Blog

Gustarea de la şcoală

Începerea şcolii produce o serie de schimbări în viaţa copiilor. Aceştia trebuie să stea ore întregi în bancă, fiind mult mai solicitaţi intelectual decât fizic. Toate acestea influenţează şi necesarul de substanţe nutritive. În pauza de masă aceştia trebuie să acorde timp suficient mâncării, pentru ca foamea să nu revină în ora următoare.-gustarea de la scoală –

Mâncatul la şcoală

Nu este bine ca cei mici să fie suprahrăniţi. Învăţatul merge greu cu burta plină. Din propria experienţă cunoaştem că după o masă copioasă ne simţim obosiţi. Deoarece activitatea şcolară necesită atenţie şi vigilenţă din partea copiilor, gustarea de la şcoală trebuie să fie uşoară şi hrănitoare. Nu este nevoie de o cantitate mare de carbohidraţi, deoarece stând în bancă se consumă o cantitate mică de calorii. Există copii care nu pot mânca acasă micul dejun, înainte de a pleca la şcoală.

Acest lucru se întâmplă în cazul copiilor foarte sensibili şi foarte activi sau la cei care dorm mult. Nu forţaţi micul dejun, asta deoarece dacă copilul nu are poftă de mâncare şi este forţat să manânce, i se poate face rău şi va manifesta numai rezistenţă. Pauza de la ora zece este în schimb momentul prielnic de a consuma ceva hrănitor, însă nici acum nu este nevoie de „bombe calorice”, ci de gustarea de la scoală .În cazul copiilor puternic solicitaţi intelectual trebuie să ne asigurăm de aportul de proteine, vitamine şi săruri minerale. În special copiii care încep şcoala necesită un aport mare de substanţe minerale, deoarece în această perioadă cresc dinţii permanenţi.

Creşterea copiilor poate fi foarte diferită. Dacă aceştia au crescut brusc, vor avea nevoie de mai multe substanţe nutritive. De regulă, putem să avem încredere în pofta de mâncare a unui copil sănătos. Dacă organismul lui necesită mai mult copilul va cere ca gustarea să fie consistentă.
IMPORTANT! Nu este răsfăţ dacă la gustare ascultăm şi de preferinţele copilului, asta deoarece este important ca acesta să mănânce mâncarea pusă în geantă. Gustarea copiilor mici nici nu trebuie să o pregătim noi pentru a nu expune copilul ispitei bufetului

Ce să fie gustarea de la şcoală?

Ciocolata, bomboanele şi alte dulciuri nu sunt ideale deoarece copiii se satură repede, manifestând oboseală. În afara acestui aspect, acestea conţin prea mult zahăr, grăsimi şi energizante, care duc la creşterea în greutate. Medicii din şcoli, cu ocazia controalelor efectuate, întâlnesc din ce in ce mai des cazuri de obezitate în rândurile copiilor de şcoală. Obiceiurile alimentare ale părinţilor au o influenţă primordială asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor. Din acest motiv este foarte important ca şi părinţii să se hrănească cât mai sănătos să să ducă un mod de viaţă activ, model care la vârsta adultă va fi reprodus de copii. În mod clar majoritatea copiilor preferă dulciurile în schimbul hranei sănătoase. Dacă copilului nu îi place o pâine cu seminţe mult mai sănătoasă, nu încercaţi să îl forţaţi pentru că probabil nu o va mânca.

Cel mai bun este un compromis. Cine preferă dulciurile, să primească cacao. Şi cei care preferă dulciurile vor consuma cu mai multă plăcere pâine cu nutella, miere sau gem. Dacă copilul preferă alimentele sărate, faceţi sandwich cu caşcaval. Laptele este o băutură ideală la gustare. Şi cacaoa este bună dacă copilul nu este predispus îngrăşării şi băutura cu zahăr nu îi afectează digestia. Dacă copilul cere mere, banane, morcovi, fructe sau legume, îndepliniţi-i dorinţa. În toate cazurile se va acorda atenţie ca alimentele, fructele spălate să fie ambalate igienic, în folie sau pungă de nailon.

În legătură cu gustarea pot apărea şi alte probleme. Adesea copii trebuie să iasă în pauză şi trebuie să îşi consume gustarea în picioare. Consumarea unui iaurt nici nu este aşa de simplă, mai ales dacă copilul se joacă. Chiar din acest motiv gustarea copilului trebuie să fie ceva ce se va putea consuma cu o singur mâna.

Recomandat: fructe, legume, de exemplu morcovi, castraveţi, brânză, iaurt de băut, pâine, lapte, ceai.
Acceptabil: chiflă, cacao.
Nerecomandat: ciocolată, prăjituri, bomboane şi alte dulciuri.

Share this post

Leave your thought here