Blog

calciul

Calciul – macroelement esenţial pentru sănătate

Calciul este cel mai abundent macroelement din corpul nostru, 1200g. Din care 99% în compenenţa scheletului, iar restul de 1% se găseşte în sânge şi celule). Acesta reprezintă circa 2% din greutatea organismului.

Calciul sanguin şi celular joacă un rol fiziologic major în menţinerea echilibrului electrolitic al organismului, în excitabilitatea neuromusculară, în activitatea cardiacă, în coagularea sângelui.

Calciul este extrem de important şi pentru secreţia laptelui matern. Nivelul normal al Calciului sanguin este de 100mg/l-1, fiind controlat de doi hormoni. Tirocalcitonina controlează nivelul Calciului şi Fosforului în sânge, iar hormonul paratiroidian controlează distribuţia Calciului în sânge şi oase.

Cantitatea de Calciu din organsim în oase şi dinţi nu este statică, ci dinamică, în procesul de remaniere osoasă. În cadrul acestui proces, Calciul este reînoit permanent, dovadă a faptului că scheletul uman este un ţesut viu, cu un metabolism activ.

Deficienţele şi carenţele de calciu

Deficienţele, carenţele de Calciu, se datorează ingestiei scăzute de alimente şi/sau vitamin D sau unor problem de malabsobţie intestinală. Deficienţele de Calciu produc rahitism la copii, slăbind dezvoltarea  masei osoase dentare. Rahitismul, în perioadele de tinereţe, expune la maturitate la dezvoltarea osteoporozei, în special la femei.

Un aport scăzut, datorat consumului de alimente cu conţinut redus de Calciu sau cu biodisponibilitate scăzută, slăbeşte oasele, dinţii, părul şi unghiile şi, de asemenea, creşte probabilitatea de apariţiei a alergiilor. Calciul este antagonist cu Magneziul, acesta făcând obligatorie prezenţa celor două minerale în proporţii corecte, pentru asigurarea bunei lor funcţiuni. Pentru asimilarea eficienţă a Calciului şi fixarea lui în oase pe lângă Magneziu şi hormoni sexuali este necesară şi prezenţa Siliciului şi Fluorului. Absorbţia Calciului este influenţată şi de aciditatea gastrică, de fibrele alimentare, proteine şi vitamina B12 intestinală.

Doza zilnică recomandată de Calciu variază între 0,5 -1,0 g pentru adulţii sănătoţi, 1.2 g pentru femeile însărcinate şi 1,5 g pentru femeile în vârstă de peste 45 de ani.

Surse importante de Calciu:

✅ Lapte degresat, iaurt natur, iaurt cu Bifidus (0,2 g la 100 g), brânzeturi;
✅ Peşte gras: hering, macrou, sardine, ton – bogat în vitamina D. În plus,peştele gras conţine acizi grasi ω3, care reduc cantitatea de Calciu eliminată prin urină şi fecale, îmbunătăţind absorbţia intestinală şi fixarea Calciului în oase;
✅ Ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina D
✅ Suplimente nutritive conţinând Calciu cu înaltă biodisponibilitate
✅ Soia şi produsele din soia constituie o sursă valoroasă de Calciu şi factori de asimilare ai acestuia (izoflavone pentru menţinerea densităţii osoase şi prevenirii osteoporozei);
✅ Apa minerală (plată);
✅ Nuci, alune;
✅ Legume: brocoli, varză, ţelină, păstârnac.

Pentru asigurarea solidităţii oaselor şi evitarea osteoporozei, este vital consumul de alimente bogate în Calciu, în primii 20 de ani de viaţă şi exerciţiu fizic moderat, evitarea sedentarismului tot restul vieţii.

Alimente care trebuie evitate:

✅ Băuturi gazoase şi băuturi de tip COLA: conţin acid fosforic;
✅ Produse bogate în fosfaţi: produse din careen cu MDM, jambon;
✅ Alcool;
✅ Pâiine fără drojdie tip pitta, naan cu conţinut ridicat de fitaţi;
✅ Legume cu conţinut ridicat în oxalaţi cu efect de reducere a absorbţiei calciului (spanac, revent, sfeclă);
✅ Taninuri, cafeine.

Se recomandă renunţarea la fumat.

Sursa: Compendiu de terapie naturală, Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor, Larisa Ionescu-Călineşti, Editura Medicală, Bucureşti, 2009

Oana Rebenciuc

Articol recomandat: Durerile articulare-Cum să le învingi?

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *