Blog

infectii fungice

Infecțiile fungice

Infecțiile fungice apar mai ales în zone cutate calde şi umede ale pielii, de exemplu la subsoară şi în zona inghinală.
Pot afecta şi scalpul sau altă parte a corpului, apărând ca nişte pete rotunde, cu crustă, care se extind gradat şi lasă la mijloc o zonă vindecată. Descarcarea iritantă şi arsura stanjenitoare a unor infecţii fungice vaginale afecteaza majoritatea femeilor la un moment dat. Rareori, barbaţii pot avea infectii fungice genitale, desi ei nu manifesta simptome clare.

În mod normal, un numar mic de mircoorganisme inofensive trăiesc armonios în captuseala vaginului, în tractul digestiv şi în piele. Aceşti germeni prietenoşi ajută digestia, combat agenţii patogeni invadatori şi ajută la producerea substanţelor nutritive esenţiale. Vaginul este un mediu ideal, cald, umed, pentru mulţi fungi, în special fermenti, care se dezvoltă. Astfel, atunci când echilibrul florei vaginale se strică, se poate produce o creştere infecţioasă a organismelor fungice, de obicei Candida albicas. Pe masură ce fungii se dezvoltă nestanjeniţi, se secretă un lichid alb, zgrunturos, ca branza de ţară, şi zona genitală exterioară se inflamează, apar mancarimi si sunt posibile arsuri sau dureri în timpul relatiilor sexuale.

Printre celelalte tipuri de infecţii fungice mai frecvente se numară piciorul de atlet şi tinea corporis.

CAUZE

Fungii vaginali benigni pot creşte nemasurat atunci când nivelurile pH-ului (acid/baza) sau echilibrul bacteriilor şi fungilor în vagin este perturbat. Modificarile hormonale datorate sarcinii sau pastilelor anticoncepţionale modifică adesea nivelurile pH-ului vaginal, conducand la infecţii fungice. Terapia cu antibiotice pentru orice boală cauzează frecvent infecţii fungice prin eliminarea bacteriilor prietenoase care impiedică de obicei multiplicarea necontrolată a formei vaginale a fungilor infecţioşi.

De asemene, infecţiile fungice pot fi simptomele unui sistem imunitar slăbit, epuizat de stres, ale lipsei de somn, chimioterapiei sau bolilor, inclunzând HIV şi diabet. În plus, purtarea unei lenjerii de nailon, a jensilor stramţi, utilizarea spermicidelor şi a tampoanelor deodorante sau dusurilor pot mari riscu de infecţie.

Candidoza este produsă de un grup de ciuperci asemănatoare cu drojdia, cea mai frecvent intalnită tulpină fiind candida albicans. Prezentate în mod natural în flora intestinală, aceste ciuperci proliferează uneori în mod neobişnuit, mai ales în zone cutate ale pielii, în gura sau în vagin, după cure cu antibiotice sau în cazuri de imunodeprimare.
Diabeticii şi persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt mai susceptibili la infecţiile fungice cutanate şi, desigur, la dezvoltarea altor tipuri de infecţii.

Piciorul de atlet, infecţiile din zona inghinală şi tinea corporis sunt de regulă provocate de fungi precum Trichophyton şi Epidermophyton. După cum indică numele, piciorul de atet – asociat cu purtarea de pantofi şi cu transpiraţia –este foarte des întalnită la sportivi şi se răspandeşte cu usurinţă pe podelele sălilor de duş şi ale vestiarelor.

SIMPTOME

✅ Pete roşii sau maronii parţial acoperite de vezicule (basicuţe mici) sau de mici cruste, care uneori se măresc progresiv aşa cum este descris mai sus;
✅ Pete rieliefate, dureroase, în gură, colorate în galben palid;
✅ Zone albe, pruriginoase, infamate în regiunera inghinală, care se fisurează cu uşurintă;
✅ Zone îngroşate pe scalp, pruriginoase, care se descuamează;
✅ Îngroşări ale pielii degetelor de la picioare, urmate de fisuri şi descuamare.

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Creşterea nivelurilor de bacterii probiotice sănătoase în corp poate preveni dezvoltarea infecţiilor fungice. Această floră prietenoasă poate ajuta la eliminarea fungilor infecţioşi şi poate menţine un mediu acid care împiedică multiplicarea necontrolată a acestor fungi iritanţi. Confirmând credinţele medicinei populare în aceşti microbi sănătoşi, unele dovezi clinice sugerează, dacă se consumă cantitaţi suficiente de iaurt cu culturi de bacterii vii, inclusiv Lactobacillus acidophilus, se pot ameliora simptomele unor infecţii fungice şi poate micşora riscul de infecţii repetate.

Deoarece bacteriile probiotice prosperă pe saharurile nedigerabile cunoscute ca fructooligozaharide (FOS), consumarea mai multor compuşi FOS poate favoriza resterea bacteriilor benefice. Se crede că aceşti compuşi hrănesc flora prietenoasă, intensificând şi sustinând creşterea acesteia în corp.

Usturoiul poate fi un agent natural antifungic, deoarece studiile pe animale şi pe culturi de bacterii au demonstrat capacitatea acestuia de a inhiba creşterea Candida albicans, organismul responsabil de obicei de infecţiile fungice vaginale. Se crede că pentru activitatea antifungică a usturoiului este resposabilă alicină, o substanţă foarte activă, care dă usturoiului mirosul patrunzător şi iuţeala. Uleiul de arbore de ceai, un puternic agent antifungic natural, modifică mediul chimic al pielii, care devine neprielnic dezvoltării ciupercilor.

Există preparate topice eficiente

Există preparate topice eficiente, precum creme sau loţiuni cu arbore de ceai, cautaţi produse având ca principal ingredient uleiul de arbore de ceai sau preparaţi-vă propriul unguent, combinând 2 părţi ulei de arbore de ceai cu 3 părţi dintr-un ulei neutru, cum ar fi uleiul de migdale. Puteţi prepara o baie antifungică pentru picioare, adaugând 20 de picături de ueli de arbore de ceai într-un vas cu apă caldă, staţi cu picioarele în acestă soluţie timp de 15 minute, de 2-3 ori pe zi. Apoi stregeţi-vă bine pe picioare şi turnaţi pe zonele afectate câteva picături de ulei de arbore de ceai nediluat. Daca uleiul pur va irita pielea, folosiţi unul dintre preparatele topice descrise.

Frecaţi zonele afectate cu ulei de usturoi, diluat in proporţie de 1:4 cu un ulei vegetal. Usturoiul conţine un antifungic natural numit alicină, care poate vindeca “piciorul de atlet”. O altă variantă este să presăraţi pe picior pulbere de usturoi.

Extractul de gălbenele, nişte flori portocalii asemănătoare cu margaretele, reprezintă o altă opţiune utilă. Disponibil la magazinele naturiste, acesta reduce inflamaţia şi calmează pielea, favorizând vindecarea. Dacă nimic altceva nu merge încercaţi să aplicaţi tinctură nediluată de smirnă direct pe zona afectată.

Aveţi grijă ca picioarele dvs.

Aveţi grijă ca picioarele dvs. să fie curate şi uscate. Uscaţi-le cu un uscător de păr, la o tenperatură mai mică. Dacă preferaţi să folosiţi un prosop, spalaţi-l înainte de utilizare. Purtaţi şosete curate şi uscate. Aerisiţi-le după fiecare utilizare şi nu le purtaţi mai mult de o zi. Mergeţi desculţ de cate ori aveţi ocazia sau purtaţi sandale ori altă încălţăminte bine aerisită, care lasă picioarele să respire. Încercaţi loţiuni şi pudre antifungice comercializate fară reţetă, dar evitaţi-le pe cele cu amido, care pot favoriza creşterea fungilor. Taiaţi-vă unghiile de la picioare drept, pentru a preveni infecţiile fungice. Dezinfectaţi foarfecele şi celălalte instrumente pe care le folosiţi pentru îngrijire. De asemenea, în cazul infecţiilor cu ţinea din zona inghinală, uscaţi bine zona respectivă şi purtati haine largi. Infecţiile scalpului pot fi ajutate să se vindece prin purtarea părului scurt.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Mulţi medici prescriu medicamente antifungice convenţionale pentru cazuri persistente de “picior de atlet”. Acestea pot fi foarte eficiente şi foarte costisitoare. În cazuri mai uşoare, suplimentele pot fi o metodă ieftină de a combate infecţia, simptomele încep să dispară într-o săptămână.
Vitamina C, un antioxidant, stimulează funcţia imunitară şi ajută organismul în combaterea infecţiilor fungice. Se crede că această vitamină, abundentă în citrice şi ardei, stimulează leucocitele care combat infecţiile, ceea ce fortifică apărarea imunitară.

proBio reteta unica

Vrei un sistem imunitar puternic?

ProBIO este un produs unic pe piaţa din România, fiind un preparat realizat după o reţetă originală. Acest supliment nutritiv îmbină efectele benefice ale pulberilor de Orz şi de Grâu Verde, cu cele ale unor plante medicinale recunoscute ca surse de energie şi vitalitate: Ghimbirul, Ginsengul-Siberian şi Spirulina. Băutura obţinută din amestecul acestor pulberi are certe proprietăţi nutritive, de protejare a celulelor împotriva stresului oxidativ şi de încetinire a proceselor de îmbătrânire.

ProBio revitalizează organismul şi stimulează sistemul imunitar. Ingredientele sale sunt atent selecţionate, provenind din culturi atestate ecologic. Fiecare din elementele componente ale acestui preparat deţine un rol important, fiind vital pentru menţinerea stării noastre de sănătate. 

Un tratament local ar putea fi preparatul pe bază de CAY-1.Conform studiilor efectuate pe culturi de bacterii, CAY-1, un compus izolat din ardeiul Cayenne, s-a arătat promiţător în combaterea mai multor microbi, inclusiv fungii care conduc la infecţiile fungice. CAY-1 este un agent protector natural , care apară împotriva fungilor invadatori nativi în habitatul sau tropical. Compusul nu pare a avea efecte toxice asupra celulelor umane şi pare să elimine eficient infecţiile fungice.

Dozaj recomandat pentru suplimente:
Vitamina C – 500 mg de 2 ori pe zi. Utilizată pe termen lung, poate împiedica recidiva, reduceţi doza dacă apare diaree.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.
Uz intern: echinacea, seminţe de grepfrut,
Uz extern: nuc (tinctură), cimbru de grădină
Pentru vindecarea pielii: gălbenele, ulei de arbore de ceai, ulei de usturoi.

TERAPII ALTERNATIVE

Homeopatie

  • Pentru a preintampina recidivele, pe lângă tratamentul clasic: Psorinum (CH,o doză pe săptămână, şi Candida albicans D8, o fiolă seara, timp de doua luni.

Fitoterapie

  • EPS Echinacea, o liguriţă de două ori pe zi.
  • Aromaterapie – Numeroase uleiuri esenţiale deţin proprietăţi antimicotice, dar luaţi în considerare, în special, HE Melaleuca alternifolia (arbore de ceai) – luaţi 2 picături, cu puţină miere, sau HE Cimbru cu tuianol, ori un amestec în părţi egale al acestora administrânt de trei sau patru ori pe zi.

Specialişti

  • Iniţial, pentru tratarea micozei: un homeopat sau un fito-aromaterapeut, de exemplu;
  • Suplimentar, pentru un tratament “de teren”al bolii: un homeopat, un fito-aromaterapeut, un micronutritionist, un auriculoterapeut, un naturopat etc.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

  • Usturoi – pentru alicina;
  • Iaurt – pentru probiotice;
  • Anghinare, ceapă – pentru fructooligozaharide.

Reduceţi consumul de:

  • Zahăr;
  • Alcool.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here