Blog

Colesterol mărit– vorbeşte cu medicul tău despre asta!

Ce reprezintă LDL – colesterol? LDL (Low-density lipoprotein – densitate scăzută de lipoproteine) este un termen folosit pentru colesterol „rău”, o substanţă „ceroasă”, asemănătoare grăsimii.

Te întrebi de ce nivelul LDL, sau a colesterolului rău este atât de mare? În acest articol vă vom prezenta pe scurt povestea Martei, care deasemenea a vrut să ştie mai multe informaţii despre ce înseamnă LDL colesterol, cum îi poate afecta sănătatea şi ce poate face pentru a-l ţine sub control.

 

Aşadar în continuare veţi afla:

✅ cum afectează LDL sănătatea ta;
✅ ce cauzează nivelul de colesterol ridicat;
✅ cum putem sa controlăm nivelul lui.

Să facem cunoştinţă cu Marta. „Nu-mi place să vorbesc foarte mult despre vârsta mea, dar adevărul este că am 49 de ani. Am fost profesor timp de 15 ani. Am încercat să am grijă de mine.

✅ merg pe jos în fiecare zi;
✅ evit mâncărurile grase, sarea şi dulciurile;
✅ mănânc multe legume şi preparate cu fibre cum ar fi pâine din cereale integrale;
✅ când simt nevoia de un desert, aleg fructele.

Veste bună, este că mă simt bine. Vestea rea, este că nivelul LDL, adică nivelul colesterolului rău este mare. Mama şi surorile mele au aceeaşi problemă. Sora mea, mai mare, Leona, a avut un infarct acum câţiva ani. Asta m-a speriat. Doctorul meu, Dr.Watson, mi-a spus că toate lucrurile pe care le fac sunt corecte. Am rugat-o să-mi explice de ce am totuşi colesterolul mare şi ce pot face să-l ţin sub control.

Iată câteva din întrebările ce mă frământau şi răspunsurile pe care le-am aflat:

Ce-l face pe colesterolul „rău” atât de rău?

colesterol

Colesterolul “rău” este un alt cuvânt folosit pentru LDL-colesterol. Colesterolul este o substanţă ceroasă, asemănătoare cu grăsimea pe care corpul o produce în mod normal. Un nivel mare al LDL-ului poate însemna că este prea mult colesterol produs în artere, vasele de sânge care transportă sângele către inimă şi restul organismului. Arterele blocate îngreunează circulaţia sângelui către inimă. Acestea pot fi cauza unui infarct sau accident vascular cerebral. Cu cât cantitatea de LDL în sânge este mai mare, cu atât cresc şansele apariţiei unei boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Ce produce o cantitate de colesterol mare?

Foarte multe lucruri pot afecta nivelul de colesterol din sânge:

✅ unele mâncăruri au un tip de grăsime, numite saturate, care duc la creşterea colesterolului. Măresc cantitatea de colesterol „rău”mai mult ca oricare aliment din dieta ta;
✅ poţi consuma grăsimi saturate din unele tipuri de cărnuri, produse lactate, dulciuri şi produse de patiserie. Alimentele prăjite şi foarte procesate au un conţinut de grăsimi saturate mare desemenea;
✅ dacă eşti supraponderal poate deasemenea fi o cauză a unui nivel ridicat de LDL;
✅ fumatul este dăunător organismului tău din mai multe motive, unul dintre ele fiind faptul că scade nivelul HDL, sau a colesterolului “bun”.
De ce nivelul de colesterol este ridicat chiar şi atunci când avem un stil de viaţă sănătos?

Chiar dacă facem toate lucrurile cum trebuie, precum evităm mâncărurile grase, facem exerciţii fizice zilnic şi nu fumăm, colesterolul poate fi totuşi mare. Genetica joacă un rol important, deasemenea:

✅ unii oameni moştenesc gene ce fac ca organismul lor să producă mai mult colesterol sau corpul nu poate fi capabil să absorbă(să folosească) destul colesterol;
✅ alţi oameni cu alte probleme de sănătate pot avea deasemenea probleme în a-şi controla nivelul colesterolului, precum cineva care a suferit un infarct sau atac cerebral. O persoană cu diabet sau boli ale tiroidei pot avea un colesterol mare.
Ce înseamnă prea mare?

Nu există o cifră corectă valabilă pentru toţi. Experţii spun că un nivel normal, corect ţine mai puţin de cifre şi mai mult de noi. Medicul tău poate vorbi cu tine despre ce e bine să faci şi să colaboraţi împreună pentru găsirea unui tratament care să te ajute să scadă riscul producerii unui infarct sau accident vascular cerebral.

Începe prin a-i spune medicului tău:

✅ toate problemele tale de sănătate şi ale familiei tale;
✅ ce fel de mâncare consumi;
✅ cât de activ eşti;
✅ dacă fumezi.

Este foarte important să fii sincer cu medicul tău ca ea/el să te ajute să minimalizezi factorii de risc!

Care este riscul de a suferi un infarct?

Pentru a putea schiţa acest risc, doctorul tău va ţine cont de examenul fizic, de stilulul tău de viaţă şi teste de laborator şi deasemenea de istoricul tău medical.

Care sunt obiectivele pe care trebuie să le urmăresc pentru a-mi putea controla nivelul colesterolului?

Dacă ai prea mult LDL, obiectivul este să scazi nivelul colesterolului din sânge pentru a reduce riscul producerii unei boli de inimă. Pentru a scade cifrele, este foarte important să faci mişcare şi să mănânci sănătos. Dacă fumezi, renunţă. Dacă colesterolul este totuşi mare, medicul îşi va recomnda unele tratamente medicamentoase pentru a te ajuta.
Chiar dacă facem toate lucrurile bune, sunt unii oameni care prezintă condiţii genetice şi de aceea pentru ei e mai greu să-şi menţină sub control nivelul lui.

Care sunt opţiunile mele în ceea ce priveşte medicamentaţia?

Cele mai comune tratamente pentru a-ţi control nivelul de colesterol sunt statinele. Dacă ai în familie un istoric cu membri ce au avut astfel de probleme, statinele singure nu sunt suficiente pentru a scade nivelul colesterolului. Persoanele care au suferit un infarct sau accident vascular cerebral au deasemenea nevoie şi de alte medicamente pe lângă cel cu statine.
Astăzi, sunt multe medicamente noi, incluzând cele injectabile, numite inhibitori PCSK9 care se administrează o dată sau de două ori pe lună. Toate acestea te pot ajuta să-ţi atingi obictivele.”

Colaborează cu medicul tău pentru a crea cel mai bun plan pentru tine.

Produsele naturiste vă pot ajuta foarte mult în scăderea nivelului de colesterol din sânge, noi vă recomandăm:

referinţe Kathleen L. Kilrain – Talking to your doctor about your cholesterol, 20 Oct. 2015

Alt articol despre acest subiect: Colesterolul

Share this post

Leave your thought here