Blog

 

Nalba medicinală sau nalba mare este o plantă perenă care atinge si înălţimea de 1-1,5 m şi care face parte din familia Malvaceae. În pământ are un rizom scurt, din care pornesc numeroase rădăcini ramificate şi cărnoase, cenuşiu-deschise la suprafaţă, albe la interior, cu gust dulceag mucilaginos, miros uşor.
Tulpinile drepte şi tubulare sunt acoperite de peri, uşor ramificate. Frunzele verzi-albicioase prezintă 3-4 lobi dinţaţi. Florile sunt albe sau roz pal. Înfloreşte în lunile iulie – septembrie.

Unde se găseşte nalba mare?

Deoarece nalba preferă solul şi mediul umed, creşte sălbatic pe câmpurile umede, luncile râurilor, de-a lungul canalelor.
În multe locuri se cultivă ca plantă ornamentală sau în scop medicinal. Necesită un sol umed şi ferit.

Efectul nalbei mari

Nalba are un efect benefic în caz de afecţiuni virotice pulmonare şi ale căilor respiratorii, respectiv ale organelor digestive. Este un antitusiv eficient(reduce senzaţia de tuse) şi mucolitic.
Sub formă de gargară reduce răguşeala, infecţiile cavităţii bucale, faringiene şi ale amigdalelor. Planta este o componentă obişnuită a ceaiurilor împotriva problemelor gastrice şi intestinale, diareii, balonării, colicilor.

Care părţi se utilizează?

În scop curativ se utilizează rădăcina şi frunzele plantei. Rădăcinile sunt adunate toamna, deoarece toamna conţin cele mai multe substanţe nutritive. Rădăcinile scoase se lasă la uscat, se curăţă cu grijă, se decojesc, apoi se taie în cuburi mărunţe. Frunzele se culeg în perioda de înflorire. Acestea se rup, apoi se usucă la umbră, în loc ferit. Se culege numai o parte a frunzelor pentru a nu afecta planta! Dacă se adună rădăcina, atunci frunzele nu se vor mai culege!

Substanţele active

Rădăcina şi frunzele nalbei mari conţin foarte mult mucilagiu (20-30%). Folosită în pansamente substanţa este deosebit de eficientă în caz de inflamaţii.

Domeniul de aplicare

✅ tuse, bronşită
✅ răceală
✅ inflamaţii ale gâtului
✅ răguşeală
✅ gingivită
✅ probleme gastrice şi intestinale
✅ balonare, diaree
✅ furuncul
✅ infecţii cutanate
Share this post

Leave your thought here