Cioboţica-cucului
Cioboţica-cucului este o plantă cunoscută de toţi, după cum ştim fiind primul vestitor al primăverii, este o plantă îndrăgită de culoare veselă în gradină şi este des întâlnită şi ca plantă în ghiveci.
În scopuri medicale se utilizează nu mai speciile Primula veris şi Primula vulgaris.
Cioboţica-cucului este o plantă perenă. Rădăcina cilindrică se ramifică. Rădăcinile de culoare maronie sunt amare. Tulpina atinge lungimea de 10-30 cm., este verticală, frunzele care formează o rozetă pe sol sunt sub forma de lance, paroase, încreţite.
Florile mici, situate la capătul tulpinii, de culoare galbenă, se grupează sub formă de umbrelă. Înfloreşte în perioada martie-mai.
Planta creşte spontan pe câmpurile montane, tufărişuri. Preferă solul mai puţin fertil. Se găseşte în locuri umbroase.
Cioboţica-cucului – Efecte
Florile şi rădăcinile plantei sunt preparate de casă îndrăgite. Datorită efectului mucolitic se utilizează în caz de tuse, răceală, bronsită, tuse convulsiva, astm, probleme pulmonare.
Graţie efectului diuretic, uşor calmant şi antispastic, se recomandă şi împotriva afecţiunilor renale şi ale vezicii urinare.
În caz de migrenă, cefalee, insomnie, nevrită, ameţeală, vărsături, diaree, dureri gastrice, are de asemenea un efect antispastic, calmant.
Compresele realizate din rădăcina sau flori de ciuboţica-cucului, datorită efectului detoxifiant, ajută la vindecarea rănilor. Florile plantei se recomandă în special ca calmant şi diuretic, rădăcinile ca antiinflamator şi mucolitic.
Ceaiul realizat din flori şi rădăcini, respectiv extrasul au de asemenea un efect benefic.
Ce părţi se utilizează la cioboţica-cucului?
În scop medical primăvara se recoltează florile pe cale să se deschidă, iar toamna- rădăcinile. Rădăcinile se scot din pământ, apoi se lasă câteva ore la uscat. Pământul se îndepartează cu grijă, apoi se spală rădăcinile (la o temperatură maximă de 35oC ) şi se lasă la uscat. Rădăcinile uscte se mărunţesc. Se depozitează în recipiente bine închise.
Substanţele active
Floarea şi în special rădăcina plantei conţin o cantitate mare de saponină, din acest motiv planta are un efect mucolitic şi expectorant.
Alte substanţe active: uleiuri volatile, glicozide, taninuri, acid silicic. Frunzele plantei conţin şi vitamina C.
Perii frunzei provoacă la persoanele sensibile eczeme, din acest motiv recoltarea se va face cu mănuşi.
În trecut femeile adunau picături de rouă de pe frunzele plantei pentru a le utiliza la înfrumuseţare. Comercializarea speciilor sălbatice este interzisă.
ATENŢIE! Supradozarea plantei este periculoasă! În doze mari preparatele pot fi toxice. Se vor consuma maxim două căni de ceai pe zi!
DOMENIUL DE APLICARE
- ✅ tuse, răceală
- ✅ bronşită
- ✅ migrenă
- ✅ reumatism şi gută
- ✅ probleme renale şi ale vezicii urinare
- ✅ tulburări de somn
- ✅ nevrită.