Blog

sani perfecti

Ce înseamnă să ai sânii perfecţi

Sânii reprezintă azi, fără îndoială, simbolul cel mai important şi elocvent al feminităţii. De prin anii 50 – sânii au devenit progresiv un mit, o aspiraţie a populaţiei feminine, dar nu numai. De aici şi interesul critic cu care femeile îşi apreciază această podoabă şi ca urmare doar 20 % sunt pe deplin mulţumite de modul cum se prezintă.

Mitul sânului perfect este o construcţie mediatică. El trebuie să fie frumos, tânăr, ferm, netrecut prin suferinţă sau ani. Multe dintre cititoarele noastre încearcă să stabilească care ar fi gradul de corelaţie posibil între sânii lor şi cei aparent ideali, care inundă coperţile revistelor, panourile de publicitate, marele şi micul ecran. Să prezentăm în continuare câteva dintre elementele care pot fi considerate de referinţă în aprecierea unui sân care este sau se apropie de perfecţiune. În cazul în care putem spune că această perfecţiune există.

Sânii…volumul sau ecuaţia

Volumul sau ecuaţia…Sunt foarte multe posibilităţi astăzi de a încerca stabilirea acestei caracteristici. Cel mai simplu ar fi măsurarea circumferinţei toracelui la nivelul areolelor. După criteriile actuale, aceasta ar trebui să fie 90 cm armonizându-se cu cei 60 cm ai taliei şi 95 cm ai coapselor. Raportate la modelul clasic al frumuseţii feminine reprezentat de Venus din Milo 94-66-96 cm la o înălţime din păcate modestă de 1,63 cm sunt sensibil apropiate.

Venus din Milo îmbrăcată modern ar apărea ca o persoană grăsuţă şi scundă, după care nu s-ar întoarce privirile. Noţiunea circumferinţei este însă criticabilă de către unii specialişti. Într-adevăr, femei care se situează sub criteriile inferioare ale normelor pot avea sâni foarte voluminoşi şi invers.

Acest paradox se datorează faptului că la dimensiunea pieptului se adăugă volumul cutiei toracice cuprinzând scheletul, muşchii, grăsimea şi sânii propriu-zişi.
Femei vânjoase cu torace dezvoltat pot avea sâni cu dimensiuni reduse şi invers. Ca urmare, unii stilişti au introdus un indice care măsoară partea de deasupra, dar şi pe cea inferioară a sânilor. Alţii au pus sânul în… ecuaţie asimilându-l cu o sferă sau aşezându-l pe o balanţă. De asemenea, au fost imaginate mulaje care precizează conţinutul. Comprimând sânii într-un cilindru prevăzut cu un piston sau plonjându-i într-un pocal cu apă, gradat, metoda utilizată în special de chirurgi plasticieni, se apreciază forţa de dislocare.
Aceste numeroase metode demonstrează că nu există posibilitate de măsurare infailibilă, un volum normal se apreciază cu variaţii între 150-400 cmc în raport cu vârsta.

Forma, triunghiul perfect şi cifra ideală 4

Nu există un model, acesta variind după zone geografice şi chiar de la persoană la persoană. Se apreciază totuşi preponderenţa formei conice la indoneziene, hemisferice la europene şi cea de pară la femeile din Africa. Pe parcursul vieţii însă, o femeie de la noi din ţară poate trece prin toate aceste trei forme – semicirculară (măr) la tinere, aspectul piriform (pară) la cele care au născut, şi conică la vârstnice.
Există totuşi modalităţi de a putea aprecia o formă apropiată de perfecţiune şi anume triunghiul de aur, echilateral, care măsoară distanţa dintre cele două areole şi baza sternului. Cifra ideală a bustului perfect se pare că este 4. Un alt fel de apreciere este măsurarea distanţei de la clavicula la mamelon care trebuie să fie mai mare de 4 cm decât cea de la mamelon la marginea inferioară a sinului.
Rămâne să încercaţi fiecare dintre dumneavoastră să vă comparaţi dimensiunile cu cele ale acestor baremuri.

Consistenţă, care ţine de volum şi de tonusul pielii

Este şi ea variabilă. Sânii pot fi duri, moi, elastici şi fermi. Totul depinde de volumul lor şi tonusul pielii. Duritatea este dată de raportul dintre ţesutul fibros, cel glandular şi grăsime, care constituie principalele elemente ale sânilor. Ea scade în mod obişnuit, cu timpul, datorită modificării componentelor şi a îmbătrânirii pielii. Ca urmare, consistenţa sânilor poate fi neuniformă. Uneori se sesizează mici nodozităţi sau zone de conglomerat. Aceasta consistentă inegală se poate constata la aceeaşi persoană şi chiar la acelaşi sân. De obicei partea dinspre axila este mai evidentă, mai neregulată, deoarece glanda mamară se afla mai aproape de piele, în timp ce în partea inferioară a sânului este acoperită de grăsime, fapt pentru care suprafaţa apare mai netedă.

Aceasta consistenţă inegală se pretează la confuzia cu noduli patologici şi nelinişteşte femeia, motivând prezentarea la o consultaţie.
Medicul specialist poate însă stabili adevărata cauză a situaţiei respective. Consistenţa sânilor este legată de ciclul menstrual. Ea creşte în perioada ovulaţiei sau înaintea menstrelor, fiind determinată de variaţii hormonale. Dimpotrivă, după o sarcină sau oprirea administrării contraceptivelor orale, sânii devin mai moi. Multe femei în această situaţie cer o reţetă de contraceptive pentru creşterea tonusului sânilor.
Este bine să se ştie că stresul, situaţiile conflictuale, variaţiile regimului alimentar, modul de viaţă, starea psihică, tranchilizantele s.a.m.d. pot determina modificarea consistenţei sânilor.

Ptoza mamară şi proba creionului

Sânii au tendinţa normală, naturală de a coborî, cu timpul, datorită propriei greutăţi, determinată de variaţiile conţinutului. O modalitate practicată de a stabili dacă s-a instalat ptoza este metoda creionului. Aşezându-l la baza sânului, când sânul nu este în faza de cădere, de ptoza, creionul nu cade, ci dimpotrivă rămâne pe loc chiar dacă ridicăm mâinile. Este important de ştiut că greutatea sânilor nu este susţinută de un muşchi sau de ligamente. Muşchii pectorali, deşi sunt situaţi în apropiere, nu au o legătură directă cu sânii, fapt pentru care şi femeile care fac body building, ca şi majoritatea sportivelor de performanţă, dansatoarelor profesioniste, au în general sânii mai puţin dezvoltaţi.

Musculatura pectoralilor oferă doar imaginea unei plenitudini deasupra sânilor. Ca atare, singurul element de susţinere este pielea. Sănătatea, elasticitatea acesteia este garanţia evitării ptozei (căderii) sânilor. Această piele cuprinde fibrele elastice fragile care, în mod natural, se alterează cu timpul. Ele sunt suprasolicitate când creşte greutatea sânului. Deci, variaţiile elementelor constitutive şi modificarea greutăţii proprii sunt cele care conduc la aspectul îmbătrânit al sânilor.

Fără regimuri alimentare în acordeon

Aşadar, pielea este singura asupra căreia putem acţiona pentru a proteja şi a încerca să întârziem îmbătrânirea. În cazul modificărilor din ciclu sau a celor din sarcină nu avem cum interveni. În schimb, putem evita regimurile alimentare aşa-zise în acordeon, în care se succed slăbirile rapide cu îngrăşările. Acestea determină distensii repetate ale pielii.
De aici necesitatea menţinerii unei diete corespunzătoare şi în general a unui stil de viaţă nenociv.

Fără tutun, soare şi jogging

Subliniem că tutunul şi soarele în exces pot influenţa negativ pielea, alterând fibrele sale elastice. Chiar şi joggingul la femei care nu-şi protejează sânii prin sutien determină întinderi nedorite ale pielii, datorită trepidaţiilor. Preocupările pentru îngrijirea sânilor datează de milenii. De exemplu femeile din Egipt, pentru a-şi dezvolta sânii şi a le conferi duritate, foloseau miez de pâine fasonat după forma dorită şi aplicat călduţ. Cleopatra era cunoscută pentru băile sale în lapte.
Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, frumuseţea sânilor era menţinută prin băi de fragi şi extracte de placentă. Iar doamnele de Pompadour şi Diana de Poitiers, ca şi frumoasele Eladei, foloseau apă cu gheaţă ş.a.m.d. Şi în epoca noastră există o sumedenie de reţete pentru îngrijirea sânilor, parte dintre acestea fiind destul de asemănătoare cu cele din vechime.

Din estetica sânilor nu lipsesc vitaminele A, E, preparatele bazate pe aloe şi avocado, la care se alătura masaje cu apă rece sau duşuri reci locale. Acestea reprezintă câteva dintre modalităţile de tonifiere ale pielii, în special, ale prevenirii rupturii ireversibile a fibrelor elastice.
Sânii sunt deseori situaţi mai mult în imaginaţia femeilor. De aceea, o femeie mulţumită, împlinită are deseori sânii frumoşi, pe care îi poartă ca o imagine a fericirii sale. O femeie cu o stare depresivă, neiubită, cu probleme multiple îşi va judeca sânii cu mai puţin optimism şi seninătate.
Ca atare, în final, se poate aprecia că sânul ideal este cel cu care o femeie se simte într-o perfectă armonie psihică şi fizică.

Share this post

One Comment

    • Olga

    • 7 ianuarie 2013 at 22:13 pm

    interesant articol. si educativ, felicitari!

Leave your thought here