Blog

Aloe vera

Aloe vera, plantă perenă suculentă, originară din regiunile uscate ale Africii de Sus şi de Est şi din bazinul mediteraneean. Frunzele sale de culoare verde-cenuşiu, groase, cărnoase, lipite una de alta, au margini spinoase şi zimţate.

Ţesutul din interiorul frunzelor conţine sucul de aloe, despre care se crede că a fost folosit la conservarea trupului lui Iisus.

PĂRŢI UTILE

SEVA ŞI GELUL FRUNZELOR

✅ Frunzele se culeg când planta a împlinit 2-3 ani.
✅ Seva se scurge când se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate în mucilagiu din miezul frunzei.
✅ Aloe vera este disponibilă sub formaă de băuturi şi de preparate tropice.

COMPUŞI ACTIVI
Aloe vera conţine antrachinone precum aloe în A şi B, responsabile pentru efectele laxative şi curative.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Proprietăţile medicinale ale plantei sunt binecunoscute din timpuri străvechi. Seva laxativă este uscată şi vândută ca ,,răşină”. Gelul stimulează sistemul imun şi are efecte antibiotice, antiinflamatorii şi antiseptice. Această proprietate e utilă în tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele şi psoriazisul.

În anii 1950, aloe vera a început să fie folosită în tratarea arsurilor cauzate de iradiere. Azi este utilizat un gel hidratant şi calmant pentru tratarea rănilor, a arsurilor (inclusiv a celor solare), a acneei, a fisurilor anale şi a hemoroizilor.
În 1996, o serie de cercetări privind proprietatea antiinflamatorie a plantei au dovedit că aceasta previne edematierea prin inhibarea migrării celulelor inflamatorii şi a substanţelor chimice care induc inflamaţia.

Aloe vera este utilă şi în afecţiunile reumatice. Cercetări publicate în 1986 au arătat că unguentele pe bază de aloe previn şi trateaza poliartrita reumatoidă la şobolani. Deoarece aloe vera este puternic laxativă, specialiştii în medicina plantelor ne sfătuiesc să o folosim în special ca remediu extern. Totuşi, există preparate comerciale care pot fi administrate intern. Acestor băuturi imunostimulatoare li s-au îndepărtat principiile laxative ale plantei.

CULTIVARE

Această plantă sensibilă poate fi cultivată în casă, la temperaturi de peste 5 grade.

PREPARARE ŞI DOZAJ

✅ Pentru întărirea sistemului imun
Băuturi non-alcoolice (cu efect laxativ puternic): Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj.
✅ În tratamentul rănilor, arsurilor, hemoroizilor
Preparate de uz tropic (care conţin 1% tinctură şi 2-3% extract hidroglicolic): Aplicaţi pe zona afectată de 2-3 ori pe zi.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

✅ Administrată intern, aloe vera provoacă diaree, ceea ce poate duce la scăderea potasiului în sânge.
✅ Poate provoca crize de colită.
✅ Nu trebuie administrată copiilor mici şi femeilor însărcinate sau care alăptează.
✅ Contraindicată în cazurile de uremie (uree în cantitate excesivă în sânge) sau în boli ale rinichilor sau ale ficatului.

preluare: Portia de sanatate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here