Blog

Îngrijirea unui sugar

Un sugar necesită îngrijiri, atenţie intensă în primele săptămâni şi luni după naştere. Organismul său nu este în stare să se ferească de germenii patogeni, din acest motiv este foarte important să fie ferit de pericole, boli.

Feriţi-l de infecţii!

Îngrijirea bontului ombilical necesită multă atenţie. Toate activităţile legate de îngrijirea sugarului – de altfel şi îngrijirea bontului ombilical – sunt efectuate de asistentele medicale de la spital, atâta timp cât mama şi sugarul se află în spital. După aceasta, bineînţeles, părinţii vor îngriji sugarul.
Plaga de pe bontul ombilical reprezintă un mediu prielnic pentru diverse bacterii. Necesită îngrijire atentă deoarece numai aşa se poate evita infectarea acestuia. Plaga se va acoperi cu tifon sau pansament steril. Înainte, bineînţeles, mâinile se vor curăţa corespunzător. Spălarea obişnuită pe mâini în general este suficientă, însă dacă se doreşte asigurarea unui mediu fără bacterii se poate utiliza un dezinfectant disponibil în farmacii. Pe rană se va aplica o pudră şi se va acoperi cu bandaj. Bandajul se va schimba de mai multe ori pe zi, pe cât posibil la fiecare schimbare a scutecelor, atâta timp cât rana supurează. În decurs de 10 zile rana se vindecă, în caz că nu, trebuie să vă adresaţi medicului.
IMPORTANT! La schimbarea scutecului trebuie avut grijă ca pe bontul ombilical să nu ajungă ulei, deoarece acesta se lipeşte de pudra de talc, îngreunând uscarea, vindecarea plăgii. Bebeluşul va fi îmbăiat pe tot corpul numai după vindecarea rănii.

Pielea unui sugar se va păstra uscată!

Urina şi scaunul sugarului conţin amoniac, o substanţă cu efect caustic, care irită pielea sensibilă şi poate cauza infecţii. Sugarul se poate schimba regulat, de regulă la patru ore. Acest ritm poate fi modificat dacă hainele acestuia se umezesc sau, din alte motive, este necesară schimbarea scutecelor.

UTILIZAŢI PUŢIN SĂPUN!

Scutecele umede se vor îndepărta, funduleţul se va curăţa cu atenţie cu apă călduţă sau şerveţele cu ulei. Dermatologii atrag atenţia şi recomandă neaplicarea săpunului pe pielea sugarulu, deoarece afectează stratul protector al pielii, permiţând pătrunderea bacteriilor. În comerţ sunt disponibile numeroase produse de curăţare. După îndepărtarea impurităţilor, pe piele se va aplica o pudră sau o cremă protectoare.
Curăţarea ochilor şi urechilor. Zona ochilor şi a urechilor se va curăţa cu o pânză umedă, la fel şi zona nasului. Nu se va pătrunde adânc în urechi şi nici utilizarea beţişoarelor nu este recomandată. Acestea pot introduce şi mai adânc eventualele impuritaţi.Este suficient un strat subţire pentru ca pielea să poată respira. Niciodată nu se vor aplica concomitent ulei şi pudră deoarece acestea se adună, frecând pielea, provocând răni.
Şoldurile sugarului sunt sensibile. În cursul schimbării scutecelor cu o mână se va ridica funduleţul pentru a plasa scutecul. Bebeluşul nu se va ridica de la picioruse, deoarece şoldul acestuia poate fi luxat, cauzând o leziune permanentă.

Evitaţi dermatita de scutec!

Şi în ciuda celei mai atente îngrijiri se poate întâmpla ca funduleţul bebeluşului să fie iritat, manifestând dermatita de scutec. Schimbarea frecventă a scutecelor este foarte utilă. Trebuie ca scutecul să nu fie prea strâmt şi ca în timpul mişcării să nu irite pielea bebeluşului. Dermatita de scutec se va trata cu seriozitate, deoarece poate cauza mai multe infecţii bacteriene şi micotice.
Dacă este suficient de cald, pielea bebeluşului se va lăsa liberă, fără scutec, astfel se va vindeca mult mai repede. Suprafaţa de piele afectată se va trata cu ulei sau unguent, se va şterge cu o pânză înmuiată în ceai de muşeţel călduţ, se va lăsa să se usuce şi numai după se va aplica scutecul. Dacă infecţia se dovedeşte a fi îndărătnică, recurentă, trebuie să vă adresaţi medicului.

Cât de des se va îmbăia un sugar?

Pielea sugarului nu poate reface rapid stratul protector al pielii ca şi la un adult. Ca urmare a îmbăierii prea frecvente pielea se usucă, bacteriile putând ataca cu mai multă uşurinţă. În apa de baie se vor introduce câteva picături de ulei de baie. Spuma de baie nu se recomandă sugarilor. Sugarii nu trebuie neapărat scăldaţi în fiecare zi. Două-trei ocazii pe săptămână sunt suficiente pentru bebeluş.

Share this post

Leave your thought here