Blog

Păducelul (Crataegus oxyacantha)

Tufa de păducel îndrăgeşte, în primul rând, pădurile luminoase, în mod special cele de foioase şi de brazi. Uneori creşte liber, alteori în grupuri. Arbustul de păducel, cunoscut şi sub forma gardului viu, nu este identic cu păducelul utilizat în scopuri medicale (crataegus oxyacantha), acesta fiind un soi apropiat, originar din America de Nord.

Efectele păducelului

Infuzia din frunze de păducel îmbunătăţeşte aprovizionarea cu sânge a inimii şi tonifică muşchiul cardiac. Asemănător digitalinei (digitalis), recomandată în caz de tulburări cardiace, păducelul conţine substanţe ce influenţează ritmul cardiac. Păducelul însă, în opoziţie cu digitalina, din fericire nu are efect otrăvitor. Păducelul nu este un medicament cu efect rapid, ci o plantă medicinală, care are efect în caz de utilizare sistematică şi de durată. Este recomandat mai ales în cazul insuficienţei cardiace cauzate de vârstă, scăderii puterii muşchiului cardiac şi în caz de aprovizionare insuficientă cu sânge a arterei coronariene. La tineri are efecte foarte bune împotriva stresului sau extenuării. Chiar dacă păducelul nu are un efect direct asupra scăderii tensiunii arteriale, el îmbunătăţeşte funcţionarea inimii, reglând astfel în mod indirect şi tensiunea arterială.

Care părţi se utilizează?

În ziua de astazi fructele paducelului se utilizeaza foarte rar sub forma lor originala, însa se pot întâlni în produse finite. În prezent, se utilizeaza mai ales florile si frunzele plantei.

Substanţele active

Dintre substanţele active conţinute de păducel, cea mai importantă grupă o reprezintă grupa flavonoidelor, dintre care cele mai importante sunt, de exemplu, Hiperozidul şi Rutinul, respectiv grupa procianidelor-oligomere.

Preparate din păducel

Cel mai simplu este, desigur, dacă cumpărăm un produs finit. Persoana care doreşte un preparat natural, poate alege între extras şi tinctură. Din extras se poate prepara şi ceai. Se opăresc doua linguriţe de păducel cu o cană de apă fierbinte, apoi se lasă 20 de minute. Se consumă câte o cană dimineaţa şi seara. Se adaugă miere pentru ca gustul să fie mai bun.

IMPORTANT!

În caz de probleme cardiace, adresati-va obligatoriu medicului! Persoana careia i se administreaza deja medicamente pentru inima va trebui sa întrebe medicul sau farmacistul daca poate consuma paducel, în vederea evitarii eventualelor interactiuni.

Domeniul de aplicare:

✅ insuficienţă cardiacă cauzată de vârstă (în stadiu incipient)
✅ stimularea funcţionării inimii în caz de tensiune arterială ridicată
✅ slăbiciune cardiacă cauzată de stres sau infecţii
✅ tulburări de ritm cardiac
✅ tratament ulterior în caz de infarct miocardic
✅ diuretic şi antispastic uşor

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here