Turiţa-mare
Turița-mare, denumire în latină Agrimonia eupatoria, care face parte din familia rozaceelor este o plantă perenă, cu înălţimea de cca. 1 m. Tulpina care creşte din scurtele rădăcini subterane, este dreptă, uşor ramificată, simplă şi păroasă.
Frunzele mari, de 20-30 cm lungime, impar dinţate, sunt păroase asemenea tulpinei. Florile galbene sunt aşezate la capătul superior, sub formă de chiorchini. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie.
Turița-mare este originară din zonele cu climă blândă, temperată din Europa Centrala şi de Nord, Balcani, Asia şi America de Nord. Preferă în principal dealurile uscate, luminişurile, marginile de drum, tufişurile şi desişurile. Fructele plantei cu ajutorul cârligelor mici se prind de hainele oamenilor şi blana animalelor, ajungând în cele mai îndepărtate locuri.
TURIȚA MARE – EFECTE
Planta are efect antiinflamator, dezinfectant şi antispastic. Ceaiul este recomandat împotriva problemelor, colicilor biliare, diareii, respectiv în caz de probleme gastrice şi intestinale. Stimulează excelent apetitul.
Este utilizată ca soluţie de gargară în caz de inflamaţie a mucoasei bucale şi faringiene.
Şi în caz de suprasolicitare a corzilor vocale are un efect benefic. Până în prezent nu se cunoaşte nici un efect advers.
În medicină se utilizează părţile plantei tinere de deasupra solului – tulpina, frunzele, florile – în formă uscată. Tulpina cu flori, frunzele se recoltează în mod optim în lunile inunie-iulie. Apoi se usucă. Uscarea are loc în condiţii naturale sau artificiale: temperatura aerului la care se usucă nu poate depăşi 40 grade Celsius, pentru a nu distruge substanţele active.
Substanţele active ale plantei sunt uleiurile volatile, substanţele amare, acidul triterpenic şi urme de tanin. Substanţele amare au efect antidiareeic, uleiul volatil se recomandă în caz de probleme gastrice, biliare, intestinale.
Turița-mare – DOMENIUL DE APLICARE
- ✅ împotriva diareii;
- ✅ în caz de probleme gastrice, intestinale, hepatice;
- ✅ probleme biliare;
- ✅ împotriva lipsei de mâncare;
- ✅ inflamaţia mucoasei bucale, faringiene;
- ✅ în caz de suprasolicitare a corzilor vocale.