Blog

Degenerescența maculară

Cauza principală a orbirii la persoanele în vârstă, degenerescența maculară afectează o treime dintre persoanele cu vârste de peste 75 de ani.
Boala deteriorează macula, care este partea centrală a retinei şi este imortantă pentru o vedere clară, precisă. Pe măsură ce boala progresează, în centrul câmpului de vedere apar treptat pete albe. Aproximativ 90% din bolnavii de degenerescență maculară au forma ,,uscată”, iar forma mai grava, ,,umedă”, reperezintă restul cazurilor de degenerescență maculară.

CAUZE

Experţii cred că radicalii liberi nocivi – molecule de oxigen instabile – produc deteriorarea retinei, conducând la degenerescenţă maculară. Se crede că la boală contribuie şi modificările pricinuite de vârstă şi genetică. Expunerea la lumina solară, poluarea, fumul de ţigară şi o dietă bogată în grăsimi măresc cantitatea de radicali liberi distrugători din ochi. Şi o boaăa cardiovasculară sau diabetul pot mări riscul de a avea această boală, prin împedicarea circulaţiei sângelui către ochi.

SIMPTOME

✅ O pată tulbure,gri sau albă, în centrul câmpului vizual vederea periferică rămâne intactă la un ochi sau la amândoi
✅ Vedere distorsionată – liniile drepte par ondulate, cuvintele tipărite sunt tulburi, obiectele par să aiba altă formă sau mărime decât în realitate
✅ Culorile par spălăcite

PREVENIRE ŞI TRATAMENT

Un pigment natural protector din macula ajută la filtrarea razelelor de lumină daunatoare, care contribuie la degenerescenţa maculară. Luteina şi zeaxantina, carotenoide abundente în pigmenţii vegetali, sunt puternic concentrate în pigmentul macular şi în retină.Studiile asociază dietele bogate în luteină şi zeaxantină cu un risc scăzut de degenerescenţă maculară, iar progresul bolii poate fi chiar încetinit de aceste doua elemente.

Consumul de frunze de legume de culoare verde închis, bogate în carotenoide, în special de spanac şi de varză, a fost asociat cu un risc scăzut de degenerescenţă maculară, sugerând că substanţele carotenoide cum sunt luteina şi zeaxantina (ca şi beta-carotenul) sunt agenţi protectori.

O altă carotenoidă , licopenul, poate proteja împotriva degenerescenţei maculare deoarece structura sa unică şi biochimia o fac deosebit de potrivită în combaterea deteriorării oxidative nocive. Studii preliminare pe oameni au arătat că niveluri reduse de licopen sunt asociate cu un risc mare de degenerescenţă maculară.

Cercetătorii cred că şi o dieta bogată în vitamine şi minerale antioxidante, cum sunt vitaminele C şi E, seleniul şi zincul, pot să apere împotriva degenerescenţei maculare, prin eliminarea radicalilor din retină. Vitamina C este deosebit de concentrată în ochi. Se acumulează dovezi ca aceste substanţe nutritive sunt esenţiale pentru starea de sănătate a ochilor, iar lipsa lor poate mări riscul de degenerescenţă maculară.

CE MAI PUTEŢI FACE

✅ Purtaţi ochelari de soare şi pălării cu boruri largi pentru a vă proteja ochii.
✅ Renunţaţi la fumat. Este un factor de risc major al degenerescenţei maculare.

Pentru prevenirea oboselii ochilor:

✅ Când vă uitaţi la televizor, lasaţi lângă acesta sau în spatele lui o lampă aprinsă.
✅ Faceţi suficientă lumină în încăpere atunci când citiţi.
✅ În timp ce lucraţi, vă jucaţi la calculator sau accesaţi internetul, faceţi mici pauze o dată pe oră sau la două ore, în cursul cărora efectuaţi mişcări de gimnastică oculară. Spre exemplu, faceţi serii de ,,opturi” cu ochii închişi, de zece ori într-un sens, apoi de zece ori în celalalt.
✅ Clipiţi în mod regulat.
✅ Protejaţi-vă ochii de lumina intensă. Nu priviţi niciodată direct în soare (sau spre o sursă puternică de lumină). Când este vreme frumoasă, purtaţi întodeauna ochelari de soare în apropierea unei suprafeţe ce reflectă lumina (mare, lac, piscină, nisip, peluză, câmpie, pavaj, suprafeţe de sticlă etc.). Verificaţi calitatea şi nivelul de protecţie al lentilelor.
✅ Tutunul favorizează apariţia degenerescenţei maculare, evitaţi-l.
✅ Beţi lichide din abundenţă (1,5-2 litri pe zi) – apă, ceaiuri de plante, ceai verde slab, sucuri de legume sau de fructe proaspete.
✅ Oxgenaţi-vă sistemul nervos şi organele de simţ, adoptând o respiraţie amplă, calmă, toracică şi abdominală, care se caracterizează prin patru timpi distincţi (inspiraţie, pauză, expiraţie, pauză).
✅ Practicaţi zilnic o activitate fizică, de preferinţă la începutul zilei: gimnastică energetică, 30 minute de mers pe jos rapid sau cu bicicletă, 20 de minute de jogging sau de înot etc.
✅ Nu neglijaţi calitatea somnului dvs.: dormiţi suficient (7-8 ore pe noapte) şi încercaţi să vă culcaţi devreme.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Având acţiune antioxidantă, vitamina C, vitamina E si diferitele tipuri de carotenoide pot neutraliza radicalii liberi care provoacă degenerescenţa maculară. Carotenoidele luteina şi zeaxantina sunt deosebit de importante deoarece protejează macula, filtrând radiaţiile solare daunătoare. Zincul joacă un rol-cheie şi în funcţionarea retinei. Multe persoane mai în vârstă au o carenţă de zinc, despre care unele cercetări arată că poate încetini evoluţia bolii. Va trebui să luaţi şi un supliment de cupru, deoarece zincul împedică absorbţia acestiua.

Pentru o protecţie maximă, luaţi toate aceste suplimente şi extract de afine. Afinele conţin compuşi antioxidanţi şi stimulează fluxul sanguin la nivelul retinei. În loc de afine puteţi folosi extract din sâmburi sau gingko biloba, deşi nu sunt la fel de eficienţi ca afinele, sâmburii de struguri vă pot ajuta dacă vedeţi prost noaptea, iar gingko biloba este util în cazul celor care prezintî şi pierderi de memorie. Puteţi adauga şi seleniu, pentru a stimula activitatea antioxidantă generală a organismului.

Dozaj recomandat pentru suplimente:

 • Vitamina C
  Dozaj: 500 mg de două ori pe zi.
  Sfat: Reduceţi doza dacă faceţi diaree.
 • Vitamina E
  Dozaj: 250 mg de două ori pe zi.
  Precauţie: Consultaţi medicul dacă luaţi anticoagulante.
 • Luteina
  Dozaj: 15 mg pe zi, cu mancare.
  Sfat: Beneficiile se pot lăsa aşteptate şase luni şi doi ani.
 • Zinc
  Dozaj: 25 mg pe zi.
  Sfat: Dacă luaţi un supliment de zinc timp de peste o lună, alegeţi unul care conţine şi 2 mg de cupru.
 • Afine
  Dozaj: 80 mg extract de trei ori pe zi.
  Sfat: Alegeţi un produs standardizat cu 25% antocianidine.
 • Extract din sâmburi de struguri
  Dozaj: 100 mg de două ori pe zi.
  Sfat: Alegeţi un produs standardizat cu 92-95% proantocianidie.
 • Gingko biloba
  Dozaj: 40 mg extract de trei ori pe zi.
  Sfat: Alegeţi un produs standardizat care conţine cel puţin 24% glicozide flavonoidice.
 • Seleniu
  Dozaj: 200 mcg pe zi.
  Precauţie: Nu depăşiţi doza recomandată dozele mai mari pot fi toxice.

PLANTE

Atenţie! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare.

Uz intern

IN TRATAREA PROBLEMELOR OCULARE
-Coacăz negru
Puneţi 5 g frunze uscate la 1 l de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5 minute. Beţi 2-3 căni pe zi.

Uz extern

ÎN PREVENIREA OBOSELII, A IRITAŢIEI ŞI A SENSIBILITĂŢII OCHILOR
-Silur
Infuzaţi o linguriţă cu vârf de flori uscate într-o cană cu apă clocotită timp de 15 minute. Înmuiaţi două comprese sterile în infuzie şi aplicaţi pe ochii închişi timp de 10 minute.
-Romanita
Faceţi o infuzie din 2 pliculeţe de ceai şi lasaţi-le să se racească. Stoarceţi lichidul în exces şi aplicaţi pliculeţele pe ochii închişi timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi.
-Sulfina
Fierbeţi 20 g de flori uscate in 100 ml de apă timp de 15 minute. Înmuiaţi o compresă în decoct, stoarceţi excesul de lichid şi aplicaţi-o pe ochii închişi timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual
PRESOPUNCTURA – SHIATSU – DO-IN

  • Ameliorarea oboselii ochilor: puneţi-vă degetele pe frunte masaţi-vă, de sus în jos, cu vârful degetelor mari, rădăcina nasului. Efectuaţi de mai multe ori. Apoi, cu ajutorul indexului, faceţi un masaj circular deasupra pomeţilor (adancitura de la partea inferioară a orbitei).
  • Varianta: apasaţi uşor, timp de câteva secunde, cu buricul degetului mare, trei puncte aflate sub arcadă, începând din colţul intern al ochiului până la cel extern. Protejaţi apoi în acelaşi fel asupra celor trei puncte situate pe marginea inferioară a orbitei. La sfârşit, exercitaţi presiuni la nivelul adânciturii situate la capatul dinspre tâmplă al sprâncenelor.

Specialişti

   • Pentru un tratament al “terenului”: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromateraput, un auriculoterapeut etc.
   • Pentru ca energiile să circule în corp, practicaţi o gimnastică : taiji quan, qi gong, yoga.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

   • Dovleac, morcovi, spanac – pentru beta-caroten;
   • Caise, roşii, pepene verde – pentru licopen;
   • Ardei, cartofi dulci, spanac, varză verde – luteină şi zeaxantină;
   • Carne de pasăre, creveţi, nuci de Brazilia, orz – pentru seleniu;
   • Ardei, broccoli, citrice, fructe de pădure – pentru vitamina C;
   • Alune şi nuci, avocado, ulei de măsline – pentru vitamina E;
   • Carne de pasăre, cereale integrale, fasole, fructe de mare – pentru zinc.

Reduceţi consumul de:

   • Carne grasă, mezeluri şi alte surse de grăsimi naturale;
   • Alcool, cafea, băuturi pe bază de cola, ceai negru etc.;
   • Uleiuri de porumb, floarea-soarelui şi şofrânaş.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

https://cerasus.ro/magazin-online-cu-produse-naturiste/

Share this post

Leave your thought here