Blog

Coada-şoricelului (Achillea millefolium)

Coada-șoricelului este o plantă perenă, care creşte în sălbăticie. Tulpina rotundă, uşor păroasă atinge înălţimea chiar şi de 70 cm. Frunzele nenumărate ale plantei medicinale sunt de 2-3 ori penat-sectate.
Florile mărunte, albe, foarte rar roşiatice, dispuse în calatidii ovoide grupate în corinburi înfloresc din iulie până în septembrie. Parfumul florilor este uşor răşinos, cu aromă de condimente.

Unde se gaseşte coada-șoricelului?

Planta indigenă în Europa preferă zonele muntoase. Este frecventă în zonele umede, împădurite, pe câmpuri, făneţe, însă se întâlneşte şi pe gazon tuns, în parcuri amenajate.

Efectul cozii-șoricelului

Decoctul de coada-șoricelului se recomandă extern la tratarea escarelor – ca comprese pe rănile care se vindecă greu – ulceraţiilor, inflamaţiilor cutanate şi a zonelor-zoster. Mamele care alăptează utilizează cu plăcere decoctul în vederea tratării mameloanelor rănite de alăptat. Decoctul este eficient în caz de inflamaţii ale gingiei, pentru spălături şi gargară. Ceaiul de coada-șoricelului amestecat cu sunătoare, urzica moartă, pelin sau punguliţa elimină simptomele din perioada menopauzei. Are un efect deosebit şi în caz de probleme gastrice şi intestinale, respectiv distonie vegetativă.

Ceaiul de coada-şoricelului este utilizat şi în caz de inapetenţă, balonare, spasme gastrice şi intestinale, tulburări cardiace şi circulatorii, probleme hepatice şi biliare, inflamaţii ale căilor urinare şi respiratorii. Şi în caz de angină pectorală este o plantă cu efect dovedit.
Coada-şoricelului este eficientă şi la reglarea ciclului menstrual de la pubertate. În caz de dureri pelviene este un analgezic eficient.

Atenţie : poate produce alergii!

Coada-șoricelului poate produce alergii la persoanele sensibile la plantă. După utilizarea sa externă pe întregul corp poate apărea o roşeaţă şi erupţii cutanate. Din acest motiv la prima utilizare planta se va aplica cu atenţie, numai pe o porţiune mică a corpului. Dacă nu produce alergie, poate fi utilizată regulat. Datorită substanţelor active puternice uzul intern al plantei cere tot atâta atenţie. Nu o consumaţi o perioadă prea lungă de timp, deoarece poate produce probleme gastrice.

Care părţi se utilizeaza din coada-șoricelului?

În cazul cozii-şoricelului se recoltează întreaga plantă înflorită (millefolii herba), uneori şi tulpina cu frunze, respectiv floarea separat. Uscarea se va face cu grijă la o temperatură de maxim 35°C, ca nu cumva uleiurile volatile valoroase să se piarda! Planta uscată mărunţită fin se va depozita într-un vas bine închis, în loc întunecos.

Substanţele active din coada-șoricelului

Aşa cum indică şi mirosul plăcut de răşină, coada-șoricelului conţine o cantitate mare de răşină. Alte substanţe active: diverse uleiuri volatile (azulena, camazulena, cienol, tujon, borneol, ulei de eucalipt), substanţe amare (achileina), tanin, colina, inulina, respectiv acizi organici.

Domeniul de aplicare:

✅ îngrijirea rănilor, oprirea sângerării
✅ inflamaţii cutanate ale gingiilor
✅ zona-zoster
✅ tulburări menstruale
✅ spasme gastrice şi intenstinale
✅ probleme hepatice şi biliare
✅ infecţii ale căilor urinare şi respiratorii

 

Share this post

One Comment

    • Adriana

    • 10 iulie 2014 at 16:36 pm

    Coada soricelui este una dintre plantele care ajuta la tratarea multor boli. Eu folosesc leacurile obtinute din aceasta planta, pentru tratarea hemoroizilor. Asadar va doresc multa sanatate.

Leave your thought here