Blog

Ce este hipnoterapia ?

Dacă vreţi să renunţaţi la fumat, la consumul excesiv de alcool, dacă vreţi să alungaţi stresul, oboseala etc. şi v-aţi săturat de tratamentele obişnuite, apelaţi la o terapie care vă solicită capacităţile interioare de însănătoşire: hipnoterapia.
Hipnoterapia este tratamentul prin hipnoză, adică printr-o stare de somn parţial provocată artificial prin sugestie de către hipnoterapeut.

Hipnoterapia acţionează pe două căi

Hipnoterapia are o utilizare relativ recentă. Nu se ştie cu exactitate când a fost întrebuinţată pentru prima dată. Dar a fost menţionată în publicaţiile americane după cel de-al doilea război mondial (hypnotherapy). Astăzi, ea este foarte utilizată. Termenul de hipnoterapeut, la fel ca şi cel de hipnoterapie nu desemnează nimic precis. Părerea lui J.A. Malarewicz este că: Hipnoza însăşi nu este o terapie. Ea este unul dintre instrumentele pe care terapeutul îl poate utiliza în faţa unei situaţii anume, în funcţie de experienţă, de specificitatea situaţiei şi în funcţie de dorinţa pacientului.
Studierea fenomenelor hipnotice nu permite elaborarea unei teorii care să servească drept bază la utilizarea lor terapeutică.

Mijloace şi instrumente folosite în psihiatrie

În ciuda bazelor sale fragile, hipnoterapia tinde să se constituie ca o disciplină autonomă. Ea dispune de mijloace şi instrumente practice folositoare în terapeutică, mai ales în psihiatrie.
Hipnoterapia oscilează între doi poli:

  1. instrument de cunoaştere şi de adevăr, permiţând accesul la mecanismele psihice inconştiente ale subiectului;
  2. instrument de influenţă, permiţând medicului să influenţeze bolnavul şi să-l dirijeze către vindecare.

Hipnoterapia este un loc de întâlnire între pacient şi terapeut. Unde acesta din urmă, prin sugestiile pe care i le însuşeşte pacientului, îi permite să se vindece singur. În această relaţie nu există dominant/dominat, relaţia este de colaborare. Hipnoza este o stare naturală de spirit. Nu este vorba despre nimic artificial sau supranatural. Fiecare posedă o capacitate naturală de a răspunde la hipnoză.

Hipnoza, stare de conştienţă modificată

Hipnoza este momentul dintre starea de veghe şi somn, momentul în care, aproape să adormiţi, nu sunteţi nici complet treaz, dar nici nu dormiţi.
Pacientul aflat sub hipnoză se află într-o stare de relaxare fizică şi de concentrare mintală. El îşi poate explora resursele interioare, capacităţile fizice, dar şi mintale. De asemenea poate vedea lucrurile diferit de gândirea conştientă normală. Se poate spune de asemenea că este o stare de conştientă modificată de o tranşă realizată de terapeut sau chiar de pacient însuşi.

Tranşa hipnotică nu înseamnă somn

În ciuda numelui originar din grecescul hypno, care înseamnă somn, şi contrar cu ceea cred majoritatea oamenilor, starea hipnotică nu are nimic de-a face cu somnul obişnuit. Este vorba despre o stare de ralaxare care atinge diferite niveluri de profunzime. De fapt, persoana rămâne mereu conştientă de ceea ce i se întâmplă, chiar şi în timpul celei mai profunde tranşe. Persoana îşi limitează, după bunul plac, starea de atenţie. Terapeutul nu-şi exercită niciodată controlul asupra pacientului. Căci acesta din urmă produce tranşa voluntar, la îndemnul hipnotizatorului. Orice şedinţă de hipnoterapie începe printr-o inducţie. Adică prin crearea unei stări de relaxare, care-i permite pacientului să intre în tranşă. În tranşa hipnotică nu se poate vorbi despre somn. Căci, spre deosebire de somn, în tranşa hipnotică se poate auzi în mod clar ceea ce se spune în jur, în acest sens, pacientul păstrând comunicarea constantă cu terapeutul.

Comunicarea cu inconştientul

Pacientul aflat în tranşă manifestă o conştienţă selectivă. Corpul şi spiritul se află într-o stare de pasivitate, ceea ce-i permite să ajungă la un nivel mai înalt de comunicare cu propriul inconştient. Terapeutul nu exercită nici o presiune asupra pacientului lucrând cu el într-o relaţie de încredere, bazată pe comunicare, pentru a-i solicita propriile capacităţi de vindecare şi de rezolvare a problemelor. Hipnoza modernă este o colaborare între pacient şi terapeut. Unui pacient nu i se va cere să facă ceva ce este contrar moralei sau dorinţei sale.

Hipnoza o experimentăm în fiecare zi

Vi s-a întîmplat vreodată să vă conduceţi maşină şi să ajungeţi la destinaţie fără să fi simţit cum a trecut timpul? Explicaţia este că spiritul dumneavoastră conştient aţi fost absorbit de gândurile dumneavoastră, încrezător fiind în faptul că inconştientul va conduce cu grijă.
V-aţi gândit vreodată la o problemă fără să-i găsiţi soluţia, apoi aţi constatat că aţi găsit această soluţie doar uitându-vă pe fereastră şi visând la altceva? Atunci eraţi în tranşă.
Acelaşi fenomen se produce şi atunci când sunteţi atât de absorbit de lectura unei cărţi sau de vizionarea unei emisiuni de televiziune. Atunci pierdeţi noţiunea timpului şi nu mai auziţi ceea ce va spun cei din jur. Este o stare de conştiinţă modificată.
Hipnoza ne permite să decoperim forţele interioare subconştiente care există în fiecare dintre noi. Toată lumea este sensibilă la hipnoză cu condiţia să i se supună.

Conştientul şi inconştientul

Spiritul uman este divizat în două părţi: conştientul şi inconştientul. Conştientul ne permite să luăm decizii, să reflectăm, să ne alegem activităţile cotidiane, să facem comparaţii sau supoziţii. El contribuie la efectuarea raţionamentelor de analiză şi sinteză.
Inconştientul este rezervorul a tot ceea ce a fost înregistrat de la naştere, a experienţelor trăite, chiar şi a celor de care nu ne mai aducem aminte. El nu se bazează pe raţionamete precum conştientul, de fapt se află la dispoziţia acestuia. Este sursa visurilor, a intuiţiilor, a inspiraţiilor, a soluţiilor pe care ni le imaginăm.
Se spune că, în medie, folosim între 3 şi 5% din creierul nostru în activităţile de zi cu zi. Restul este un potenţial inconştient, un mare labirint în care se ascunde conştiinţa noastră.

Putem să găsim soluţii dacă eliminăm zgomotele deranjante şi limitele comportamentului obişnuit. Că să fim înţeleşi de inconştient trebuie să fim concişi, clari. Gândurile trebuie să fie pozitive pentru că ele se reflectă în acţiunile noastre. Conştientul este cel care coordonează viaţa unei persoane echilibrate. În timpul unei dezordini psihologice, conştientul renunţă parţial la priorităţile sale în favoarea inconştientului. Ordinele – gândurile – sunt atunci prost transmise, iar rolul hipnoterapeutului este de a-şi ajuta pacienţii să-şi solicite resursele inconştientului pentru a-şi regla propriile probleme.

Dialogul este important chiar de la început

Prima şedinţă de hipnoză începe cu un dialog cu pacientul, în care acesta explică problemele sale, evoluţia lor, dar şi întreaga sa viaţă. Această primă apropiere îi permite practicianului să explice şi să demistifice hipnoza, apoi să blocheze problema şi să utilizeze tehnica de inducţie cea mai potrivită pentru a-l face pe subiect să intre în tranşă. Sugestiile sunt date în funcţie de motivul consultatiei, ele sunt verbale, vizuale, clare, cu uşurinţă înţelese şi repetate de mai multe ori.

Cum decurge o şedinţă?

Şedinţa se termină prin trezirea pacientului, o conversaţie posthipnotică, astfel că învăţarea autohipnozei îi va permite folosirea propriilor capacităţi de a se vindeca sau de a-şi rezolva problemele. Durata unei şedinţe este de aproximativ o oră. Numărul şedinţelor variază în funcţie de problema care trebuie tratată. Hipnoza, prin dinamică sa, este o terapie concisă. Aşa cum am mai spus mai sus, orice şedinţă de hipnoterapie este bazată pe încrederea dintre pacient şi terapeut. Altfel, receptarea sugestiilor nu ar fi deloc bună. Fără încrederea în terapeut, fără consimţământul pacientului şi fără coloborare minimă necesară este imposibil de hipnotizat o persoană.

Datorită hipnozei, pacientul este capabil să recunoască sugestiile pe care le consideră binefăcătoare pentru el. Rezultatele pot apărea imediat sau în timp, în funcţie de problema care este tratată, pacientul devine, fără să fie conştient, mai creativ dintr-un anumit punct de vedere psihologic, adică poate să descopere, cu surprindere, soluţia problemei lui sau o nouă atitudine în raport cu o suferinţă (poate vedea lucrurile dintr-un alt unghi). La cea mai mare parte a pacienţilor care recurg la hipnoterapie, problema cel mai des întâlnită este autohipnoza negativă, adică autosugestii negative, puternice, conştiente sau inconştiente, care declanşează într-un mod inexplicabil dereglări emoţionale, comportamentale şi psihosomatice.
Nu este indicat ca numărul şedinţelor necesare terapiei să se termine mai devreme, pentru că fiecare are propriul ritm şi este important de respectat acest lucru.

În ce domenii vă poate ajuta hipnoterapia

De-a lungul vieţii suntem supuşi unei serii de evenimente asupra cărora deţinem mai mult sau mai puţin controlul. Evenimentele se petrec atât de repede încât depăşesc de câteva ori capacitatea noastră de adaptare. Suntem supuşi la tot felul de tensiuni: probleme familiale, conjugale, afective, sexuale etc.
Cu cât suferim mai multe tensiuni cu atât apar diverse simptome. Ele se pot manifestă sub formă de oboseală inexplicabilă, nervozitate extremă, obezitate, consumare excesivă de alcool, medicamente sau sub formă de violenţă etc.

Hipnoterapia vă poate ajuta să renunţaţi la fumat, să scăpaţi de dureri de cap şi de temeri, să vă recăpătaţi încrederea în sine, vă stimulează performanţele sportive, inteligenţa şi inspiraţia, vă reglează circulaţia sangvină, vă scapă de obezitate, depresie, intoxicare, disfuncţii sexuale, ticuri şi manii, complexe, de dificultăţi de concentrare, dificultăţi şcolare, dereglări comportamentale, diferite nevroze, astm, alergii, probleme cu consumnul excesiv de alcool, probleme de constipaţie, stres, anxietate, fobii simple sau multiple, timiditate, insomnie etc.

Hipnoterapia este terapia sub hipnoză care ajută oamenii să se refacă. Scopul terapiei este de a contribui, prin intermediul relaxării, la eliminarea tensiunilor şi la restabilirea completă a controlului vieţii persoanei. Starea de hipnoză este una de ralaxare totală, care favorizează receptarea sugestiilor care vizează redarea în întregime a controlului vieţii dumneavoastră. Astfel puteţi avea o viaţă mai sănătoasă, mai armonioasă şi mai fericită!

Share this post

Leave your thought here