Blog

Remedii naturiste care şterg vergeturile

Vergeturile pot fi descrise ca linii care apar pe suprafaţa pielii, de culoare mai închisă decât nuanţa naturală a pielii. Acestea apar mai ales pe abdomen, sub ombilic, dar pot fi afectate şi coapsele şi sânii. Iniţial, vergeturile sunt de culoare roz, iar odată cu trecerea vremii acestea îşi schimbă culoarea, devenind mai închise la culoare decât pigmentul natural al pielii. Vergeturile apar, în special, în timpul sarcinii, din cauza creşterii bruşte în greutate, dar şi în perioada adolescenţei.

Cauzele care duc la apariţia acestora sunt: oscilaţiile mari ale greutăţii corporale, stresul, dar şi factori ereditari. 
Există riscul ca vergeturile să fie confundate cu cicatricile, motiv pentru care trebuie menţionat că acestea sunt linii subţiri care apar în epidermă, cauzate de întinderea sau ruperea fibrelor elastice. Ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa ne acceptăm aşa cum suntem, cu sau fără vergeturi, însă în realitate, sunt oameni care ar face orice numai să scape de această problemă inestetică dar fără să apeleze la proceduri cosmetice costisitoare.

Creme preparate acasă pentru vergeturi

Pentru ca o cremă să fie eficientă în ameliorarea sau tratarea vergeturilor este recomandat ca aceasta să conţină unul din următoarele ingrediente: unt de cacao, vitamina A şi vitamina E.

Untul de cacao menţine pielea hidratată şi catifelată. Totodată, acesta ajută la menţinerea sau chiar la îmbunătăţirea elasticităţii pielii – lucru deosebit de important pentru prevenirea vergeturilor.

Vitamina E este un important antioxidant care hrăneşte şi protejează pielea.

Vitamina A, cunoscută şi sub denumirea de retinol, este unul din cei mai importanţi antioxidanţi necesari pentru sănătatea pielii. Glucocorticoizii, un grup de hormoni, pot reduce eficienţa vitaminei A.

1. Untul de cacao

Specialiştii sunt de părere că untul de cacao este cel mai eficient remediu împotriva vergeturilor. Printre efectele acestuia se află păstrarea elasticitaţii pielii şi catifelarea acesteia.
Ingrediente pentru a prepara crema cu unt de cacao

  • 1/2 pahar cu unt de cacao;
  • 1 linguriţă ulei de germeni de grâu;
  • 1 linguriţă ulei de caise;
  • 1 linguriţă ulei vitamina E;
  • 2 linguriţe rase cu ceară de albine.

Ingredientele se amestecă până când ceara de albine se topeşte, după care recipientul este introdus în frigider. Aplică această cremă pe vergeturi până când vei obţine rezultatele dorite!

2. Untul de Shea

Untul de Shea este un nou tratament inovator pentru vergeturi. Acesta este bogat în vitamina A şi E, esenţiale pentru sănătatea şi frumuseţea pielii. Acesta determină regenerarea celulară, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi oferă protecţie naturală împotriva razelor ultraviolete.
Folosiţi cremele pe bază de unt de Shea de 2-3 ori pe zi, pentru a ajuta procesul de vindecare al vergeturilor!

3. Uleiul de măsline

Un alt tratament care şi-a demonstrat eficienţa în tratarea vergeturilor este uleiul de măsline. Se recomandă masarea zilnică a corpului cu ulei de măsline până când vei obţine rezultatele dorite.
Uleiul de măsline poate fi înlocuit şi cu ulei de migdale, ulei de ricin, de avocado sau ulei cu vitamina E.

4. Gel cu aloe-vera

Până acum despre aloe-vera se ştia că are efecte calmante şi vindecătoare asupra arsurilor. Însă specialiştii susţin că gelul cu aloe vera are aceleaşi efecte pozitive şi în tratarea vergeturilor, deoarece la origine acestea sunt tot leziuni care apar la nivelul pielii.
Ingrediente pentru a prepara crema cu aloe-vera 

  • 1/2 pahar cu ulei de măsline;
  • 1/4 pahar cu gel aloe vera;
  • 4 capsule cu vitamina E (numai conţinutul);
  • 2 capsule cu vitamina A (numai conţinutul).

Ingredientele se amestecă până se omogenizează, după care sunt depozitate într-un recipient la rece.

5. Crema din ulei de avocado şi ulei de lavandă

Se amesteca 30 g ulei de avocado, migdale sau jojoba cu 7 picături de ulei de lavandă sau 5 picături cu ulei de museţel.
Se masează zonele afectate de vergeturi de 2-3 ori pe zi, până când se obţine rezultatul dorit.
Iniţial acest remediu depigmentează vergeturile, dupa care acţionează pentru eliminarea lor. 

6. Crema cu ulei de măsline şi aloe vera

Ingrediente pentru a prepara această cremă

  • 1/2 pahar cu ulei de măsline extravirgin;
  • 1/4 pahar gel aloe vera;
  • conţinutul de la 6 capsule de vitamina E;
  • conţinutul de la 4 capsule de vitamina A.

Într-un blender amestecă toate aceste ingrediente până se omogenizează, după care mixtura este ţinută la rece. Se aplică uleiul pe zonele predispuse apariţiei vergeturilor (abdomen, sâni, şolduri, coapse) de ce 2 ori pe zi.

remedii naturiste care sterg vergeturile

Alimentaţia pentru a preveni şi a trata vergeturile

Cea mai bună modalitate de a preveni dar şi de a trata vergeturile este o dietă sănatoasă şi echilibrată. În acest sens, se recomandă consumarea zilnică a unei cantităţi suficiente de apă (6-8 pahare) pentru ca organismul să rămână hidratat şi pentru ca toate sistemele acestuia să funcţioneze adecvat. Hidratarea adecvată înseamnă menţinerea elasticităţii pielii şi ajută la producerea unei cantităţi suficiente de colagen.
De asemenea, un rol important în hidratarea pielii îl joacă şi vitaminele A, C, E şi zinc.
Alimentele bogate în aceste vitamine şi minerale sunt: legumele, fructele, uleiul de peşte, migdalele, nucile, legumele cu frunză, ouăle, fasolea şi peştele.

Totodată, regimul alimentar trebuie să conţină: roşii, produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi, dar şi seminţe şi alune.
Dieta alimentară bazată pe aceste alimente este esenţială pentru menţinerea sănătăţii pielii, ajutând astfel şi la prevenirea şi vindecarea vergeturilor. Mai mult, trebuie menţionat că stresul, tratamentele hormonale sau pilulele contraceptive pot epuiza organismul de substanţele nutritive esenţiale pentru menţinerea pielii. În acest sens, este indicat să mergeţi la medic pentru a vă recomanda un tratament cu suplimentele alimentare necesare organismului.

Sfaturi utile pentru prevenirea lor
Principalul lucru pe care o persoană trebuie să îl facă pentru a preveni apariţia vergeturilor este să îi ofere organismului vitaminele si mineralele necesare pentru menţinerea sănătăţii pielii.

Iată câteva metode care te vor ajuta să păstrezi sănătatea pieli şi astfel să previi apariţia vergeturilor:

  • Consumă alimente care conţin nutrienţii necesari pentru o piele sănătoasă, cum ar fi zinc, vitamina A, C şi D dar şi alimente care conţin o cantitate suficientă de proteine;
  • Zilnic trebuie să bei cel puţin 8 pahare cu apă. Persoanele care bea zilnic cafea, trebuie să mărească cantitate de apă consumată;
  • Un program de exerciţii zilnic ajută la menţinerea sănătăţii întregului organism, beneficiind astfel şi pielea;
  • Zonele afectate de vergeturi trebuie masate uşor cu creme şi uleiuri. Dacă aceste zone sunt masate cu produse abrazive, sau pur şi simplus sunt scarpinate, vergeturile se pot extinde; Masajul este indicat nu numai pentru tratarea vergeturilor dar şi pentru stimularea circulaţiei sanguine;
  • Femeile gravide ar trebuie să nu se îngraşe mai mult de 15 kg. Important este ca aceste kilograme să fie acumulate treptat. Creşterea bruscă în greutate creşte riscul apariţiei vergeturilor;
  • Foloseşte o cremă specială pentru vergeturi sau un unguent de mai multe ori pe zi şi insistă pe zonele unde există un risc mai ridicat de a apărea vergeturi. Cremele conţin ingrediente care ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii, şi astfel sunt reduse riscurile apariţiei acestor formaţiuni inestetice;
  • Exerciţiile fizice sunt foarte importante pentru ameliorarea vergeturilor, dar ajută şi la tonifierea musculaturii, ce previne apariţia acestor formaţiuni inestetice.
Share this post

Leave your thought here