Blog

Îngrijirea copilului mic / preşcolar

În timp ce copilul mic descoperă lumea din jurul său, pune mâna pe toate, le duce la gură, literlmente gustă tot. Pe clanţa uşii, mânerele din mijlocele de transport, în nisipul din parc sau mai ales în găleata de gunoi mişună mii de bacterii. Înainte de a încerca evitarea acestora prin spălarea prea deasă şi exagerată a copilului să ne gândim că adesea nu murdăria pune în pericol sănătatea copilului, ci, mai degrabă, substanţele chimice cu ajutorul cărora spălăm murdăria.

Evitaţi substanţele chimice

Copilul, după vârsta de un an, dispune de un sistem imunitar destul de dezvoltat ca să îl apere de germeni. La fel ca muşchii, şi sitemul imunitar are nevoie de întărire, dacă dorim un copilul întradevăr rezistent. Organismul trebuie să se confrunte cu germenii pentru a lupta cu ei. Cine doreşte să işi ţină copilul într-un mediu steril, nu îi va da ocazia să devină suficient de rezistent. Ar fi exagerat dacă l-am spăla din cap până în picioare după fiecare joacă sau activitate mai “murdară”, sau dacă i-am interzice să se joace în nisip, în iarbă sau uneori să sară în băltoacă.
IMPORTANT! Cu picioare curate. Copii aleargă foarte mult în cizme de cauciuc, pantofi sport. Dacă spălăm zilnic picioarele nu există nicio problemă. Ciuperca apare dacă picioarele rămân umede după spălare, nu sunt şterse bine şi încălţămintea nu permite ventilarea labei. Dacă pe picioarele uscate aplicăm pudra de talc, aceasta va absorbi surplusul de umezeală.

Spălatul zilnic al copilului

Nu tuturor copiilor le place să se scalde. Din acest motiv este inutil să-i stresăm, deoarece nu este nicio problem dacă nu face baie în fiecare zi. Nici nu este foarte sănătos ca cel mic să stea cufundat până la gât ore întregi în apă caldă. Apa usucă pielea şi distruge stratul protector al pielii. Este suficient dacă copilul se spală dimineaţa şi seara.
Spălatul se începe cu faţa, se continuă cu gâtul, sub axile, zonele intime şi în final picioarele. Putem împiedica răspandirea bacterilor, dacă ştergem separat cu un prosop partea de sus a corpului şi cu un altul partea de jos.

Spălarea nasului şi urechilor

Ceara din ureche, împreună cu substanţele acide, formează o pastă lipicioasă care se curăţă de la sine în canalul auditiv. Dacă încercăm să curăţim urechea cu beşişoare cu vată, se poate întampla ca ceara să fie împinsă şi mai adânc. În acest caz specialistul ORL va trebui să clătească canalul auditiv cu un instrument special. Se vor spăla numai acele părţi ale urechii până la care se poate ajunge cu degetul. La curăţirea urechilor utilizaţi de exemplu colţul unui prosop umed sau beţisoare pentru urechi. Nasul se va curăţa identic.

Spălatul în zonele intime

În fiecare dimineaţă şi seară spălaţi cu apă caldă şi săpun funduleţul şi zona intimă la fetiţe. Zona intimă se spală din faţă spre spate, în caz contrar bacteriile din zona anusului pot ajunge cu uşurinţă în vagin. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul spălării după folosirea oliţei. Si penisul băieţeilor trebuie spălat zilnic. Dacă prepuţul poate fi tras cu uşurinţă spre spate, se va spăla şi pielea de sub acesta. Dacă prepuţul este lipit, nu trebuie tras cu putere. După spălarea zonei intime la fetiţe şi băieţei aceasta se va usca bine. Pielea sensibilă nu trebuie iritată, frecată cu putere, este suficient dacă se absoarbe apa cu un prosop moale de frotir. Pielea umedă este un mediu ideal pentru bacterii. Regulat, cel puţin o dată pe săptămână, se vor tăia unghiile copiilor. Acest lucru este important şi pentru că, sub unghii, se depozitează cu uşurinţă murdăria, în timpul jocului în grădină sau la nisip. Unghiile murdare sunt inestetice şi prezintă risc crescut de infecţii.

Îngrijirea dinţilor

Odată cu apariţia primilor dinţi începeţi şi spălarea acestora. La început nu se va utiliza pasta de dinţi, majoritatea copiilor încă nu apreciază gustul pastei de dinţi. Daţi copilului o periuţă cu peri moi, pentru a se familiariza cu mişcările corespunzatoare. Majoritatea copiilor, în jurul vârstei de trei ani, sunt capabili să se spele singuri pe dinţi. Arătaţi copiilor cum să spele şi dinţii din spate în timpul periajului. Spălatul trebuie să dureze cel puţin trei minute.

Share this post

Leave your thought here