Blog

Cod roșu: abuzul de grăsimi !

Dacă te numeri printre cei 50% dintre români adulţi care au probleme cu greutatea înseamnă că pui în farfurie alimente cu prea multe grăsimi. COD ROȘU: ABUZUL DE GRĂSIMI ! Un articol care vorbeşte despre abuzul de grăsimi. Acesta nu poate începe decât cu un astfel de sfat: „nu renunţa de tot la grăsimile din alimentatie!” Ele sunt esenţiale, de exemplu, pentru buna funcţionare a creierului, în a cărui componenţă intră 60% lipide şi menţin constantă temperatura corpului fiind rezerve de energie. Trebuie doar să găteşti cu mare băgare de seamă.

Zilnic, consumăm o cantitate ridicată de grăsimi ,,rele” – lactate cu conţinut mare de grăsime, carne roşie, grasă – şi foarte puţine grăsimi ,,bune” – regăsite în uleiul de măsline, nuci, peşte, avocado – şi un numar destul de mare de grăsimi modificate, pe care le poţi identifica pe etichetele alimentelor din supermarket sub formularea ,,parţial hidrogenat” – untul de arahide, popcornul pentru microunde sau chiar cerealele şi pâinea integrală. Acestea din urmă sunt exemple extrem de nocive, pot provoca diabet, obezitate, astm, boli cardiace şi, cu toate acestea, se întânlesc în peste 42 000 de produse alimentare!

PUNE-ŢI POFTA-N CUI!

Îţi lasă gura apă când te gândeşti la o friptură cu cartofi prăjiţi şi salată? Asta pentru că organismul tău are un deficit de proteine, generat de eforturi mari, fizice şi intelectuale. Ce se întâmplă însă când consumăm grăsimi fără să ne controlăm? Colesterolul lezează peretele interior al arterelor, iar organismul acoperă aceste leziuni cu celule. În timp, arterele se îngroaşă, circulaţia sîngelui este îngreunată, iar inima şi creierul au de suferit, riscând un accident vascular cerebral sau infartul miocardic.

Orice exces strică, însă când rişti să te îngraşi sau să ai de-a face cu obezitatea,cu depuneri de grăsimi pe inimă şi ficat, cu scăderea capacităţii de muncă fizică şi intelectuală, cu tulburări ale aparatului digestiv, cu diabet sau ateroscleroză, ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a deschide frigiderul. Într-adevar, lipidele menţin aromele în mâncare şi, dacă ne stabilim o dietă în care să includem grăsimi, dar care să nu depăşească 30% din totalul caloriilor consumate într-o zi, organsimul nostru nu va mai avea de suferit.

GĂTEŞTE SĂNĂTOS

În gătit stă secretul! Dacă preparăm mâncarea astfel încât să nu fie nevoie de un aport de grăsimi , ne putem salva uşor sănătatea şi silueta. Evită grăsimile animale (slănina,untura). Putem găti cu ulei de măsline, fără a folosi sistematic uleiul rafinat de floarea-soarelui. Cât despre unt,acesta trebuie consumat de 3-4 ori pe săptămână şi, când găteşti cu el, ai grijă să nu-l încingi, pentru că formează uşor acroleina, o substanţă cancerigenă.

Toate acestea, combinate cu sport – sau chiar şi mersul pe jos câte 30 minute pe zi sau renunţarea la lift te ajută să-ţi controlezi greutatea. Renunţă la combinaţia cărnii roşii cu carbohidraţi! Cea mai bună soluţie este să o faci la grătar şi să o consumi cu legume.

CUM ELMINI GRĂSIMILE DIN ALIMENTAŢIE ?

  1. Fă-ţi timp de masă! De cele mai multe ori, după ce ai mâncat săţios şi gras, ai nevoie de 5-7 ore pentru ca hrana să se digere. Aceasta poate genera o senzaţie neplacută de greutate. Aşa că ai mare grijă cu luatul cinei, care se poate transforma într-un festin. Ia-ţi ca reper cele 5-7 ore şi nu te culca niciodată înainte de a lăsa să treacă acest interval. Renunţă şi la mâncatul în faţa televizorului, pentru a putea conştientiza ce şi cât mănânci.
  2. Bea cafea! Te energizezi şi scăpi de grăsimi. Şi dacă mai faci şi sport, ai nota 10 pentru siluetă. Cofeina determină muşchii să folosească lipidele ca sursa de energie. Aceasta face ca în loc să apeleze la zaharurile carbohidrate, cum se întâmplă în mod normal. Nu exagera însă, nu bea mai mult de o cană de cafea pe zi, pentru a nu risca să te deshidratezi.
  3. Renunţă la fast-food! Din grabă sau de poftă , nu poţi trece prin faţa unei shaormerii fără să-ţi lase gura apă. Ei bine, o porţie de chebab poate să conţină 111 grame de grăsime. Acesta este echivalentul unui pahar cu ulei şi dublul grăsimii zilnice recomandate. Două porţii pe săptămână cresc riscul unui infarct miocardic în următorii zece ani.

Hrana fast-food îţi oferă 80% grăsimi şi carbohidraţi (deloc necesari organismului uman), 20% proteine, aducând un plus caloric extrem de nociv.

Preluare Gabi Serea – Revista Plafar Nr.18-August 2009

Aţi putea să fiţi interesat să citiţi şi articolul: Orzul ajută la scăderea colesterolului.

Cerasus vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu produsul Deep Green – Pulbere din Orz Verde.

Share this post

Leave your thought here