Blog

Dieta ca mod de viaţă

Mulţi consideră că majoritatea bolilor apar din cauza stresului pe care trebuie să-l suportăm zilnic. Specialiştii nutriţionişti au ajuns la concluzia că 70 % din boli sunt provocate mai ales de dieta necorespunzătoare. În ultima vreme, a crescut interesul pentru calitatea alimentelor şi a stării de sănătate în general.
Pe piaţă, au apărut numeroase cărţi de specialitate ce răspund acestor cerinţe. Diferiţi autori mai mult sau mai puţin avizaţi oferă soluţii adesea originale. Totuşi luaţi aminte!

Dacă nu ai dimensiunile unui top-model nu e sfârşitul lumii
Sunt foarte la modă sfaturile în ceea ce priveşte dieta, regimul, dar numai în scop estetic, fără nici o legătură cu alimentaţia sănătoasă necesară unui organism în plină formă. De parcă tot ceea ce contează pe lume e să fii slab şi frumos!

Deocamdată nu sunt prea mulţi nutriţionişti
Problemele legate de modul în care ne hrănim sunt numeroase şi importante. Nici una dintre ele nu e de neglijat. Din păcate, nu există prea mulţi specialişti în acest domeniu. Cel puţin la Facultatea de Medicină se acordă puţină atenţie acestui subiect. Dacă vreţi, putem privi această realitate că pe un paradox: viitorul medic e mult prea preocupat de prescrierea medicamentelor, pentru a şti să dea sfaturi practice în ceea ce priveşte cum şi cât trebuie să mănânce pacientul.

Nu uitaţi: dieta şi alimentaţia raţională e secretul sănătăţii până la adânci bătrâneţi

Ardeiul gras – un adevărat medicament
Foarte multe alimente conţin un număr însemnat de substanţe nutritive esenţiale pentru organismul uman. De exemplu ardeiul gras, roşu, bulgăresc conţine vitamina C în proporţie de până la şase-şapte ori mai mare decât o lămâie sau o portocală. Folosind acesta legumă fie crudă, fie ca ingredient de bază în mâncărurile ce le preparăm înainte de sezonul rece, vom face faţă mult mai uşor gripei ce ne paşte prin întărirea considerabilă a sistemului imunitar.

Cura de slăbire ne dă mereu bătăi de cap
Mai ales femeile ţin cură de slăbire. Ele cumpără diverse produse dietetice cărora li se face zi de zi reclamă. Pentru ele preparatele miraculoase sunt singura metodă de a avea o siluetă de invidiat într-un timp record. Dar chiar aşa stau lucrurile?! Sincer, nici până în ziua de azi nu s-a descoperit reţeta minune cu ajutorul căreia o persoană să poată slăbi repede şi să-şi menţină silueta ani întregi fără nici cel mai mic efort. Nu există aşa ceva… încă! Din punctul nostru de vedere nu este vorba decât despre un mit comercial ce funcţionează foarte bine.

Surplusul de greutate poate fi privit ca o boală
Cei (cele) care doresc să aibă o siluetă subţire trebuie să ştie mai întâi de toate că nici un ceai sau preparat dietetic nu-i poate ajuta o veşnicie. Singura soluţie constă într-o nutriţie corespunzătoare combinată cu exerciţii fizice zilnice. Rezumaţi-vă la o astfel de dietă pentru a vă bucura de un mod de viaţă comod şi simplu! Nu trebuie decât un pic de voinţă şi ceva mai multă conştiinciozitate. Avertisment: preparatele speciale, ceaiurile de slăbit, pastilele nu grăbesc doar pierderea surplusului de kilograme, dar şi lipsa apetitului, diminuarea energiei, deficitul de vitamine etc..

Viaţa e grea, mâncarea e scumpă

Având în vedere condiţiile unei economii de piaţă prost înţeleasă, nu toată lumea dispune de mijloace financiare suficiente pentru a-şi asigura hrana zilnică. Nu putem vorbi despre malnutriţie, ca în cazul ţărilor din lumea a treia. Dar nu oricine, mai ales pensionarii, îşi permite să cumpere o bucată de carne sau de brânză în fiecare săptămână.

Multa mâncare nu înseamnă neaparat multe calorii
O franzelă, de pildă, conţine un număr de calorii suficient unui om normal. Problema e alta, alimentele şi-au pierdut consistenţa. Cu această problemă se confruntă şi săracii, şi bogaţii.

Indiferent de preţ, calitatea trebuie să fie pe primul loc
Un aliment sănătos nu e totdeauna şi scump. Pentru organism nu contează de unde obţine de exemplu vitaminele. Poate fi vorba atât de banane, ananas, kiwi, cât şi de sfeclă, pătrunjel şi alte verdeţuri. Financiar vorbind, unele sunt scumpe, altele ieftine, dar din punct de vedere nutriţional toate sunt la fel de bune.

Câteva fire de urzică fac minuni
În urzică găsim vitamina C de patru ori mai mult decât în citrice. Spre seară, când în organism se înregistreză un deficit de vitamina C, o mână de urzică arucată într-o ciorbă de legume se dovedeşte a fi excelenţă. Astfel, cu puţin efort vom prepara pentru întreaga familie o mâncare sănătoasă..

Afacerile implică riscuri
Din cauza muncii stresante, dar şi pentru că iau masa în fugă, mâncând un hamburger sau o delicatesă în drum spre o şedinţă care nu suferă întârziere, oamenii de afaceri în general riscă să se îmbolnăvească de arteroscleroză sau să capete complicaţii cardiace. În cazul lor mai ales colesterolul creşte de două ori mai repede decât în mod obişnuit, producând dereglări ale circulaţiei sangvine.

Share this post

Leave your thought here