Blog

Probleme ale prostatei

În general, în categoria “probleme ale prostatei” sunt incluse hiperplazia begnină de prostată (HBP) şi cancerul de prostată. Deşi există şi alte tipuri de probleme, cum este prostatita, HBP şi cancerul de prostată sunt cele mai frecvente.
Deoarece aceste probleme ale prostatei au simptome similare, este vital să se apeleze la medic pentru a face analizele potrivite şi a primi îngrijirile necesare.

Hiperplazia benigna de prostată – mărirea prostatei – este una din cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la bărbaţii de peste 60 de ani. În HBP, glanda prostata se lărgeşte şi în cele din urmă apasă pe uretră. Simptomele de HBP includ dificultatea la urinare (se opreşte şi se reia), iritarea vezicii, necesitatea frecventă de urinare (în special noaptea), picurare şi senzaţia că vezica nu s-a golit.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi şi, în Statele Unite, de pildă, este a doua cauză de deces provocat de cancer la bărbaţi. Se recomandă verificări, în special la bărbaţii care au dureri sau dificultate la urinare, sânge ăn urină, ejacularea dureroasă, impotenţă sau durere în partea de jos a spatelui.

CAUZE

Componenţa obişnuită a îmbătrânirii, , HBP se dezvoltă lent în timp. Este posibil ca HBP să fie asociată cu o componentă hormonală. Cancerul de prostată poate fi legat de o cauză hormonală, deşi cercetările sunt înca la început. Există o componenţă genetică, bărbaţii care au în familie o istorie a bolii prezentând un risc mai ridicat faţă de cei care nu au rude cu cancer de prostata. De asemenea, factorii de mediu au şi ei un rol în cancerul de prostată.

Probleme ale prostatei – SIMPTOME

Lărgirea prostatei

✅ adenomul de prostată (hiperplazia benigna)
✅ nevoia imperioasa şi frecventă de a urina, mai ales noaptea
✅ senzaţia că vezica nu se poate goli (ecografia confirmă de obicei reziduul urinar)
✅ reducerea forţei sau a volumului urinar
✅ dificultaţi în iniţierea urinării care, odată începută, poate fi întreruptă
✅ pot apărea inconsistenţa sau hematurie
✅ uneori, senzaţia de constricţie sau arsură în vezică

Prostatita

✅ senzaţia de greutate şi durere în zona inghinală şi deasupra bazei penisului
✅ dureri la urinare, cu nevoie imperioasă şi frecventă crescută
✅ ejaculare dureroasă
✅ febra în cazurile de infecţii severe

Probleme ale prostatei – PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Deşi în acest domeniu mai sunt necesare cercetări, unele dovezi arată că există o relaţie între factorii de nutriţie şi sănătatea prostatei.

Studiile arată că mineralul antioxidant seleniu poate proteja împotriva HBP şi, de asemenea , poate reduce riscul de apariţie a cancerului de prostată, posibil prin prevenirea deteriorării oxidante a celulelor din glanda prostată. Seleniul poate proteja împotriva iniţierii cancerului de prostată şi poate avea un rol în reducerea tumorii de prostată prin inducerea apoptozei (moartea celulelor canceroase).

Vitamina E se combină cu seleniul oferind protecţie antioxidantă împotriva deteriorării produse prostatei de radicalii liberi. Cercetări preliminare mai arată că vitamina E poate micsora concentraţiile de androgen în ser, despre care se crede că sunt factori hormonali asociaţi cu cancerul de prostată.
Izoflavona genisteina, existenţa în alimentele din soia, poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de prostată şi, posibil, la reducerea creşterii tumorii.

Cercetări preliminare sugerează că licopenul poate ajuta la descreşterea deteriorării ADN la celulele din ţesutul prostatei şi poate juca un rol la iniţierea morţii celulelor canceroase.
Cercetările de laborator mai arată că flavonoida quercitina poate ajuta la prevenirea şi tratarea cancerului de prostată. Quercitina poate bloca activitatea hormonala în receptorii de răspuns androgen din celulele prostatei, împiedicând creşterea celulelor canceroase.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea dacă aceste rezultate obţinute în laborator se pot extinde şi în domeniul cercetărilor umane. Studiile mai arată că quercitina poate reduce şi simptomele prostatitei.

Nu luaţi descongestionante sau alte asemenea remedii distribuite fără reţeta, fiindcă pot agrava simptomele. Pentru a reduce probleme urinare, evitaţi băuturile cu cofeină şi pe cele alcoolice, mai aes berea. Reduceţi consumul de lichide seara.

Probleme ale prostatei – SUPLIMENTE ALIMENTARE

Suplimentele recomandate sunt eficiente în forme uşoare şi moderate de HBP, şi trebuie luate cel puţin o lună pentru a observa rezultate. Se pot folosi fără probleme pe termen lung, împreună cu medicamentele alopate prescrise de doctor.

Mergeţi la medic din şase în şase luni ca să vedeţi dacă tratamentul dă rezultate. Suplimentele pot fi utile şi în cazuri uşoare de prostatită, dar infecţiile şi cancerul de prostată necesită tratament medical de urgenţă. Despre zinc, una dintre substanţele esenţiale pentru sănătatea prostatei, s-a arătat că reduce dimensiunea glandei şi calmează simptomele HBP.

Zincul blochează absorbţia cuprului, deci luaţi şi un supliment de cupru. Vitamina E protejează sănătatea prostatei, ca antioxidant, ea înlătură radicalii liberi, care afectează ADN-ul şi pot duce la cancer.

Se recomandă şi alte suplimente

Acizii graşi esenţiali din uleiul de peţte (sau din seminţele de in) pot preveni inflamarea prostatei în caz de HBP şi prostatita. Aminoacizii glicina, alanina şi glutamina, luaţi împreună în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, ajută la calmarea simptomelor, dar nu încetinesc creşterea prostatei.

Dozaj recomandat pentru suplimente:
Zinc – dozaj: 25 mg pe zi. Dacă luaţi un supliment de zinc timp de peste o lună, alegeţi unul care conţine şi 2 mg cupru
Vitamina E – dozaj: 250 mg pe zi. Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante
Beta-sitosterol – dozaj: 20 mg de trei ori pe zi. Se gaseşte şi în extractul de palmier-pitic şi în rădăcina de urzică.
Ulei de peşte – dozaj: 2 linguriţe care asigură 2 grame de acizi graşi omega-3 zilnic. Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante. Vegetarienii pot lua în schimb o liungură de ulei din seminţe de in.
Aminoacizi – dozaj: câte 500 mg de glicină, alanină şi glutamina zilnic. După o lună, adaugaţi un complex de aminoacizi.</p.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Următoarele tratamente sunt recomandate doar în afecţiunile prostatei confirmate medical ca benigne.

ADENOM DE PROSTATĂ

 • castan sălbatic (tablete cu 300 mg de pulbere), luaţi câte o tabletă pe zi
 • dovleac (capsule cu 430 mg ulei de seminţe) luaţi 3 capsule pe zi
 • trifoi roşu (extract lichid, 1:1 în alcool 25%) luaţi 1,5-2 ml pe zi
 • palmier pitic (tinctură, 1:5 în alcool 75%) luaţi 10-20 picături în apă, de 2-3 ori pe zi după mese
 • urzica (tinctură, 1:4 în alcool 25%) luaţi câte 20 de picături în apă, de 3 ori pe zi, după mese.

PROSTATITA

 • buchu (capsule cu 350 mg de pulbere) luaţi câte o capsulă cu un pahar mare de apă, de 2 ori pe zi, la mese
 • merisor (capsule cu 400 mg de extract uscat) luaţi câte o capsulă de 2 ori pe zi, cu multă apă. Sau beţi câte 500ml de suc proaspăt de 2 ori pe zi
 • păpădie (capsule cu 300 mg de pulbere) luaţi câte o capsulă cu apă, de 3 ori pe zi
 • usturoi (capsule cu 300 de pulbere) luaţi 1-3 capsule
 • splinuţa puneţi 5 g de plantă la 1 l de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5 minute. Beţi 1-3 căni pe zi, ultima cu mult înainte de culcare
 • porumb (tinctură, 1:5 în alcool 25%) beţi 5-15 ml de 3 ori pe zi
 • mesteacăn (tinctură, 1:4 in alcool 25%) luaţi 15 picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese
 • strugurii-ursului (tinctură , 1:1 în alcool 25%) luaţi 2-4 ml de 3 ori pe zi
 • nalbă-mare infuzaţi 2-3 g de rădăcină uscata într-o cană cu apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2-3 căni pe zi.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

 • alimente din soia – pentru genisteină
 • caise, pepene verde, roşii – pentru licopen
 • cereale integrale, creveţi, nuci de Brazilia – pentru seleniu
 • germeni de grâu, sardele, seminţe de floarea-soarelui – pentru vitamina E

Reduceţi consumul de:

 • carne roşie
 • lactate
 • ceai
 • cafea
 • alcool.

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here