Blog

Cataracta

Cauza principală a deteriorării vederii în multe ţări, cataracta afectează aproape 5 milioane de persoane. Evoluţia ei este treptată, fiind o boală ochilor legată de vârstă care determină cristalinul să-şi piardă transparentă, ceea ce deteriorează vederea.
Proteinele normale din ochi se deteriorează, se grupează şi devin opace, un proces ce creează o zonă tulbure în cristalin, care cu timpul produce vedere neclară şi deformată. Această boală este atât de frecventă, încât se estimează că peste jumătate din europenii de peste 65 de ani au cataractă într-o măsură mai mare sau mai mică. Vestea bună este că ea se tratează şi probabil poate fi prevenită mai mult decât se credea anterior.

Cataracta – cauze

Cercetătorii cred că dezvoltarea cataractei poate fi asociată cu deteriorarea cronică produsă de radicali liberi. Considerată a fi cauza mai multor boli legate de vârsta, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate rezulta:

✅ din expunerea de-a lungul vieţii razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui;
✅ din expunerea la fumul de ţigară;
✅ poluare;
✅ alţi factori din mediu.

În cazul ochilor, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate slăbi structura delicată a celulelor din cristalin, ceea ce determina dezvoltarea lentă a cataractei. Deoarece majoritatea cataractelor sunt legate de vârstă, strategii preventive adoptate timpuriu pot ajuta la întârzierea sau evitarea acestora. De asemenea, diabetul poate cauza dezvoltarea cataractei.

Simptome

✅ Înceţoşarea sau diminuarea treptată a vederii, fără dureri;
✅ Sensibilitate crescută la lumina soarelui sau aparurilor de la maşini;
✅ Perceperea la halouri în jurul luminilor;
✅ Schimbări în percepţia culorilor.

Prevenire şi tratament

În afară de diferite modificări ale stilului de viaţă, pe care le puteţi face pentru a reduce deteriorarea produsă de radicalii liberi, cum sunt purtarea ochelarilor de soare care blochează razele UV şi renunţarea la fumat, se pot face anumite schimbări în dieta care pot fi benefice, incluzând o dietă bogată în fibre şi antioxidanţi. Alimentele cu conţinut ridicat de antioxidanţi joacă un rol semnificativ în combaterea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi.

Consumul de alimente cu conţinut ridicat de vitamina C, care e antioxidant puternic, poate ajuta la protejarea împotriva cataractei. Studiile mai arată că vitamina C poate avea un rol în prevenirea grupării proteinelor în ochi, proces asociat cu formarea cataractei.

Lucrând împreună cu alte substanţe nutritive, că seleniul, vitamina E acţionează ca un oxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor faţă de deteriorarea produsă de lumină solară. Ea protejează şi vitamina A din ochi de deteriorarea produsă de razele UV.

Deşi relaţia dintre luteina şi cataractă este încă în studiu, cercetările sugerează că acest carotenoid poate acţiona ca nişte ochelari de soare interni, filtrând razele ultraviolete nocive ale soarelui. Luteina este substanţa galbenă care se găseşte în macula lutea ( mică pată galbena din centrul retinei). Luteina absoarbe undele nocive ale luminii solare, blocând astfel deteriorarea structurii delicate a celulelor din ochi. Se crede că şi un compus carotenoid strâns înrudit, zeaxantina, apara cristalinul de deteriorarea produsă de radicalii liberi din cauza luminii solare.

Cercetări preliminare indică, de asemenea, că o flavonoida existenţa în mai multe alimente, quercitina, poate protejaimpotriva cataractei. Studiile sugerează că quercitina ajuta la menţinerea transparenţei cristalinului după deteriorarea produsă de radicalii liberi din cauza luminii solare.
Alimentele bogate în fibre, cum sunt cerealele integrale, pot ajuta la prevenirea instalării diabetului, care poate cauza cataractă.

SUPLIMENTE ALIMENTARE

Dacă luaţi auplimente dintimp, e posibil să intaziati apariţia cataractei sau chiar s-o evitaţi; în primele etape ale bolii, suplimentele îi pot încetini evoluţia. Odată însă cataractă apărută, nu se poate vindeca decât prin operaţie.

Antioxidanţii vitamina C şi vitamina E protejează lentilă de efectele negative ale radiaţiilor UV şi ale fumului de ţigară. Şi seleniul ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Afinele sunt bogate în antioxidanţi sub formă de flavonoide – compuşi naturali care ajută la eliminarea toxinelor din lentila şi reţină. Într-un studiu, consumul de afine împreună cu vitamina E a încetinit evoluţia cataracteila 48 de participanţi din 50. În loc de afine puteţi folosi gingko biloba, care stimulează circulaţia şi are proprietăţi antioxidante puternice. Poate fi o alegere bună în problemele de memorie. Acidul alfa-lipoic pare să fie eficient în prevenirea cataractei şi măreşte eficacitatea vitaminelor C şi E.

La acest regim puteţi adăuga acizi graşi omega-3, care hrănesc ochii, sub formă de ulei de peste sau ulei din seminţe de în. Riboflavina (vitamina B2) joacă şi ea un rol important, deoarece stimulează acţiunea antioxidanţilor; luaţi 25mg pe zi dacă nu vă asiguraţi deja această cantitate dintr-un supliment cu multivitamine sau B complex.

PLANTE

ATENŢIE! Nu folosiţi simultan plantele din lista următoare
Uz intern
În tratarea problemelor oculare:

  • Afin (tablete, 60mg) Luaţi 1-3 tablete pe zi cu apă;
  • Coacăz negru Puneţi 5g de frunze uscate la 1 l de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5 minute. Beţi 2-3 căni pe zi.

Uz extern
În prevenirea oboselii, a iritaţiei şi a sensibilităţii ochilor:

  • Silur Infuzaţi o linguriţă cu vârf de flori uscate într-o cană cu apă clocotită timp de 15 minute. Înmuiaţi două comprese sterile în infuzie şi aplicaţi pe ochii închişi timp de 10 minute;
  • Romanita Faceţi o infuzie din 2 pliculeţe de ceai şi lăsaţi-le să se răcească. Stoarceţi lichidul în exces şi aplicaţi pliculeţele pe ochii închişi timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi.
  • Sulfina Fierbeţi 20g de flori uscate în 100ml de apă timp de 15 minute. Înmuiaţi o compresă în decoct, stoarceţi excesul de lichid şi aplicaţi-o pe ochii închişi timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi.
  • Hamamelis Infuzaţi 10g de scoarţa uscată într-un litru de apă, timp de 5-10 minute. Înmuiaţi o compresă în lichid, stoarceţi şi aplicaţi-o pe ochii închişi, 2-3 ori pe zi.

TERAPII ALTERNATIVE

Tratament individual

PENTRU PREVENIREA OBOSELII OCHILOR:

  • Când vă uitaţi la televizor, lăsaţi lângă acesta sau în spatele lui o lampă aprinsă;
  • Faceţi suficientă lumină în încăpere atunci când citiţi;
  • În timp ce lucraţi, vă jucaţi la calculator sau accesaţi internetul , faceţi mici pauze o dată pe oră sau la două ore. În cursul lor efectuaţi mişcări de gimnastică oculară. Spre exemplu, faceţi serii de “opturi” cu ochii închişi, de zece ori într-un sens, apoi de zece ori în celălalt;
  • Clipiţi în mod regulat;
  • Protejaţi-vă ochii de lumină intensă. Nu priviţi niciodată direct în soare (sau spre o sursă puternică de lumină). Când este vreme frumoasă, purtaţi întotdeauna ochelari de soare în apropierea unei suprafeţe ce reflectă lumina ( mare, lac, piscină, nisip, peluza, câmpie, pavaj, suprafeţe de sticlă etc.). Verificaţi calitatea şi nivelul de protecţie ale lentilelor;
  • Practicaţi zilnic o activitate fizică, de preferinţă la începutul zilei: gimnastică energetică, 30 de minute de mers pe jos rapid sau cu bicicletă, 20 de minute de jogging sau de înot etc.;
  • Nu neglijaţi calitatea somnului dvs.: dormiţi suficient (7-8 ore pe noapte) şi încercaţi să vă culcaţi devreme.

DACĂ VA INTRA UN CORP STRĂIN ÎN OCHI (INSECTE, GENE, PRAF, GRANULE DE NISIP ETC.):

  • În primul rând, nu vă frecaţi la ochi! Închideţi ochii şi clipiţi de mai multe ori;
  • Dacă acest lucru nu se dovedeşte suficient, întoarceţi pleoapa ce acoperă corpul străin şi înlăturaţi-l cu ajutorul coltului unei batiste sau cu un tifon curat;
  • Puteţi încerca, de asemenea, să faceţi o spălătura a ochiului. Puneti 4 picături de Hypericum, tinctura de bază, într-un pahar mare cu apă călduţă (30-32 de grade), apoi lăsaţi lichidul să curgă uşor printre pleoape, clipind foarte des.

PRESOPUNCTURĂ – SHIATSU – DO-IN

  • Oboseala oculară: pune-ţi degetele pe frunte; masaţi-vă, de sus în jos, cu vârful degetelor mari, rădăcina nasului. Efectuaţi de mai multe ori. Apoi, cu ajutorul indexului, faceţi un masaj circular deasupra pomeţilor ( adâncitură de la partea inferioară a orbitei).
  • Varianta: apăsaţi uşor, timp de câteva secunde, cu buricul degetului mare, trei puncte aflate sub arcadă, începând din colţul intern al ochiului până la cel extern. Procedaţi apoi în acelaşi fel asupra celor trei puncte situate pe marginea inferioară a orbitei. La sfârşit, exercitaţi presiuni la nivelul adânciturii situate la capătul dinspre tâmplă al sprâncenelor.

Specialişti

  • Pentru un tratament al “terenului”: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut etc.;
  • Pentru că energiile să circule în corp, practicaţi o gimnastică energetică: taiji quan, qi gong, yoga;
  • Pentru antrenarea şi ameliorarea vederii, apelaţi la metoda Bates.

ALIMENTAŢIA

Consumaţi din belşug:

  • Kiwi, mazăre, porumb, spanac, varza creată – pentru luteina;
  • Ceapă roşie, cireşe, mere – pentru quercitina;
  • Ardei gras, broccoli, căpşuni, citrice – pentru vitamina C;
  • Avocado, germeni de grâu, migdale, sardele, seminţe de floarea-soarelui – pentru vitamina E.

Reduceţi consumul de:

  • Maioneză şi sosuri cremoase pentru salate;
  • Alcool;
  • Sare şi alimente procesate sărate.

preluare: Porţia de sănătate – Ed. Reader’s Digest, 2011

Share this post

Leave your thought here