Blog

Herpesul

Herpesul, numit şi băşică de febră, este o infecţie dureroasă, sensibilă care apare pe buze, în afara gurii şi uneori în interior sau pe nas.
Majoritatea persoanelor au avut băşici stânjenitoare şi, de fapt, 90% din oameni au herpes cel puţin o dată în viaţă. Precedată adesea de o senzaţie de mâncărime, de arsură pulsatorie, apare o băşicuţă, umplută cu fluid. După apoximativ o zi, băşicuţa se sparge şi se formează o crustă.

Odată ce aţi avut herpes, veţi avea toată viaţa virusul care îl cauzează. Aceasta se găseşte latent în celulele nervilor şi poate reapărea din mai multe cauze, poate când sistemul imunitar este slăbit, când sunteţi foarte stresaţi sau nu aţi dormit suficient. La majoritatea persoanelor la care herpesul recidivează, acesta va apărea în acelaşi loc ca şi prima dată şi va fi mai puţin dureros. Unele persoane sunt mai predispuse la herpes şi, deşi toată lumea are virusul, numai unele persoane suferă în realitate de aceste simptome. În general, herpesul durează o săptămână sau 10 zile.

CAUZE

Cercatătorii cred că herpesul este cauzat cel mai probabil de virusul herpes simplex de tip 1 (a nu se confunda cu virusul herpes simplex de tip 2, care cauzează herpesul genital transmis pe cale sexuală).
Se crede că virusul care cauzează herpesul poate fi împrăştiat prin atingere cu herpesul de pe buze sau alte părţi ale corpului, în principal membranele mucoase ale ochilor, nasului şi, în cazuri rare, e drept, zonele genitale.

Pentru prevenirea împrăştierii sale sunt importante spălatul atent al mâinilor şi evitarea săruturilor în etapa inciepientă a herpesului. După ce a prins crustă, herpesul este mai puţin contagios.

Herpesul poate fi declanşat de anumiţi factori, cum sunt oboseala, radiaţiile ultraviolete (prea multă expunere la soare), modificări hormonale cum este ciclul, unele medicamente care reduc eficienţa sistemului imunitar, infecţiile şi stresul.
Măsurile dietetice pot ajuta la stimularea apărării sistemului imunitar; aceasta este importantă pentru prevenirea posibilă şi controlul herpesului.

SIMPTOME

✅ Erupţia iniţială: băşicuţe dureroase pe buze sau în jurul acestora, uneori însoţite de simptome asemănătoare gripei şi de umflarea nodurilor limfatice din apropiere.
✅ Recidive: senzaţie de mâncărime sau înţepătură pe buze, urmată peste o zi sau două de una sau mai multe băşicuţe umplute cu lichid.

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Unii medici consideră că o dietă bogată în lizină poate reduce revenirea herpesului. Lizina este un aminoacid despre care se crede că împiedică apariţia herpesului (sau reduce durata sa) prin acţiunea asupra absorbţiei argininei, un aminoacid despre care se presupune că este necesar pentru multiplicarea virusului herpesului.

Astfel, pe lângă consumul de alimente bogate în lizină, trebuie să încercaţi să evitaţi alimentele care conţin arginină.
Studii preliminare sugerează că substanţele antivirale existente în usturoi pot fi eficiente în prevenirea herpesului.

O altă strategie nutriţională pentru combatea şi controlul herpesului este consumul regulat de alimente care menţin puternic sistemul imunitar.

Alimentele bogate în vitamina C şi zinc au puteri antioxidante care sporesc capacitatea sistemului imunitar de a ajuta la combaterea virusului care cauzează herpesul. Herpesul tinde să producă atunci când corpul este stresat, ceea ce poate compromite sistemul imunitar.

Ce mai puteţi face

Aplicaţi loţiune de protecţie solară (cu SPF minimum 15) pe buze, pentru a preveni reapariţia erupţiilor. Într-un studiu asupra unor persoane cu herpes recidivant, cele care nu foloseau loţiune de protecţie solară făceau erupţii după 80 de minute petrecute la soare. Nu atingeţi băşicuţele; riscaţi să răspândiţi virusul. În timpul unei erupţii herpetice şi câteva zile după încetarea acesteia, limitaţi toate contactele fizice (sărut şi relaţii sexuale), pentru a vă proteja partenerul de infectare; de asemenea, nu folosiţi în comun obiecte precum prosoape, lame de ras, pahare sau periuţe de dinţi.

Încercaţi să practicaţi yoga, meditaţia sau alte forme de relaxare pentru a reduce stresul, care poate favoriza erupţiile herpetice.
Când vă deranjează un herpes, ţineţi un cub de gheaţă pe zona afectată de câteva ori pe zi şi veţi reduce durerea, iar băşicile se vor usca. Pentru a preveni alte pusee eruptive, întăriţi-vă sistemul imun prin tratamente regulate cu plante imunostimulatoare. Suplimentele alimentare pot fi folosite împreună cu creme antivirale precum aciclovir sau penciclovir, care favorizează vindecarea.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

O deficienţă a unei substanţe nutritive poate slăbi performanţele sistemului imunitar; orice persoană care suferă de herpes trebuie să ia în mod regulat un supliment eficace cu multivitamine şi multiminerale. Suplimentele ajută la reducerea erupţiilor şi accelerează procesul de vindecare. Trebuie folosite împreună de la primul semn de erupţie, rezultatele văzându-se după două-trei zile.

Aminoacidul lizină suprimă dezvoltarea HSV-1 dacă e luată pe cale orală sau aplicată pe băşici, sub formă de cremă. Se poate folosi pe termen lung şi poate preveni erupţiile. Vitamina C şi flavonoidele sunt antioxidanţi eficienţi, care favorizează vindecarea eliminând radicalii liberi – compuşi care apar în mod natural şi afectează celulele; ambele suplimente stimulează celulele antivirale ale sistemului imunitar. Sunătoarea poate îmbunătăţi la rândul ei acţiunea sistemului imunitar şi are importante proprietăţi antivirale.

Studiile clinice au arătat că zincul ajută la vindecare, probabil deoarece măreşte imunitatea.
Aplicarea de ulei de vitamina E pe erupţii poate fi de ajutor; alte preparate utile sunt cremele cu extract uleios de sunătoare. Aplicaţi de două ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Dozaj recomandat pentru suplimente

Lizină
Dozaj: 1000 mg de trei ori pe zi, în caz de erupţii.
Precauţie: De evitat în timupl sarcinii şi al alăptării.
Sfat: Se ia pe stomacul gol; nu se recomandă copiilor.
Cremă de roiniţă
Dozaj: Aplicaţi crema pe erupţii, de două-patru ori pe zi.
Sfat: Roiniţa se mai numeşte balsam de lămâie.
Vitamina C/flavonoide
Dozaj: 500 mg vitamina C şi 200 mg flavonoide de două ori pe zi..
Sfat: Folosiţi în caz de erupţii; reduceţi doza dacă apare diaree.
Sunătoare
Dozaj: 300 mg extract de trei ori pe zi.
Sfat: Alegeţi un produs standardizat cu 0,3% hipericină.
Echinacea/hydrastis
Dozaj: 200 mg echinacea şi 125 mg hydrastis de patru ori pe zi.
Sfat: Se găsesc separat sau în combinaţie.
Zinc
Dozaj: 15 mg pe zi.
Sfat: Dacă luaţi un supliment cu zinc timp de peste o lună, alegeţi unul care conţine şi 2 mg cupru.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.

Uz intern

  • Echinacea (tinctură, 1:5 în alcool 45%) Luaţi câte 15 picături în apă de 3 ori pe zi.
  • Roiniţă (capsule. 200 mg) Luaţi câte o capsulă de 3 ori pe zi, înainte de mese. Copiilor le sunt permise doar 2 capsule pe zi.
  • Lemn-dulce Infuzaţi 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină într-o cană cu apă clocotită timp de 10 minute. Strecuraţi. Beţi 2 căni pe zi timp de 4-6 săptămâni şi urmaţi o dietă hiposodică.

Uz extern

  • Lumânărică Înmuiaţi 3 linguriţe de plantă uscată în 300 ml de apă rece timp d 30 minute. Aduceţi încet la fierbere, apoi strecuraţi. Aplicaţi o compresă înmuiată în acest decoct pe zonele afectate, de 2 ori pe zi.
  • Roiniţă Infuţi 20 g de frunze, tulpini şi flori uscate în 500 ml de apă clocotită, 10 minute. Aplicaţi pe leziuni de 2 ori pe zi. (Cremă de roiniţă, cu puternică acţiune antivirală, trebuie utilizată de la primele senzaţii de mâncărime.)
  • Gălbenele Infuzaţi 5 g de inflorescenţă uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Strecuraţi. Aplicaţi o compresă înmuiată în această infuzie pe aria afectată, de 3-4 ori pe zi.
  • La recomandarea unui specialist în mecina plantelor – Scorţişoară (ulei esenţial)

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

HOMEOPATIE
  • Pentru toate cazurile: Vaccinotoxicum 9CH, o doză pe zi, timp de 3 zile.
  • Herpes pe buza inferioară, uscat şi crăpat: luaţi, în plus, Natrum muriaticum 5 CH, 3 granule dimineaţa şi seara.
  • Herpes pe ambele buze, cu senzaţie de iritaţie şi tendinţă de a se replia: luaţi, suplimentar, Sepia 7 CH, 3 granule dimineaţa şi seara, timp de 8 zile.
FITOTERAPIE
  • Extract de seminţe de grepfrut, 10-20 de picături de patru ori pe zi; sau EPS Chiparos(2/3) şi Echinacea(1/3), o linguriţă de trei ori pe zi, timp de 10 zile.
  • Aplicaţi local Calendula, tinctură de bază, de trei sau patru ori pe zi.
AROMATERAPIE
  • Aplicaţi local puţin ulei esenţial de Melaleuca alternifolia (arbore de ceai) sau ulei esenţial de Ravensara aromatica (arbore de camfor), de patru sau cinci ori pe zi.

Specialişti

  • Pentru tratamentul “terenului” bolii: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut, un medic antropozof etc.
  • Pentru a putea face faţă cu mai mult succes stresului: o psihoterapie, sofrologia, relaxarea, meditaţia sau practicarea unei gimnastici energetice.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

  • Curcan, lactate, ouă, pui – pentru lizină
  • Citrice, fructe de pădure, kiwi, pepeni – pentru vitamina C
  • Carne de pasăre, cereale integrale, fasole, fructe de mare – pentru zinc

Reduceţi consumul de:

  • Ciocolată
  • Nucifere
  • Seminţe
  • Gelatină

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Vitamina A.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Orz Verde.

Share this post

Leave your thought here