Acidul folic
Acidul folic este necesar pentru toate funcţiile organismului care implică înmulţirea celulelor. Este foarte important mai cu seamă în dezvoltarea fetală şi ajută la producerea substanţelor chimice, cheie pentru creier şi sistemul nervos. Cu toate acestea, nouă din zece adulţi consumă prea puţin din acest nutrient vital.
Acidul folic, o vitamină B solubilă în apă, numită şi folacină sau folat, a fost identificat în anii ’40, când a fost extras din spanac. Organismul nu îl poate stoca foarte mult timp, aşa că trebuie să vă împrospătaţi zilnic provizia. Gătitul sau chiar păstrarea îndelungată poate distruge până la jumătate din acidul folic din alimente aşa că suplimentele pot fi calea cea mai bună pentru a vă asigura că organismul dvs. primeşte doza necesară.
CUM ACŢIONEAZĂ ACIDUL FOLIC
Acidul folic este utilizat în corp de mii de ori pe zi pentru a produce celulele sângelui, a vindeca răni, a forma muşchi şi în orice alt proces care implică diviziune celulară. Acidul folic este decisiv pentru formarea ADN-ului şi a ARN-ului şi asigură duplicarea normală a celulelor.
PROFILAXIE
O cantitate adecvată de acid folic la concepţie şi în primele trei luni de sarcină reduce riscul unor malformaţii la naştere, printre care spina bifida şi cerul gurii despicat, aşa că femeile ar trebui să ia acid folic înainte şi în timpul sarcinii.
Vitamina B pare să reglementeze producerea şi utilizarea de către organism a homocisteinei, o substanţă asemănătoare aminoacizilor, care, dacă este prezentă în cantităţi mari poate deteriora pereţii vaselor de sânge, făcându-i mai vulnerabili pentru formarea de plăci, ceea ce face din acidul folic o armă importantă împotriva bolilor cardiace. Poate, de asemenea, să combată cancerul, mai ales pe cel pulmonar, de col, colon şi rectal.
BENEFICII SUPLIMENTARE
Persoanele depresive au adesea o carenţă de acid folic. Suplimentele cu vitamina B pot alina depresia, reducând homocisteinele, al căror nivel înalt este considerat a produce această afecţiune. Studiile au arătat şi că administrarea de acid folic măreşte efectul antidepresivelor la persoanele cu un nivel scăzut de acid folic. Suplimentele cu acid folic se utilizează şi în tratamentul gutei şi al sindromului de colon iritabil. O concentraţie mare de homocisteină determină apariţia osteoporozei, aşa încât acidul folic menţine o structură osoasă sănătoasă.
Cât de mult vă trebuie
Doza recomandată este de 200 mcg pe zi la adulţi, dar femeile gravide sau care doresc să rămână gravide ar trebui să ia 400 mcg zilnic, peste cele 200 mcg de întreţinere. Suplimentele sunt importante pentru persoanele vârstnice, care ar putea să nu extragă destulă vitamina B din mâncare.
Dacă luaţi prea puţin
Cu toate că este relativ rară, o deficienţă severă de acid folic poate duce la o formă de anemie (anemie megaloblastică), o limbă roşie dureroasă, diaree cronică şi o creştere insuficientă (la copii). Alcoolicii şi persoanele care sunt pe o anumită medicaţie (pentru cancer sau epilepsie) sau care au boli de malabsorbţie (Crohn, celiachie) sunt pasibile de deficienţe severe. Mult mai comun este un nivel scăzut de acid folic care nu produce simptome, dar creşte riscul de boli cardiace sau malformaţii congenitale.
Dacă luaţi prea mult
Dozele foarte mari – 5000 până la 10000 mcg – nu oferă beneficii şi pot fi periculoase pentru persoanele cu cancere legate de probleme hormonale, cum ar fi cel al sânului sau al prostatei. Dozele mari pot provoca crize la epileptici. Limita superioară sigură recomandată pentru acidul folic este de 100 mcg la adulţi.
MOD DE ADMINISTRARE
Pentru o sănătate generală bună şi prevenirea bolilor cardiace: 200 mcg de acid folic pe zi. Pentru femeile gravide şi cele care ar putea să rămână gravide: 400 mcg pe zi. O rezervă adecvată de acid folic este importantă pentru că vitamina este implicată în dezvoltarea bebeluşului încă de la concepţie. Pentru persoane cu depresie: 400 mcg pe zi, ca parte a unui supliment cu vitamina B complex.
Acidul folic poate fi luat în orice moment al zilei, cu sau fără mâncare. Când folosiţi suplimente individuale de acid folic pentru un motiv oarecare, combinaţi-le cu 1000 mcg adiţionale de vitamina B12, pentru a preveni deficienţa vitaminei B12.
Printre sursele cele mai bune de acid folic se număra legumele verzi, fasolea, cerealele integrale şi sucul de portocale. Anumite produse rafinate din cereale sunt fortificate acum cu acid folic.
INDICAŢII PENTRU CUMPăRARE
Cumpărati un sumpliment cu acid folic care conţine şi vitamina B12 (prea mult din unul poate masca o deficienţă a celuilalt). Un supliment combinat poate fi mai ieftin decât cumpărarea fiecărei vitamine separat.
PRECAUŢII
- Suplimentele cu acid folic pot masca un tip de anemie cauzat de o deficienţă de vitamina B12. Necontrolată, aceasta poate duce la o vătămare ireversibilă a nervilor şi la demenţă. Dacă luaţi suplimente cu acid folic, asiguraţi-vă că luaţi şi nişte vitamina B12 adiţională.
- NU UITAŢI: dacă suferiţi de o boală, întrebaţi madicul înainte de a lua suplimente.
DESCOPERIRI RECENTE
- Profilactic, cea mai bună cale de a obţine suficient acid folic sunt suplimentele. Într-un studiu, persoanele care au luat 400 mcg de acid folic pe zi tablete sau în alimente special fortificate şi-au crescut nivelul de acid folic. Dar cei care au mâncat numai alimente naturale bogate în acid folic nu au înregistrat nici o creştere. Oamenii de ştiinţă cred că acidul folic din mâncare ar putea să nu fie absorbit suficient de bine pentru a avea un efect terapeutic.
- Un studiu preliminar făcut de Oxfort University sugerează că acidul folic poate juca un rol în prevenirea bolii Alzheimer. Aceşti bolnavi aveau un nivel mai scăzut de acid folic şi de vitamina B12 decât subiecţii sănătoşi de aceeaşi vârstă.
preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011