Legumele şi cosmetica
Cosmetica cu legume – beneficii pentru orice tip de ten
Roşiile cu branză de vaci redau prospeţimea oricărui tip de ten. Roşiile conţin multe substanţe nutritive folositoare omului, săruri minerale şi vitamine. De asemenea sunt foarte bogate în potasiu.
Roşia
Pe lângă larga lor utilizare în gastronomie, din cele mai vechi timpuri, roşiile sunt folosite şi în cosmetica populară.
- În cazul unui ten gras, de culoare pamântie şi cu pori foarte mari se foloseşte o mască pe bază de roşii. Pe locurile cu pori se aplică bucăţele de roşie şi se ţin căteva minute.
- Pentru tenul uscat este recomandată de asemenea o mască din roşii. Se amestecă o roşie dată pe răzătoare cu o cantitate mică de amidon până se obţine o pastă. Apoi se adaugă câteva picături de ulei vegetal. Masca se întinde pe faţă pentru 20 de minute, apoi se spală cu apă calduţă.
- Pentru orice tip de ten este indicată o masca din roşii şi branză de vaci. Se amestecă două linguri de branză proaspată, o lingură de lapte, o linguriţă de ulei de floarea-soarelui, o roşie taiată bucăţele. Pasta obţinută se întinde pe faţă pentru 15-20 de minute, se spală cu apă calduţă, apoi se limpezeşte cu apă rece.
- În cazul porilor foarte mari este bine să vă puneţi pe faţă bucăţele de roşie sau să înmuiaţi o bucată de pânză în suc de roşii. Apoi să vă acoperiţi faţa cu ea pentru 15-20 de minute.
Castravete şi albuş de ou pentru pielea ofilită
Castraveţii conţin zahăr, vitamine, săruri minerale care contribuie la îmbunătăţirea asimilării produselor albuminice şi a digestiei. În medicina populară, castraveţii proaspeţi şi sucul din ei se folosesc în cazul afecţiunilor stomacale, ale ficatului şi ale rinichilor.
Pentru protejarea tenului, a pielii de pe mâini şi gât, castraveţii sunt folosiţi şi în cosmetica populară.
- Masca pe bază de castraveţi însănătoseşte pielea, o catifelează, face să dispară porii, albeşte pielea. Este recomandată în cazul tenului obosit şi vestejit, cu pori mari şi coşuri.
- Atunci când curăţaţi un castravete, lăsaţi pe coajă mai mult mieză. Puneţi-vă această coajă pe faţă. Dacă între momentul în care aţi curăţat castravetele şi momentul în care folosiţi coaja în scopuri cosmetice au trecut câteva ore, nu vă temeţi să puneţi coaja la frigider, proprietăţile sale extraordinare se vor menţine.
- Daţi pe răzătoare un castravete. Pasta obţinută puneţi-o pe o bucată de pânză şi acoperiţi-vă cu ea faţa pentru câteva minute.
- Bateţi spumă un albuş de ou. Adăugaţi două linguri de suc de castravete proaspăt stors şi amestecaţi bine. Este o mască foarte indicată pentru pielea ofilită cu pori mari.
- Iată şi o reţetă foarte veche pentru pielea grasă. Luaţi câţiva castraveţi mici, curaţaţi-i şi tăiaţi-i mărunt. Puneţi castraveţii tăiaţi într-un pahar (pe jumătate), apoi umpleţi paharul cu alcool. Acoperiţi-l cu ceva şi puneţi-l la soare. După 12 zile strecuraţi conţinutul şi frecţionaţi-vă faţa în fiecare zi cu lichidul obţinut.
Tenul uscat se tratează cu lapte şi castravete
- Vă puteţi masa de asemenea pielea feţei cu o bucată de castravete proaspăt. Iar după o jumătate de oră vă puteţi spăla cu apă rece.
- Dacă pielea este puţin prea uscată şi crăpată, puteţi pregăti laptele de castravete. Câteva bucăţele de castravete se pun în lapte şi se lasă într-un loc răcoros 24 de ore. Dimineaţa se unge faţa cu acest lapte. Atunci când s-a uscat se spală cu apă rece.
- Sucul de castravete catifelează pielea şi îi redă elasticitatea pierdută. O lingură de suc de castravete se amestecă cu o lingură de ulei de migdal. Se unge cu acest amestec faţa, după o jumătate de oră vă puteţi spăla cu apă rece.
- Pentru tenul uscat este indicată o cremă hidratantă cu castravete. Se dizolvă la baie de aburi 15 grame de ceară de albine. Se adaugă treptat în ea 60 de grame de ulei de migdale şi un castravete curăţat şi dat pe răzătoare. Se acoperă vasul şi se lasă la baie de aburi o oră. Se amestecă din când în când, se lasă să se răcească, apoi se agită bine vasul. Se întinde crema pe faţă şi pe gât pentru o jumătate de oră, asemenea unei masti.
- Pentru pielea uscată este recomandată o mască pe bază de castravete. Doi castraveţi proaspeţi se dau pe răzătoare, se adaugă faină de ovăz pănă se obţine o pastă. Iar în cazul pielii foarte sensibile se adaugă şi smântână proaspătă. Masca se aplică pe faţă pentru 20-25 de minute, apoi se înlatură cu un tampon înmuiat în apă la temperatură camerei.
Sucul de castravete înlatură pistruii
- Următoarea mască se potriveşte pentru orice tip de piele: două linguri de brânză de vaci, o lingură de lapte, o linguriţă de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe răzătoare, puţin pătrunjel. Pasta obţinută se întinde pe faţă pentru 15-20 de minute, apoi se înlătură cu apă caldă, după această procedură se limpezeşte faţa cu apă rece.
- Pentru orice tip de ten este indicată o mască de legume combinate: se curăţă de coajă un castravete, apoi se aplică pe faţă şi pe gât pentru 3-5 minute, după această procedură pe faţă se pune un morcov dat pe răzătoare amestecat cu un gălbenuş de ou (procedura durează 20 de minute),masca se spală cu apă calduţă, iar apoi cu apă rece.
- În cazul pielii palide şi ofilite se pregăteşte o mască cu castravete: se amestecă o lingură de miere cu un castravete dat pe răzătoare, se aplică masca pentru 20-25 de minute, apoi se spală cu un decoct din petale de trandafir. Persoanelor care transpiră foarte mult li se recomandă sa îşi maseze de câteva ori faţa cu o bucată de castravete proaspăt.
- Pe locurile unde se formează mai repede ridurile, în jurul gurii, se pot pune bucăţele de castravete congelat.
- Pistruii pot fi îndepărtaţi sau făcuţi mai puţin vizibili dacă de câteva ori pe zi se spală faţa cu suc proaspat de castravete, dar şi cu tinctură de hrean în oţet.
- Dacă din cauza soarelui vă apar pete pigmentate, pistrui, frecţionaţi-vă seara faţa cu o bucată de castravete, apoi ungeţi-vă cu iaurt. În afară de aceasta, sucul de castravete împrospătează pielea, iar iaurtul şi laptele proaspat pastrează pielea catifelată.
Morcovul cu lapte hidratează pielea
- O mască din morcov ras împrospatează foarte mult tenul. Pe faţa curata se pune un strat subţire de morcov şi se lasă pentru 20 de minute.
- Pielea este hidratată şi catifelată şi de următoarea mască: un morcov ras se amestecă cu o lingură de lapte şi se aplică pe faţă. Faţa se curaţă foarte bine cu suc de morcov.
- Pentru pielea palidă, cu o culoare ştearsă este indicată o masca cu morcov, care trebuie aplicată de doua-trei ori pe săptămână, timp de o lună, după această perioadă pielea va capata o culoare vie ca şi cum v-aţi fi bronzat. Pentru aceasta, morcovul se dă pe răzătoare, se pune pe o bucată de tifon şi aplică pe faţa pentru 15-20 de minute, după această procedură pielea se spală cu apă calduţă.
- Se dau pe răzătoare trei morcovi, se adaugă o lingură de piure de cartofi proaspăt pregătit, o jumătate de gălbenuş de ou, se amestecă bine şi se întinde pe faţă într-un strat egal, este o mască foarte indicată pentru redarea prospeţimii tenului.
- Masca din morcov acţioneaza foarte bine şi asupra tenului gras, palid. Se dă pe răzătoare un morcov, se amestecă cu o cantitate mică de talc şi se întinde pe faţă.
- O alta mască recomandată pentru tratarea tenului gras este următoarea: se dă pe răzătoare un morcov, se amestecă cu un albuş de ou bătut spumă, apoi se adaugă făină până se obţine o pastă omogenă, se întinde pe faţă şi pe gât pentru 20 de minute.
Morcovul şi smântâna vă scapă de petele roşii de pe faţă
- În cazul pielii care transpiră foarte repede este indicată o mască din morcov proaspăt: se dau pe răzătoare doi morcovi, se adaugă un gălbenuş crud şi câteva picături de ulei vegetal. Se aplică masca pentru 20-25 de minute, apoi se înlătură cu un tampon de vată şi se spală faţa cu apă rece.
- Un mijloc foarte indicat împotriva petelor roşii de pe faţă este morcovul ras, peste un morcov se adaugă o lingură de smântână proaspătă. Amestecul se aplică pe faţă pentru o jumătate de oră, după care se spală cu apă la temperatura camerei.
- Pentru pielea uscată puteţi folosi urmatoarea reţetă: o linguriţă de suc de morcov se amestecă cu o linguriţă de brănză de vaci proaspată şi o linguriţă de smântână, masca se aplică pentru 20 de minute şi se spală cu apă calduţă.
- Pentru catifelarea pielii este recomandată o mască cu măr şi morcov, aceasta netezeşte ridurile, iar faţa îşi recapătă prospeţimea.