Blog

Sănătatea este măsura fericirii noastre

Este adevărat. Din păcate, însă, la tinereţe fugim cu sănătatea după bani, iar la bătrâneţe fugim cu banii după sănătate. Doar în momentul în care nu mai suntem în perfectă stare de sănătate, realizăm cât de puţină importanţă i-am acordat. Am face orice să o mai recuperăm, iar, câte o dată, este prea târziu.

Menţinerea stării de sănătate este un deziderat tot mai des răspândit printre semenii noştri. Sunt multe mecansime prin care ne putem menţine în formă. Mişcarea, alimentaţia sănătoasă, managementul stres-ului, sunt câteva dintre demersurile pe care ni le propunem pentru a fi viguroşi. Dar care sunt pârghiile interne ale organismului uman care sunt cele mai responsabile cu menţinerea stării de bine? Unii ar spune sistemul imunitar, alţii sistemul digestiv sau sistemul nervos. Nimic mai adevărat. Toate aceste sisteme sunt importante iar funcţionarea lor în parametri normali determină sănătatea noastra. Însă ce se ascunde în spatele bunei lor funcţionări? Ei bine, enzimele.

Enzimele sunt considerate medicamentul viitorului

Acestea sunt considerate medicamentul viitorului datorită minunilor pe care le pot face, datorită proprietăților remarcabile pe care le au. Întreaga funcţionare a organismului uman se bazează pe enzime. Fără ele nu ne-am putea hrăni deoarece nu am putea digera alimentele, aşadar nu am putea gândi şi nu ne-am putea mişca. În natură fără prezenţa enzimelor seminţele nu ar mai încolţi iar fructele nu s-ar mai coace.

Enzimele digestive sunt proteine eliberate de sistemul gastrointestinal care descompun alimentele şi nutrienţii şi ajută la absorbţia acestora. Aceste enzime sunt eliberate în general de celule specializate de la nivelul tractului intestinal. Enzimele digestive sunt eliberate la nivelul gurii, stomacului, pancreasului şi intestinului subţire.

În funcţie de compuşii pe care îi descompun, există mai multe tipuri de enzime digestive:

✅ Proteolitice – descompun proteinele în aminoacizi;
✅ Lipolitice – descompun grăsimile în acizi graşi şi glicerol;
✅ Amilolitice – descompun glucidele complexe în glucide simple;
✅ Nucleolitice – descompun acizii nucleici (ADN, ARN) în nucleotide.

Dr.Hiromi Shinya vă îndrumă spre un mod de viață fericit și sănătos

Reputatul medic gastroenterolog Hiromi Shinya, a fost primul medic care a studiat atent importanţa enzimelor pentru organismul uman. Născut în Japonia în anul 1935, şi-a dedicat viaţa studiului medicinei. În 1960 absolvea facultatea de medicina din Juntendo. Iar în 1963 părăsea Japonia pentru a-şi continua cariera medicală în Statele Unite ale Americii. Ajuns în cadrul Centrului Medical „Beth Israel” din New York, Hiromi Shinya îşi continuă studiile ca medic rezident, devinind interesat de procedura de colonoscopie.

Fiind o procedură nou descoperită în lumea medicală, Hiromi Shinya poate fi considerat un pionier al chirurgiei colonoscopice (tehnica inventată de el îi şi poartă numele). El este cel care dezvoltă această procedură şi îi aduce numeroase îmbunătăţiri, fiind recunoscut drept unul dintre cei mai proeminenţi doctori din lume. La ora actuală Hiromi Shinya este professor de chirurgie la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din New York şi şeful Unității de Chirurgie Endoscopică de la Centrul Medical „Beth Israel”.

Privit din afară, acest om a trăit o viaţă extraordinară. Împlinit din punct de vedere profesional, viaţa sa personală a avut, însă, foarte mult de suferit. La puţin timp după sosirea în Statele Unite, viaţa reputatului gastroenterolog avea să se schimbe radical. Soţia acestuia se va îmbolnăvi de lupus (o boala autoimună gravă), iar medicul se va vedea neputiincios în faţa acestei tragedii.

Mai mult de atât, ambii săi copii vor dezvolta probleme ale sistemului imunitar, medicul aflându-se, din nou, în imposibilitatea de a-i ajuta

Suferinţa copiilor cât şi moartea soţiei sale l-au afectat profund. Hiromi Shinya refuză însă să capituleze. Din acel moment medicul îşi dedică întreaga sa viaţă studierii mecanismelor organismului uman care pot conduce la apariţia stării de boală. „Mi-am petrecut viața încercând să înțeleg organismul, sănătatea și bolile omului. Am început prin a mă concentra asupra bolilor — ce le produce și cum pot fi ele vindecate — dar, pe măsură ce începeam să înțeleg mai plenar organismul ca pe un întreg, mi-am schimbat și modul de a aborda boala. Am înțeles că noi, profesioniștii medicinei, și pacienții noștri ar trebui să dedicăm mai mult timp pentru a înțelege sănătatea decât pentru a lupta împotriva bolilor.”

O masă ideală provine 85% din plante și numai 15% din animale

De-a lungul carierei sale medicale, doctorul Hiromi Shinya este realizatorul a mii de colonoscopii. Exact această experienţă clinică este cea care i-a furnizat medicului toate datele necesare pentru realizarea unui studiu observaţional propriu. Hiromi Shinya observă că marea masă a pacienţilor săi, care acuzau diverse problem de sănătate, sufereau, de fapt, de complicaţii gastrontestinale grave. Intestinele acestora, consultate de catre medic în timpul intervenţiei de colonoscopie, arătau semne de afectare foarte gravă. De aici idea doctorului de a studia mecanismuele care conduc la alterarea stării de sănătate. În urma analizei, alimentaţia haotică şi mult prea prelucrată termic, a ieşit la iveală ca fiind principalul declanşator al stării de boală. De aceea Hiromi Shinya consideră că „o masă ideală provine 85% din plante și numai 15% din animale.”

Organismul uman este atât de inteligent încât are capacitatea de a se autoregenera şi autovindeca. Enzimele digestive sunt asemeni unor chei care ne deschid ușa spre o viață lungă și sănătoasă. Enzimele participă la toate acțiunile necesare pentru menținerea vieții: sinteza și descompunerea, transportul, excreția, detoxificarea și furnizarea energiei. Ființele vii nu ar fi în stare să-și mențină viața fără ajutorul enzimelor. Este important să mâncăm sănătos pentru că, astfel, bateria noastră enzimatică nu va fi iremediabil afectată. Starea de boală intervine atunci când, datorită unor principii de viaţă greşite, abuzăm de propria noastră sănătate, secătuind izvorul enzimatic intern. Mâncărurile procesate termic, deja oxidate, prăjelile, fast-food-ul sunt factori care determină suprasolicitarea tractului digestiv. Şi în consecinţă epuizarea resurselor interne enzimatice. Dacă mai adăugăm la această listă tutunul, alcoolul şi cafeau tabloul clinic este complet.

Ce este de făcut?

Medicul Hiromi Shinya ne vorbeşte despre o enzima mamă, sursă vitală pentru toate celelalte enzime, motorul princeps al organismului – Superoxid Dismutaza. Aceasta este o enzimă antioxidantă responsabilă de neutralizarea acizilor radicali liberi de oxigen din organism. Trataţi adesea drept „băieții răi”, radicalii acizi liberi au şi ei rolul lor în organism, omorând viruşi, bacterii, mucegaiuri, suprimând infecțiile. Dar, atunci când concentrația radicalilor liberi crește peste un anumit nivel, ei încep să distrugă membranele celulare și apoi ADN-ul din nucleu. Rolul SOD-ului intervine în momentul în care concentrația radicalilor liberi crește prea mult. Din păcate, însă, atunci când depăşim vârsta de 40 de ani sau când abuzăm masiv, printr-un stil de viaţă nesănătos, de acesastă enzimă, nivelul său normal scade şi rămânem singuri în faţă bolii.

Dacă SOD-ul, această enzimă sursă există din abundență în organism ea se va concentra asupra radicalilor liberi pe măsură ce apare nevoia. Este, aşadar, foarte important să îi păstram izvorul viu atât înainte, cât şi după vârsta de 40 de ani. Acest lucru nu este pe atât de greu pe cât pare. Dacă vom adopta un stil de viaţă sănătos putem trage speranţe sa fim tineri cât mai mult timp posibil.

SOD-ul Natural – Enzima sursă, mama tuturor enzimelor

Suplimentarea dietei noastre zilnice cu produse bogate în SOD poate fi o mişcare foarte isteaţă şi o atitudine corectă pe care o putem aborda. Suplimentele bogate în SOD natural, precum cele obţinute din orz verde, sunt cele mai în măsură să ne satisfacă această nevoie. Orzul verde este recunoscut a fi cea mai bogată sursă de SOD-natural, din lume, conţinând cea mai mare concentraţie din această enzimă. Aşadar dacă vom consuma alimente bogate în SOD-natural, cum este pulberea din orz verde vom reuşi limitarea cantitatăţii de radicali liberi produși şi, mai ales, vom limita epuizarea cantității de enzimă-sursă din organismul nostru.

Aceast comportament va conduce la un ciclu pozitiv care ne va mări constant energia vitală. Aşadar sănătatea este, fără îndoială, măsura fericirii noastre. Aşa cum afirma însuşi doctorul Horomi Shinya : „Ne naștem cu dreptul de a fi sănătoși; a fi sănătos este starea naturală a unui om. Abia când am început să înțeleg ce este sănătatea, am început să lucrez asupra corpului uman, ajutându-l să scape de boală. Organismul nu poate fi vindecat decât prin el însuși. Ca doctor, eu creez un spațiu în care această vindecare să fie posibilă.” Şi noi trebuie să încercăm prin orice mijloace să creăm acest spaţiu, deoarece limita existenţei noastre este doar corpul nostru.

sursa http://cesamancam.ro/enzime-digestive.html
sursa Dr. Hiromi Shinya, Enzima Miracol – Cum să ajungi sănătos la 100 de ani, Ed. Lifestyle Publishing, Bucureşti, 2013

Share this post

Leave your thought here