Blog

 15 Alimente care te ajută să slăbeşti

Alimente care vă pot ajuta să luptaţi cu foamea, să înlăturaţi nevoia de dulciuri, vă revigorează metabolismul, într-o manieră sănătoasă.

Dacă vrei să îţi controlezi apetitul şi să eviţi goana după dulciuri atunci ar trebui să adaugi următoarele pe lista ta de cumpărături. 30 de milioane pe an – cam asta ar fi suma pe care Americanii o cheltuie anual pe diverse produse de slăbit. Multe dintre ele nu sunt nici măcar eficiente.

Doriţi să aflaţi metode mai bune de a slăbi…? Atunci ar fi bine să luaţi cu asalt pieţele de fructe şi legume. Noile studii din domeniu arată faptul că există, la ora actuală, mai bine de o duzină de diverse alimente. De la fasole la carne de vită, toate aceste alimente vă pot ajuta să luptaţi cu foamea, vă ajută să înlăturaţi nevoia de dulciuri, vă revigorează metabolismul,vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus, într-o manieră sănătoasă.

oua

1. Ouăle

Renunţaţi la chifle în această dimineaţă. Ouăle, bogate în proteine, vă vor ajuta să vă păstraţi senzaţie de saţietate o perioadă mai lungă de timp. Un studiu multicentric realizat pe 30 de femei supraponderale sau obeze a demonstrat faptul că acelea dintre femei care mâncau ouă omletă şi două felii de pâine unse cu dulceaţă hipocalorica mâncau mult mai puţin în următoarele 36 de ore. Asta comparativ cu acele femei care mâncau la micul dejun doar o chiflă. De asemenea cercetările au demonstrat faptul că proteinele previn căderile de glicemie care se concretizează prin apariţia diverselor pofte culinare.

2. Fasolea

Probabil că nu aţi mai auzit de cholecystokinina dar este una dintre cele mai bune prietene când vine vorba de slăbit. Aceast hormon produce inapetenţă. Deci cum să facem rost de mai multă cholecystokinină? Una din modalităţi, aşa cum au scos la iveală studiile realizate la Universitatea din California, este prin consumarea de mâncăruri pe bază de fasole. Un studiu realizat pe 8 oameni a relevat faptul că nivelul de cholecystokinină era de două ori mai ridicat după ce consumaseră mâncare pe bază de fasole. Comparativ cu cei ce consumaseră mâncare pe bază de orez sau lapte. De asemenea există studii care dovedesc faptul că fasolea ajută la păstrarea unui nivel constant al glicemiei. Astfel încât foamea se instalează mult mai târziu. De ştiu este şi faptul că fasolea are beneficii cardiovasculare deoarece consumul mâncărurilor din fasole ajută la scăderea colesterolului.

3. Salata

Aveţi tendinţa să vă înghesuiţi în timpul meselor? Puteţi controla aportul de calorii începându-vă masa cu o salată (lăsând la o parte însă sosurile cremoase). Într-un studiu realizat pe 42 de femei la Penn State University SUA, acelea dinte femei care au consumat o salată mare au mâncat după aceea cu 12% mai puţine paste. Deşi li se oferise mâncare la discreţie. Secretul, spun cercetătorii, constă în faptul că salata, consumată în cantităţi considerabile, produce o senzaţie de saţietate şi inhibă apetitul pentru o bună perioadă de timp. De reţinut este şi faptul că personale care mănâncă o salată pe zi prezintă nivele crescute de vitamina C şi E, acid folic, beta caroten. Aceasta faţă de aceia care nu consumă în mod regulat astfel de alimente, aşa cum a demonstrat un studiu publicat în American Dietetic Association Journal.

ceai verde

4. Ceaiul Verde

Ingredientul responsabil pentru slăbit nu este cofeina. Antioxidanţii denumiţi catechine sunt aceia care stimulează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Într-un recent studiu japonez, 35 de bărbaţi care au băut o sticlă de ceai verde pe zi, timp de câteva săptămâni au înregistrat scăderi considerabile ale întregii mase corporale. De asemenea aceştia au experimentat şi o scădere a LDL colesterolului (colesterolul rău) după consumarea timp de câteva săptămâni a ceaiului verde.

5. Perele

Sunt recunoscute, acum, ca fiind bogate în fibre, graţie unor calcule refăcute de către FDA (Food and Drug Administration, SUA). Conţin cam 6 grame de fibre per o pară de dimensiuni medii, şi sunt grozave atunci când vine vorba de saţietate. Merele sunt pe locul doi, cu doar 3 grame de fibre per fruct de dimensiuni medii. Acest lucru poate explica de ce, într-un studiu brazilian care a durat 12 săptămâni, femeile supraponderale care au mâncat 3 pere mici sau trei mere mici pe zi au slăbit mult mai mult decât acelea care deşi păstrau aceeaşi dietă consumau 3 prăjituri din ovăz în loc de fructe.

6. Supa

O farfurie de supă de pui îţi taie apetitul la fel cum o face şi o bucate de friptură de pui. Acest lucru s-a observat în urma unui studiu realizat de către Purdue University pe 18 femei şi 13 bărbaţi. Cercetătorii au constatat faptul că până şi cea mai searbăda supă poate satisface foamea deoarece creierul uman o înregistrează ca aport alimentar.

7. Carne macră de vită

Este exact ceea ce ar trebui să consumi la cină dacă ţi-ai pus în gând să slăbeşti. Amino acidul leuchina, care există din abundenţă în proteine precum cele din carne de vită sau peşte cât şi în produsele lactate, te poate ajuta să slăbeşti în timp ce îţi menţii acele calorii de care muşchii tăi au nevoie să funcţioneze normal. Acelaşi lucru s-a înregistrat şi în cazul a 24 de femei introduse în studiul realizat la Universitatea Illionois. Consumând de la 200 la 300 de grame de carne de vită pe zi într-o dietă hipocalorica de mai puţin de 1700 calorii pe zi s-a constatat că aceste femei au slăbit mai mult şi mai bine decât grupul control de femei care ţineau şi ele o dietă hipocalorica dar nu consumau aşa multe proteine. De asemenea consumatorii de carne de vită experimentează mult mai puţine pofte culinare.

ulei de masline

8. Uleiul de măsline

Aliatul numărul unu în lupta împotriva kilogramelor nedorite. Conţine grăsimi monosaturate care ajută la arderea caloriilor. Într-un studiu australian s-au analizat 12 femei ajunse la menopauză (între 57 şi 73 de ani). Ele au primit la micul dejun cereale amestecate cu cremă din lapte degresat sau cereale amestecate cu 15 grame ulei de măsline şi cremă de lapte degresat. Femeile care au primit crema de lapte degresat amestecată cu ulei de măsline şi cereale au experimentat o îmbunătăţire a metabolismului grăsimilor. Dacă nu vă vedeţi mâncând musli cu lapte şi ulei de măsline nici o problemă. Acelaşi rezultat îl veţi obţine şi utilizând uleiul în salate, pe tartine cu pâine prăjită sau pentru diverse sote-uri de legume.

9. Grapefruit

Un studiu din 2006 a fost realizat pe 91 de obezi şi a fost condus de către Nutrition and Metabolic Research Center SUA. Aceştia au consumat o jumătate de grapefruit înaintea oricărei mese, sau un pahar cu suc de grapefruit de 3 ori pe zi . Şi a ajutat astfel persoanele cu kilograme în plus să slăbească mai bine de 2 kg în timp de 12 săptămâni. Acest fruct se spune că reduce nivelul de insulină. Un proces care forţează organismul uman să convertească toate caloriile în energie mai degrabă decât în grăsime.

scortisoara

10. Scorţişoară

Presărăţi scorţişoară pe prăjiturile din ovăz sau pe toastul din pâine prăjită pentru a vă feri de acele pofte de dulce. Cercetările Departamentului pentru Agricultură din SUA au descoperit faptul că scorţişoara consumată în cantităţi moderate poate preveni fluctuaţia insulinei dintre mesele principale. Aceste fluctuaţii sunt de vină pentru pofta de mâncare de necontrolat. De asemenea doar un vârf de linguriţă de scorţişoară, consumată zilnic:

  • reduce colesterolul, trigliceridele;
  • menţine glicemia constantă la persoanele cu diabet zaharat tip II.

11. Oţetul

Este cel mai bun când vine vorba de tăiat pofta de mâncare. Într-un studiu suedez, cercetătorii au descoperit faptul că acele persoane care consumau pâine înmuiată în oţet ajungem mai repede la saturaţie decât cele care consumau pâinea neînmuiată. Motivul probabil: Acidul acetic din oţet încetineşte pasajul bolului alimentar din stomac în intestine. Astfel încât stomacul rămâne ocupat mai multă vreme. Oţetul poate, de asemenea, să întrerupă curbă de creştere a insulinei. Proces care se produce de fiecare dată de câte ori consumăm hidrocarbonaţi precum pâine albă sau prăjiturele.

tofu

12. Tofu

Pare mult prea dietetică pentru a ţine de foame, însă un studiu realizat la Universitatea din Luisiana a demonstrat că brânză tofu e în stare să facă acest lucru. Cercetătorii au testat brânză tofu versus carnea de pui pe post de apetitive pe un eşantion de 42 de femei obeze, iar persoanele care au consumat tofu la aperitiv au mâncat mult mai puţin în timpul mesei. Secretul? Tofu conţine proteine care au rolul de a reduce pofta de mâncare.

13. Nucile

Într-adevăr ele pot îngrăşa. O mână de alune, nuci conţine pe puţin 165 de calorii. Dar cercetările arată faptul că persoanele care iau gustărele pe bază de nuci prezintă tendinţa de a fi mai slabe decât acele persoane care nu consuma în dieta zilnică nuci sau alune. Un studiu realizat la Purdue University a relevat faptul că atunci când un grup de 15 peroane cu greutate normală a înregistrat un aport de 500 de calorii din nuci şi alune la dietă zilnică, acest grup a consumat mult mai puţină mâncare la mesele principale.Explicaţia: nucile, alunele, alunele de pământ conţin acizi graşi omega 3, acizi care sunt recunoscuţi pentru calităţile lor cardio protectoare.

14. Cereale bogate în fibre

Studiile arată că îţi poţi controla apetitul mâncând la micul dejun acest fel de cereale. Dar cât de bine funcţionează? Cercetătorii din cadrul Universităţii din Minnesota şi Minneapolis au testat această teorie. Au administrat la 14 voluntari câte una din fiecare din aceste cereale înainte de a-i lăsa să îşi aleagă.Aceia care au mâncat cerealele cele mai bogate în fibre au mâncat mai apoi pe parcursul zilei mai puţin la mesele principale decât aceia care nu au mâncat cereale atât de bogate în fibre. Rezultatele au desemnat următoarele feluri de cereale: General Mills Fiber, Kellogg’s All Bran With Extra Fiber.

ardei iute

15. Ardei iute

Dacă mâncaţi ardei iute cu regularitate aveţi şanse mult mai mari să slăbiţi. Într-un studiu japonez 13 femei care au mâncat la micul dejun pe lângă alte mâncăruri şi ardei iute au mâncat mult mai puţină mâncare la prânz. Ingredientul magic se pare că este capsaicina care se presupune că ar inhibă apetitul.

Share this post

Leave your thought here