Îngrijirea copilului şcolar
Îngrijirea copilului şcolar este fel de importantă ca şi la vârsta preşcolară,.
Transpiraţia şi grăsimea se precipită pe piele. De regulă în lipsa spălatului apar mirosuri neplăcute. În pielea neîngrijită se instalează bacterii, cauzând cu uşurinţă infecţii. Şi din acest motiv este important spălatul zilnic, pe cât posibil dimineaţa. Aşa se pot îndepărta cel mai uşor celulele epiteliale moarte, grăsimea şi transpiraţia.
În special zona axilelor şi cea inghinală produc mirosuri neplăcute, deoarece aici se găsesc mai multe glande sudoripare decât pe restul corpului.
Aceste zone trebuie îngrijite cu multă atenţie. Pielea de aici este, însă, foarte sensibilă, din acest motiv nu trebuie frecată foarte tare. Copilul va utiliza săpun fin de copii sau gel de duş hidratant, deoarece în caz contrar pielea se usucă şi crapă uşor. Acest lucru poate fi dureros şi germenii se pot instala mai rapid pe pielea afectată.
Spălatul pe cap
Şi pielea capului transpiră şi produce sebum. Ca urmare a producţiei intense de sebum părul se îngraşă rapid, produce impresia de neîngrijit din acest motiv merită spălat la câteva zile. Un fenomen frecvent este când stratul epitelial mort se desprinde, cauzând mătreaţă. Acest lucru, însă, nu înseamnă că părul trebuie spălat zilnic. De regulă o singură aplicare de şampon este suficientă, dacă pielea capului prezintă multă mătreaţă se recomandă încă o aplicare de şampon.
Ochii se vor proteja
O problemă la copii o reprezintă spălatul pe păr. De regulă nu le place deoarece dacă le intră şampon în ochi îi ustură. Cel mai bine este să fie spălaţi pe păr în cadă, pentru a se putea apleca spre spate şi a le spăla părul cu duşul fără a le curge apa în ochi. Cel mai simplu e să convingem copilul să se culce pe spate în cadă şi să-i sprijnim cu o mână capul, iar cu cealaltă mână să-i spălăm atent părul pentru ca să nu îi intre apa cu şampon în ochi.
IMPORTANT! La ce să avem grijă.
Copii tratează cu foarte multă indiferenşă problema igienei. Uneori neglijează ăi regulile de bază, toată ziua nici nu se gândesc să se spele pe mâini, încalţă şosetele preferate de mai multe ori fără a le spăla, îmbracă jeanşii luaţi de pe uscător chiar dacă sunt încă umezi afirmând că „se vor usca pe mine”. Cu altă ocazie sunt în stare să probeze şi 5 tipuri de deodorante până ce descoperă parfumul cel mai ispititor şi stau câte o jumătate de oră în faţa oglinzii pentru a se decide care tricou este mai bun. Este bine uneori să fie aduşi la realitate: nici cea mai originală coafură nu arată bine cu gâtul murdar. Nu trebuie să uităm nici faptul că numeroase fobii ulterioare, de exemple mania curăţeniei, îşi au originea în această perioadă. Dacă descoperim asemenea predispoziţii la copil trebuie să îl ajutăm să nu devină sclavul acesteia.
Tăierea părului
Părinţii pot tăia acasă părul copilului dacă copiii nu se opun prea tare. La şcoală situaţia se schimbă: copilul este mai pretenţios în legătură cu aspectul său . Copiii încep să se studieze, fac observaţii referitoare la coafură. În acest caz este mai bine dacă vor fi duşi la frizer. De regulă părinţii observă mai repede că se impune tăierea părului.
Trebuie găsită o coafură care să le placă şi copiilor şi nici ceilalţi să facă haz de ea. Copiii devin tot mai sensibili, să fim atenţi sî nu le facem observaţii neplăcute, mai ales în prezenţa altor persoane sau faţa de colegii, prietenii lor.
Unghiile curate
Mizeria adunată sub unghii se va îndeparta. Murdăria pătrunsă în leziunile pielii cauzează infecţii, inflamaţii. Unghiile de la mâini şi picioare se vor curaţa zilnic cu o perie moale şi se vor tăia regulat.
Îmbrăcămintea
În această etapă moda joacă un rol important în viaţa copiilor. Toţi se străduiesc să aibă cele mai moderne haine, să semene cât mai mult cu ceilalţi, chiar dacă multora nu le stă bine moda celorlalţi. Încercaţi să interveniţi numai când ajung la soluţii iraţionale şi nesănătoase. Fetiţele răcesc uşor iarna în fuste scurte, pantaloni prea strâmţi. Încercaţi să găsiţi un copromis între gusturile dumneavoastră şi cele ale copilului, care adeseori – din punct de vedere al adultului – par de neatins.
Schimbarea lenjeriei. Nici cea mai atentă igienă corporală nu este suficientă dacă copilul după baie nu îmbracă haine curate. Lenjeria transpirată elimină aburi de transpiraţie, împrăştie mirosuri neplăcute. Schimbaţi zilnic lenjeria şi şosetele copilului.