Crețișoara (Alchemilla vulgaris)
Arbustul are coadă cu tulpină, cu 7-14 lobi, cu marginea rotunjită sau dinţată. Florile mărunte, numeroase, verde-deschise pot fi văzute din mai până în septembrie. Tulpina lemnoasă este de culoare neagră. Dimineaţă, pe mijlocul frunzelor se poate găsi câteva picături de rouă.
Unde se găseşte crețișoara?
Crețișoara. planta perenă, din familia rozaceelor se găseşte în soluri, fâneţurile, marginea pădurilor bogate cu humus din Europa şi Asia. Specialiştii recomandă ca planta să nu fie recoltată dis-de-dimineaţă, ci numai dupa uscarea picăturilor de rouă.
Planta se înmulţeşte asexual, adică produce muguri identici. Poate de aici şi credinţa că această plantă readuce virginitatea, adică fertilitatea şi frumuseţea pierdute ca urmare a procesului de îmbătrânire. În decursul timpului s-au stabilit mai multe efecte ale plantei. Germanii aduceau planta ca ofrandă zeiţei Frigga, zeiţa naturii şi a fertilităţii. De aici se vede ca încă din timpuri străvechi se cunosteau efectele plantei. În prezent planta este utilizată la uşurarea durerilor la femei, la combaterea durerilor cauzate de menstruaţie, la uşurarea simptomelor menopauzei şi în caz de scurgeri vaginale de etiologie necunoscută. În general creţişoara întăreşte organele genitale feminine, în special uterul. O specie a plantei (din Alpi) se utilizează în caz de creştere în greutate. Decoctul amărui are efect astringent, reducând sângerarea. Combinată cu traista-ciobanului, creţişoara ajută contra atrofiei musculare şi în bolile musculare grele, incurabile. Această plantă medicinală extrem de valoroasă se foloseşte şi în scleroză multiplă. Creţişoara nu ajută numai în tulburări menstruale, leucoree, afecţiuni ale organelor pelviene şi indispoziţii la vârsta menopauzei, ci ajută în perioada pubertăţii.
Care părţi se utilizează?
Planta se recoltează fără rădăcină, la începutul perioadei de înflorire, din mai până în septembrie şi se usucă în loc uscat şi răcoros, suspendată.
Substanţe active
Cunoaştem că planta conţine tanin, substanţe amare şi foarte puţine uleiuri volatile. Mecanismul acestor substanţe nu este cunoscut în totalitate. Din acest motiv medicina pune sub semnul îndoielii efectele sale atât de apreciate de medicina populară.
Domeniul de aplicare
- ✅ dureri menstruale
- ✅ probleme cauzate de menopauză
- ✅ dureri şi spasme la nivelul organelor genitale feminine
- ✅ în caz de scurgeri vaginale inofensive
- ✅ probleme gastrice şi intestinale
- ✅ coşuri la pubertate