Tenul – Recomandări privind îngrijirea lui
Tenul şi curăţarea lui – acurăţarea este o etapă esenţială pentru îngrijirea sa, pe care o persoană nu trebuie niciodată să o neglijeze. Chiar dacă uneori seara merge la culcare mai târziu sau dimineaţă este prea grăbită. Cea mai bună curăţare înlătura machiajul, murdăria şi surplusul de grăsime care se acumulează pe faţă pe tot parcursul zilei.
Pentru o curăţare eficientă, este bine să vă strângeţi părul şi să aplicaţi demachiant pe nas, pe bărbie, pe frunte şi pe obraji. Pentru penetrarea produsului în piele, masaţi cu vârfurile degetelor sau cu un tampon de vată. Începeţi cu gâtul şi urcaţi cu mişcări circulare până la frunte. Insistaţi pe zona nasului şi a bărbiei, care sunt predispuse formării coşurilor. Apoi clătiţi cu apă călduţă din abundenţă şi tamponaţi cu prosopul fără să frecaţi. Pasul următor constă în tonifierea tenului cu o loţiune tonică. În tot acest proces trebuie să se utilizeze produse cosmetice adaptate tipului de ten.
Sfaturi utile pentru femeile care vor să fie frumoase
- Nu neglijaţi niciodată să vă demachiaţi şi să vă curăţaţi pielea. Ar trebui să vă curăţaţi tenul de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. În acelaşi timp, evitaţi demachierea prea frecvenţă şi prea viguroasă, deoarece pielea dumneavoastră se poate irita, deshidrata sau se pot agrava problemele legate de acnee.
- Îngrijiţi cu atenţie zona ochilor. Cea mai sensibilă piele este cea a pleoapelor. Pentru acestea nu utilizaţi niciodată şerveţele demachiante din hârtie. Este mai indicat un tampon de vată pentru acest scop.
- Spălaţi în mod regulat instrumentele pentru aplicarea machiajului. Etapa curăţării este valabilă şi în cazul periuţelor sau bureţilor aplicat ori de machiaj şi se realizează o dată pe săptămână, cu ajutorul unui şampon sau săpun lichid, după care se limpezesc din abundenţă cu apă caldă şi se pun la uscat la aer. De asemenea, pentru că reţin foarte uşor bacteriile, ar trebui să evitaţi utilizarea de mai multe ori a bureţilor care servesc la aplicarea fondului de ten.
- Spălaţi-vă deseori pe mâini. Înainte de a aplica orice pe tenul dumneavoastră asiguraţi-vă că mâinile sunt curate. Bacteriile şi murdăria prezente pe mâini sau sub unghii pot infecta porii pielii dumneavoastră şi pot cauza apariţia coşurilor sau a iritaţiilor.
- Utilizaţi cantităţi mici din produsele cosmetice. Aproximativ mărimea unei monede de 10 bani este suficientă pentru curăţarea feţei şi a gâtului.
Aplicarea uleiurilor esenţiale pe piele
Pielea reflectă starea de sănătate a organismului nostru şi, în revanşă, îngrijirea externă pe care i-o acordăm poate influenţa bunăstarea şi vitalitatea noastră. Anumite uleiuri esenţiale conţin agenţi naturali regeneratori care favorizează dezvoltarea noilor celule şi contribuie la eliminarea celulelor moarte.
Pielea noastră este expusă în continuu condiţiilor exterioare care, în anumite cazuri, pot fi foarte agresive, mai ales în mediul urban. Cum pielea nu este în totalitate impermeabilă, tot soiul de impurităţi pot penetra în organism prin intermediul ei. Aşa se întâmplă, de exemplu, cu anumiţi agenţi poluanţi, pe care îi inhalăm fără voia noastră. Într-un mediu foarte uscat, cum este o cameră încălzită prin încălzirea centrală, pielea se poate deshidrata pe perioade îndelungate.
Condiţiile climaterice au şi ele repercusiuni asupra pielii. Sebumul, grăsime naturală produsă de glandele sebacee, care formează o fină peliculă grasă la suprafaţa pielii, reduce deshidratarea, dar posedă şi o funcţie antibacteriană. În mod normal, producerea de sebum este mai mare la persoanele originare din climatele calde şi uscate şi din ţările tropicale şi subtropicale, iar locuitorii regiunilor temperate trebuie să se protejeze mai mult de soare.
Utilizate pe piele, uleiurile esenţiale pot ameliora textura şi culoarea acesteia. Civilizaţiile din Antichitate le utilizau deja datorită calităţii lor de a prezerva pielea în bune condiţii. Aromoterapia se situează pe primele locuri între medicinele naturiste, deoarece efectele sale sunt directe, sporind vitalitatea organismului şi permiţând întărirea imunităţii naturale şi a posibilităţii de autovindecare.
Puterea de acţiune a uleiurilor esenţiale pe tenul uscat dar şi pe alte tipuri de ten
Graţie proprietăţilor intrinseci, uleiurile esenţiale penetrează în piele şi se difuzează în organism prin sistemul circulator şi limfatic. Uleiurile esenţiale, pure sau corect diluate, penetrează rapid în ţesuturi, fără să provoace alte efecte nedorite. Absorbite la nivelul pielii sau pe cale mucoasă, ele pătrund în circulaţia sângelui şi se difuzează în tot organismul după câteva minute (în 20 de minute după ungerea cutanată cu uleiuri esenţiale, analiza sângelui demonstrează prezenţa lor în marea circulaţie sangvină). Apoi ele ajung la nivel celular şi participă la distrugerea agenţilor patogeni (microbi, ciuperci, viruşi, toxine infecţioase) şi la eliminarea deşeurilor prin metabolism, totul petrecându-se cu respectarea integrităţii florei benefice (saprofită).
Această putere osmotică a uleiurilor esenţiale explică eficienţa lor în cazul afecţiunilor virale în general. De reţinut că viruşii se dezvoltă în interiorul organismului şi depind de celule. Uleiurile esenţiale pătrund în interior şi distrug oaspetele indezirabil, iar în plus acţionează global asupra tuturor viruşilor.
Uleiurile esenţiale sunt produse biologice a căror compoziţie este formată dintr-o sinergie vie înfăptuită de natură. Pentru a obţine maximum de beneficii trebuie să alegeţi esenţele pure, uitaţi-le pe cele sintetice. Esenţele reconstituite (cele de sinteză) sunt periculoase. Asiguraţi-vă de calitatea uleiurilor esenţiale urmărind dacă sunt menţionate pe etichetă următoarele criterii:
- specia botanică;
- partea activă a plantei utilizată;
- particularitatea biochimică.
Aceste criterii permit folosirea uleiurilor esenţiale autentice şi contribuie mult la asaltarea pieţei cu produse de aromoterapie.
Tratamente ale tenului pe bază de oţet de cidru
PH-ul oţetului de cidru, cu proprietăţi astringente, este foarte asemănător cu cel al pielii, ceea ce face din acesta un produs de înfrumuseţare foarte eficient şi puţin costisitor. Este excelent pentru tenul gras şi cu probleme. Folosindu-se împotriva acneei juvenile sau coşurilor, el previne apariţia comedoanelor. În plus, prin închiderea porilor, oţetul de cidru contribuie, datorită acţiunii sale antioxidante, la menţinerea unui ten tânăr cât mai mult timp.
O altă calitate a oţetului de cidru este îndepărtarea oricărei urme de săpun şi anularea reziduurilor de calcar şi clor conţinute de apă, care provoacă senzaţii neplăcute de mâncărime şi de asprime a tenului. Este suficient să lăsaţi să curgă apă călduţă în chiuvetă şi să adăugaţi o linguriţă sau două de oţet de cidru parfumat după preferinţe. Oricine poate să obţină oţetul cosmetic plecând de la un oţet obişnuit de cidru, diluat cu apă şi aromatizat cu plante sau cu esenţe de flori.
Oţetul se poate compara din punct de vedere financiar şi calitativ cu toate cremele sau măştile lifting, al căror preţ este piperat. Trebuie doar să-l utilizaţi ca orice produs, după modul următor: pe o piele perfect curată aplicaţi oţetul de cidru nediluat, iar apoi puteţi să aplicaţi machiajul.
Iată două reţete care pot foarte bine să completeze sau să înlocuiască gamă de produse cosmetice.
Cremă hidratantă
- 45 ml (3 linguri mari) ulei de măsline
- 45 ml ulei de germeni de grâu
- 45 ml ulei de turnesol
- 45 ml oţet de cidru
- 4 gălbenuşuri de ou
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecaţi uleiurile, bateţi gălbenuşurile de ou, iar apoi adăugaţi uleiurile amestecând uşor. Încorporaţi şi oţetul de cidru şi amestecaţi. Compoziţia se pune într-un mic borcan care se păstrează în frigider. Utilizaţi această cremă pentru hidratarea pielii.
Mască pentru tenul sensibil
- 60 ml (4 linguri) de făină de ovăz
- 15 ml (1 lingură) de oţet de cidru
- 45 ml (3 linguri) de apă
Diluaţi oţetul de cidru în apă, apoi amestecaţi cu făină astfel încât să obţineţi o pastă consistentă (dacă este nevoie puteţi să mai adăugaţi puţină făină). Se aplică uniform pe faţă şi se lasă până se usucă. Spălaţi apoi cu apă caldă. Tonifiaţi apoi cu oţet de cidru.
Oţetul de cidru utilizat pentru cosmetică nu trebuie să conţină mai mult de 4,5 % acid acetic. Nu trebuie să fie filtrat şi nici pasteurizat şi trebuie să aibă o culoare deschisă aurie şi limpede.