Blog

glucozamina

Glucozamina

Acest mijloc promiţător de a combate artrita ajută la formarea cartilajului. Acesta asigură “amortizările” la capetele oaselor – şi protejează şi întăreşte articulaţiile, calmând durerea şi reducând rigiditatea. Cu toate că organismul produce glucozamină, suplimentele pot fi benefice. Glucozamina este o moleculă destul de simplă care conţine glucoză.

Se găseşte în concentraţii relativ ridicate în articulaţii şi ţesuturile conjunctive. De unde organismul o foloseşte pentru a forma moleculele mai mari necesare refacerii şi menţinerii cartilajelor. În ultimii ani, glucozamina a devenit disponibilă ca supliment nutriţional. Se vând forme variate, printre care sulfat de glucozamină N-acetil glucozamină. Sulfatul de glucozamină este forma preferată în artrită. Este folosită uşor de organism (90 până la 98% se absoarbe prin intestin) şi pare a fi foarte eficientă în ameliorarea acestei afecţiuni.

Cu toate că unii medici consideră că glucozamina este un remediu în artrită, nici un supliment sau o combinaţie de suplimente nu poate pretinde acest lucru. Glucozamina produce totuşi o atenuare semnificativă a durerii şi inflamaţiei la circa jumătate din cei suferă de artrită. Mai cu seamă la cei care au forma obişnuită, legată de vârstă, cunoscută ca osteoporoză. Poate să ajute şi bolnavilor de artrită reumatoidă şi de alte tipuri de afecţiuni articulare.

BENEFICII MAJORE

Folosită pentru a trata artrita în circa 70 de ţări, glucozamina poate uşura durerea şi inflamaţia. De asemenea creşte gradul de mobilitate şi ajută la refacerea articulaţiilor îmbătrânite şi deterionate din genunchi, şolduri, coloană vertrebrală şi mâini. Studiile recente arată că ea poate fi chiar mai eficace în calmarea durerii şi a inflamaţiei decât medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale, cum ar fi aspirina şi ibuprofenul, luate în general de persoanele care suferă de artrită – fără efectele lor secundare nocive.

În afară de acestea, în timp ce medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale maschează durerea artritică, ele fac puţin pentru a opri agravarea bolii – şi pot chiar să o agraveze, micşorând capacitatea organismului de a forma ţesut cartilaginos. În schimb, glucozamina ajută la formarea cartilajului şi poate să refacă articulaţiile deteriorate. Cu toate că nu poate face multe pentru persoanele cu artrită în stadii avansate, când cartilajul este complet distrus, poate aduce beneficii pentru milioane de oameni cu simptome slabe până la moderat de severe.

BENEFICII SUPLIMENTARE

Fiind un fortifiant general al articulaţiilor, glucozamina poate fi utilă în prevenirea artritei şi în toate formele de boli articulare degenerative, legate de vârsta. Poate, de asemenea, să accelereze vindecarea leziunilor articulare acute, cum ar fi o gleznă sau un deget luxat. Sportivii iau adesea glucozamina pentru prevenirea leziunilor musculare.

Glucozamina – MOD DE ADMINISTRARE

Dozaj
Doza uzuală pentru artrită şi alte afecţiuni este de 500 mg de sulfat de glucozamina de 3 ori pe zi sau de 1500 mg pe zi. Această cantitate s-a dovedit a fi sigura pentru toţi indivizii şi eficientă pentru cei mai mulţi.

Glucozamina se ia de obicei timp îndelungat şi pare să nu prezinte riscuri. S-ar putea ca rezultatele ei să nu se vadă la fel de repede ca la analgezicele sau la antiinflamatoarele convenţionale (acţioneaza de obicei în 2 până la 8 săptămâni), dar beneficiile ei sunt mult mai mari şi mai de durată dacă este luată un interval mai lung de timp. Luaţi glucozamină la masă pentru a reduce la minim riscul de tulburări digestive.

Pe lângă glucozamină, unele suplimente conţin o componentă cartilaginoasă înrudită, numită sulfat de condroitin, şi uneori alţi nutrienţi, cum ar fi niacina sau S-adenosilmetionina (SAM). Se sunţine că aceştia au un potenţial ridicat de formare de cartilaj, dar aceste beneficii nu au fost fundamentate. Alte suplimente care se iau uneori împreună cu glucozamina pentru artrită sunt boswellia, un extract din seminţe de ţelină şi cremă de ardei iute, aplicată local. Nu s-au înregistrat reacţii adverse când glucozamina este folosită cu alte suplimente sau cu medicamente eliberate cu sau fără reţetă (OTC-uri).

EFECTE SECUNDARE POSIBILE

Suplimentele de glucozamină – o substanţă naturală produsă de corp – par să fie lipsite de efecte secundare, cu toate că nu s-au făcut studii pe termen lung. Efecte gastrointestinale, cum ar fi indigestia sau greaţă, sunt rare la cei care iau suplimente cu glucozamină. Dacă apare vreunul dintre aceste simptome, luaţi glucozamină în timpul mesei.

PRECAUŢII

NU UITAŢI: dacă suferiţi de o boală, consultaţi medicul înainte de a lua suplimente.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *