracterizează prin inflamarea glandelor sebacee şi foliculilor piloşi. De regulă, leziunile apar pe pielea de pe faţă, gât, piept şi umeri. Potrivit studiilor, aproximativ 6 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani suferă de acnee. Iar acneea devine o afecţiune tot mai jenantă odată ce tinerii încep să se preocupe de aspectul lor.
Deşi nu este o afecţiune periculoasă, gravă, acneea poate deveni supărătoare şi poate desfigura, de exemplu, acneea severă dă naştere cicatricilor permanente.

Cea mai frecventă formă de acnee este cea juvenilă, care afectează aproximativ 80% dintre adolescenţi, se vindecă singură în jurul vârstei de 19 ani, fără a lăsa cicatrici. Alte forme de acnee sunt acneea rozaceea se observă mai ales la femeile care au trecut de vârstă de 40 ani, iar acneea neonatală care afectează nou-născutul, însă nu durează mai mult de câteva luni.

De asemenea, există şi forme particulare de acnee:

 • acneea necrotică (a frunţii),
 • acneea cheloidiană (a cefei),
 • acneea conglobată (întinse abcese cu fistule).

Acneea – Remedii naturiste

Vitamine eficiente în tratamentul acneei

Două vitamine sunt eficiente în tratarea acneei – vitamina A şi vitamina B3 (niacin).
Tratamentul cu ajutorul vitaminelor trebuie să cuprindă un aport de 100 mg vitamina B13, de 3 ori pe zi, şi 50.000 UI de vitamina A, de 3 ori pe zi. De asemenea, se recomandă şi administrarea unei pilule de vitamina E, de 400 mg, o dată pe zi. Tratamentul trebuie urmat timp de o lună.

Zinc

În unele cazuri, tratamentul cu zinc împotriva acneei dă rezultate radicale. Pentru un tratament eficient, doza necesară zilnic de zinc este de 50 mg, care se administrează de 3 ori pe zi.Pacientul trebuie să îşi administreze o doză de 50 mg de 3 ori pe zi timp de o lună, după care în funcţie de îmbunătăţirile remarcate de medicul curant doza se poate reduce la 25 mg pe zi.

Coajă de portocală

Tratamentul cu coajă de portocală realizat acasă s-a dovedit a fi foarte eficient în tratarea acneei. Pentru tratament coajă de portocală se rade, se amestecă cu puţină apă şi se aplică pe zonele afectate de acnee.

Lămâia

Unul din cele mai simple remedii pentru acnee este aplicarea în mod regulat a sucului de lămâie pe coşuri şi acnee. Se lasă să acţioneze timp de maxim o oră după care se spală cu apă călduţă.

Usturoiul

Datorită proprietăţilor sale antiseptice, usturoiul este folosit de foarte mult timp în tratarea acneei. Astfel, pentru uz extern specialiştii recomandă pacienţilor cu probleme să se frece cu usturoi crud pe zonele afectate de acnee, deoarece ajută la curăţarea pielii de coşuri, pete şi furunculi.
Pentru uz intern, specialiştii recomandă consumarea a 3 căţei de usturoi pe zi, timp de o lună. Această cură purifică sistemul sanguin şi curăţă acneea.

Suc de codriandru şi mentă

O linguriţă cu suc de coriandru amestecat cu pulbere de curcumă este un alt remediu eficient în tratarea coşurilor şi a punctelor negre. Această pastă se aplică în fiecare seară, după ce în prealabil faţa a fost bine curăţată.
Sucul de mentă de foloseşte asemănător cu sucul de coriandru.

Castravete

Castravetele ras se aplică pe faţă, ochi şi gât timp de 15-20 minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Acesta este un excelent tonic pentru tenurile acneice şi previne apariţia coşurilor şi punctelor negre.

Dieta pentru acnee

 • Dietă cu fructe
  Pentru început, timp de o săptămâna pacientul trebuie să urmeze o dietă bazată numai pe fructe – mere, pere, struguri, grepfruit, piersici şi ananas.
  De asemenea, în această perioadă pacientul trebuie să bea numai limonadă neîndulcită;
 • Dieta echilibrată pentru tratarea acneii
  După o săptămâna în care pacientul a consumat numai fructe, acesta trebuie să introducă în alimentaţie mai ales produse proaspete, cum ar fi: nuci, cereale integrale, orez brun, mei sau seminţe încolţite. Atenţie!Primele îmbunătăţirii se pot vedea chiar şi după o lună de la începerea tratamentului bazat pe legume şi fructe.
 • Evită ceaiul, cafeaua, băuturile carbogazoase şi alimentele procesate;
 • Carnea, zahărul, ceaiul, cafeaua, condimentele, băuturile carbogazoase, îngheţata, bomboanele, alimentele procesate trebuie evitate pe cât posibil de către persoanele care suferă de acnee.

Alte tratamente:
Sare efervescentă de baie
Specialiştii recomandă pacienţilor să îşi facă baie de două ori pe săptămâna cu sare efervescenţă. Astfel, apa trebuie să fie încălzită la 37.8 grade C, iar la 60 litri de apă se adaugă 1,5 kg de sare.Pacientul trebuie să stea în apă timp de 25-35 minute până când începe să transpire, după care trebuie să facă un duş cu apă caldă şi rece, alternativ.

Share this post

Leave your thought here